Ο σουάμι Σουμπαμριτανάντα μας χάρισε για μια ακόμη φορά έμπνευση στη διαδικτυακή του ομιλία, μιλώντας για τον τρόπο που μπορούμε να βρούμε αληθινή ολοκλήρωση στη ζωή μας. Ξεκίνησε λέγοντας ότι όλοι οι άνθρωποι επιδιώκουμε την ευτυχία και την ολοκλήρωση στη ζωή μας, αλλά λίγοι τη βιώνουμε πραγματικά. Τι σημαίνει όμως «ολοκλήρωση;» Είναι το αίσθημα της πληρότητας, της ικανοποίησης, της ζωντάνιας, της ευτυχίας που δεν μας εγκαταλείπει στα σκαμπανεβάσματα της ζωής.
Η «επιτυχία» όπως την αντιλαμβάνεται συχνά ο κόσμος, που περιορίζεται σε εξωτερικά αντικείμενα και επιτεύγματα, χωρίς την αίσθηση της εσωτερικής ολοκλήρωσης, είναι στην πραγματικότητα αποτυχία, γιατί δεν μας χαρίζει μόνιμη ευτυχία. Δεν καταλαβαίνουμε την πηγή της ολοκλήρωσης και γι’ αυτό δημιουργούμε δυστυχία, καθώς προσπαθούμε να την πετύχουμε με λάθος τρόπους.
Ο σουάμι ανέφερε τέσσερα είδη ολοκλήρωσης:
- Ολοκλήρωση μέσω της δράσης. Όταν αγαπάμε την εργασία μας, όποια κι αν είναι αυτή, τότε αισθανόμαστε ότι αυτή γεμίζει τη ζωή μας.
- Ολοκλήρωση μέσω της προσήλωσης σε αρχές και αξίες. Όταν είμαστε σταθεροί στις αξίες μας, ανεξάρτητα από τις συνθήκες, τότε αισθανόμαστε ολοκλήρωση και βρίσκουμε ένα