«Από την καρδιά της Άμμα», σειρά βίντεο με σύντομες διδασκαλίες

Η σειρά «Από την καρδιά της Άμμα» περιλαμβάνει σύντομα βίντεο με μαργαριτάρια από τη σοφία της Άμμα, που συνοδεύονται από κινούμενα σχέδια. Σε αυτή εδώ τη σελίδα θα δημοσιεύουμε κάθε νέο βίντεο της σειράς.

Οι υπότιτλοι στα Ελληνικά (αν δεν εμφανίζονται αυτόματα) ενεργοποιούνται πατώντας το [cc] στο τηλέφωνο και έπειτα τις τρεις τελίτσες για να επιλέξουμε την γλώσσα. Στον υπολογιστή πατάμε τις ρυθμίσεις και επιλέγουμε Ελληνικά.

Τίποτα δεν είναι ασήμαντο. Ένα αεροπλάνο δεν θα απογειωθεί εάν ο κινητήρας έχει βλάβη, ούτε θα απογειωθεί αν λείπει μια μικρή αλλά ζωτικής σημασίας βίδα. Αυτό που εννοεί η Άμμα είναι ότι αν δούμε τα πράγματα στη σωστή θέση τους, δεν υπάρχει τίποτα που να είναι άχρηστο ή ασήμαντο. Η φιλοσοφία του Σανατάνα Ντάρμα μας διδάσκει ότι όλα τα πράγματα στη Δημιουργία βοηθούν συνεχώς το ένα το άλλο. Όλοι αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στη ζωή. Αλλά αν επιλέξουμε το σωστό δρόμο και καλλιεργήσουμε τη στάση της αποδοχής, μπορούμε να αποκτήσουμε έναν γαλήνιο και ειρηνικό νου.

Είτε πρόκειται για τη Ραμαγιάνα είτε για τη Μαχαμπαράτα, πρέπει να κατανοήσουμε τις βασικές πνευματικές αρχές που μεταδίδουν οι ιστορίες. Όταν τα παιδιά μας κατανοήσουν τις αρχές, θα διατηρήσουν και τις αξίες. Τα παιδιά της Άμμα έχουν αποκτήσει την πνευματική ωριμότητα για να βλέπουν το Θεό σε όλους και να τους αγαπούν και να τους υπηρετούν ανάλογα. Η Άμμα λέει σε όλους ότι δεν είναι σαν κεριά που πρέπει να εξαρτώνται από τους άλλους για να τα ανάψουν, αλλά είναι σαν τον λαμπρό ήλιο, δεν είναι αβοήθητα γατάκια, αλλά άγρια και ισχυρά λιοντάρια.

Ποιο είναι το σωστό, να προστατεύουμε το ντάρμα ή να ενθαρρύνουμε το αντάρμα; Αυτή ήταν η κατάσταση την εποχή του Κρίσνα. Το μωρό Κρίσνα μεταφέρθηκε από τη φυλακή του Κάμσα στο Γκόκουλ. Από τη φυλακή, που συμβολίζει την αλαζονεία, το μίσος, την απέχθεια και τη σκλαβιά, πήγε στο Γκόκουλ, τη γη της αγάπης, της εμπιστοσύνης, της φιλίας και της ελευθερίας. Αυτό σημαίνει ότι ο Θεός κατοικεί εκεί που υπάρχουν αυτές οι αρετές.

Ο μαθητής πρέπει να έχει την πλήρη επίγνωση πως ό,τι κάνει ο πνευματικός του Δάσκαλός είναι για την πρόοδο και για το καλό του. Μερικοί μπορεί να αναρωτηθούν μήπως μια τέτοια τυφλή υπακοή στον Δάσκαλο είναι ένα είδος σκλαβιάς. Η αλήθεια είναι ότι ο μαθητής είναι ήδη σκλαβωμένος στις δικές του υποσυνείδητες τάσεις και στο εγώ του. Η παρατήρηση και η κατανόηση της σημασίας της κάθε κίνησης που κάνει ο Δάσκαλος είναι σαν ιερή γραφή Αν και παραμένει σημαντικό να μελετάει κανείς τις γραφές, τα λόγια, οι κινήσεις και οι πράξεις του Δασκάλου είναι όλα ιερές γραφές.

Στον σημερινό κόσμο βλέπουμε ότι οι άνθρωποι μαθαίνουν τις γραφές μόνο και μόνο για να επιδείξουν τη διάνοιά τους. Δεν είναι η ερμηνεία των γραφών αυτό που είναι σημαντικό. Είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιδρούμε όταν βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση —να έχουμε αταραξία απέναντι στις αντιξοότητες, να μπορούμε να συγχωρούμε. Ορθή γνώση είναι η επίγνωση που αρμόζει σε κάθε συγκεκριμένη κατάσταση. Ο πνευματικός Διδάσκαλος είναι αυτός που έχει συνειδητοποιήσει την Υπέρτατη Αλήθεια. Ο Διδάσκαλος είναι εδραιωμένος σε αυτή την Αλήθεια.

Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να δηλώνουν: «Ο Θεός κι εγώ είμαστε ένα», αλλά εμείς, ως πνευματικοί αναζητητές, είναι καλό να μην λέμε ποτέ: «Ο Δάσκαλος και ο μαθητής είναι ένα.» Αυτό είναι μια μορφή ταπεινότητας, είναι μια καλή στάση γιατί δεν αφήνει το εγώ να σηκώσει το κεφάλι του.