Featured Post Image

Ομιλία στο Βατικανό

Απόσπασμα από την ομιλία της Μάτα Αμριτάνανταμαΐ για την Εμπορία Ανθρώπων και τη Σύγχρονη Δουλεία που δόθηκε στην Παπική Ακαδημία Επιστημών, Βατικανό, 2 Δεκεμβρίου 2014.

Παναγιότατε και αξιότιμοι καλεσμένοι,
Η εμπορία ανθρώπων είναι μία από τις χειρότερες μάστιγες της ανθρώπινης κοινωνίας, όχι μόνο τον τελευταίο αιώνα, αλλά από τις απαρχές της ανθρώπινης ιστορίας. Όσο περισσότερο προσπαθούμε για την εξάλειψη της δουλείας και της καταναγκαστικής εργασίας, εκείνη φαίνεται να ανακάμπτει με διπλάσια δύναμη. Είναι σαν ένα κακό φάντασμα που συνεχίζει να μας στοιχειώνει.

Είναι καθήκον κάθε χώρας να εφαρμόσει νόμους που να συμβάλουν στην καταπολέμηση αυτού του εξαιρετικά βάναυσου και ανήθικου εγκλήματος, καθώς και νόμους που να απελευθερώνουν και προστατεύουν τα θύματα από μια τέτοια μοίρα. Είναι, επίσης, προσωπική, ηθική ευθύνη του κάθε πολίτη που έχει στρατευθεί στη μάχη υπέρ της δικαιοσύνης και της κοινωνικής πρόνοιας. Ωστόσο, όλοι γνωρίζουμε την πικρή αλήθεια ότι αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί τόσο εύκολα, αφού πρόκειται για μία μάστιγα αιώνων, με πολύ βαθιές ρίζες.

Η εμπορία ανθρώπων καταστρέφει τις ζωές αθώων και απροστάτευτων  παιδιών που ενώ αγκάλιαζαν τη ζωή με μια καρδιά γεμάτη γλυκά όνειρα για το μέλλον, βρέθηκαν καταδικασμένα σε μια ατέλειωτη δυστυχία.

Η συμπόνια του Θεού μας χάρισε την ευλογία της ζωής. Κι αυτή η ζωή είναι φτιαγμένη για να αφιερωθεί στην εκτέλεση πράξεων ως προσφορά προς τον ίδιο Θεό. Η καταστροφή της ζωής ενός άλλου ατόμου είναι μια κακή χρήση του δώρου που μας έκανε ο Θεός. Όλα τα όντα είναι εργαλεία στα χέρια της Θεϊκότητας.

Ο νόμος του Θεϊκού δικαστηρίου είναι η δικαιοσύνη, ή το Ντάρμα. Ας προσπαθήσουμε όλοι να σεβαστούμε και να ακολουθήσουμε αυτόν τον νόμο: Η εμπορία ανθρώπων είναι άνομη.

Το ανθρώπινο μυαλό έχει δημιουργήσει πολλούς διαχωρισμούς στο όνομα της θρησκείας, της κοινωνικής τάξης, της γλώσσας και των εθνικών συνόρων. Ας προσπαθήσουμε να τους γεφυρώσουμε όλους, χρησιμοποιώντας την αγνή αγάπη για να κατεδαφίσουμε τα τείχη που εμείς οι ίδιοι δημιουργήσαμε.

Σε πολλές χώρες, η κυβέρνηση και πολλές ΜΚΟ (μη κυβερνητικές οργανώσεις) μάχονται κατά της εμπορίας ανθρώπων, αλλά δύσκολα θα δούμε κάποια μείωση στην εξουσία και το οικονομικό όφελος εκείνων που εκμεταλλεύονται ανθρώπινα όντα σαν αντικείμενα που μπορούν απλά να χρησιμοποιήσουν κι έπειτα να πετάξουν. Ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Όπως οι ρίζες ενός τεράστιου δέντρου, έτσι και οι ρίζες αυτής της τραγωδίας εισχωρούν όλο και βαθύτερα στην κοινωνία. Αν δεν καταφέρουμε να κάνουμε κάτι αποτελεσματικό εναντίον της αδικίας που συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας, αυτή θα συνεχίσει να αποτελεί απειλή και για τις επόμενες γενεές.

Προσωπικά, έχω δει και ακούσει αμέτρητα παραδείγματα της εμπορίας ανθρώπων. Κάποιες γυναίκες διηγήθηκαν τις τρομακτικές ιστορίες τους σε μένα: «Ένας άντρας συνήθιζε να μας επισκέπτεται τακτικά. Μας βοηθούσε σε ό, τι χρειαζόμασταν, και έτσι αποκτήσαμε οικειότητα μαζί του. Κάποια στιγμή, ο ίδιος προσφέρθηκε να βοηθήσει τα παιδιά μας να φύγουν στο εξωτερικό και να εργαστούν στην εταιρεία ενός φίλου του. Υποσχέθηκε να στέλνει πίσω μεγάλα χρηματικά ποσά κάθε μήνα. Έδωσε μάλιστα στον καθένα από εμάς μια «προκαταβολή» των 1000 ρουπίων. Πήρε τα παιδιά μας μαζί του. Δεν έχουμε δει ούτε εκείνον ούτε τα παιδιά μας από τότε. Δεν ήμασταν σίγουροι πού βρίσκονταν τα παιδιά μας, αλλά ακούσαμε ότι τα πήγαν σε ένα πορνείο. Όταν εστάλησαν όμως άνθρωποι να αναζητήσουν το συγκεκριμένο πορνείο, τους είπαν ότι τα παιδιά είχαν ήδη μεταφερθεί αλλού.» Και λέγοντας αυτά, ξέσπασαν σε κλάματα.

Σήμερα, η αξία όλων των αγαθών έχει αυξηθεί. Οι άνδρες πωλούν το σπέρμα τους και οι γυναίκες τα ωάριά τους σε πολύ υψηλές τιμές. Παραδόξως όμως, σε πολλές χώρες, ένα παιδί μπορεί να πουληθεί σε πορνεία ή προς καταναγκαστική εργασία για ένα αξιολύπητο ποσό των 10 έως 20 δολαρίων.

Καλούμαστε να παρέχουμε στη νέα γενιά, καθώς και στα θύματα της εμπορίας ανθρώπων μια πρακτική εκπαίδευση που θα συντελέσει στην αύξηση της εσωτερικής τους επίγνωσης. Είναι ανάγκη να αφυπνιστεί το χαμένο θάρρος και η αυτοπεποίθησή τους, να τους βοηθήσουμε  να ανακάμψουν. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι αβοήθητα και ευάλωτα γατάκια, αλλά δυνατά και θαρραλέα λιοντάρια. Πρέπει να τους βοηθήσουμε να ανυψώσουν το νου τους.

Η πνευματικότητα ξεκινά και κορυφώνεται στη συμπόνια. Αν μπορούσαμε να μετατρέψουμε  τη συμπόνια από μια απλή λέξη σε ένα σχέδιο δράσης, θα ήμασταν σε θέση να λύσουμε το 90 τοις εκατό των ανθρώπινων προβλημάτων αυτού του κόσμου.

Σύμφωνα με το Σανάτανα Ντάρμα (Αιώνια Θρησκεία), ο Δημιουργός και η Δημιουργία είναι ένα, όπως ακριβώς τα κύματα κι ο ωκεανός είναι ένα και το αυτό. Σε χίλια δοχεία νερού μπορούμε να δούμε χίλιους ήλιους, όμως γνωρίζουμε ότι ο Ήλιος είναι ένας. Ομοίως, η συνείδηση μέσα στον καθένα από εμάς είναι η ίδια. Ακριβώς όπως το ένα χέρι κινείται αυθόρμητα να καταπραΰνει το άλλο όταν εκέινο πονάει, έτσι θα μπορούσαμε όλοι μας να υποστηρίξουμε και να φροντίσουμε το συνάνθρωπό μας όπως θα κάναμε για τον εαυτό μας.

Άνθρωποι από όλα τα έθνη και τις θρησκείες γίνονται θύματα των τρομακτικών επιπτώσεων της ανθρώπινης υποδούλωσης και βιώνουν ακραία εκμετάλλευση και δυστυχία. Ο σωματικός και ψυχικός τους πόνος δε διαφέρει εξαιτίας της γλώσσας, της φυλής ή του χρώματος του δέρματός τους. Αυτά τα θύματα είναι μόνο άνθρωποι, που αγωνίζονται να ξεφύγουν από τα νύχια της ατέλειωτης θλίψης και της συναισθηματικής καταπίεσης.

Μπορούμε να δούμε τον πόνο των άλλων σαν τον δικό μας πόνο και την ευτυχία τους σαν δική μας ευτυχία. Ας ξεχάσουμε όλο τον πόνο και τα βάσανα του παρελθόντος, και ας συγχωρέσουμε κάθε κακό που έχουμε ως τώρα βιώσει. Ας υποκλιθούμε με ευλάβεια σε ό,τι είναι καλό σε αυτόν τον κόσμο, και ας βρούμε έτσι την αιώνια ευτυχία.[Το παραπάνω είναι απόσπασμα από το διάγγελμα που εκφώνησε η Μάτα Αμριτάνανταμαΐ στην Παπική Ακαδημία Επιστημών, στην Πόλη του Βατικανού, την 2η Δεκεμβρίου του 2014, ως μέρος της συμφωνίας των θρησκευτικών ηγετών του κόσμου για την εξάλειψη της σύγχρονης δουλείας έως το 2020. Η Μάτα Αμριτάνανταμαΐ μίλησε παρουσία του Πάπα Φραγκίσκου, προκαθήμενου της Καθολικής Εκκλησίας, καθώς και ηγετών της Αγγλικανικής Εκκλησίας, της Ορθόδοξης και εκπροσώπων της Βουδιστικής, Εβραϊκής και Μουσουλμανικής θρησκείας.]

Αργότερα, η Άμμα, ο Πάπας Φραγκίσκος και 10 ακόμη θρησκευτικοί ηγέτες υπέγραψαν το σύμφωνο κατά της εμπορίας ανθρώπων και της δουλείας.

Πρόσφατα άρθρα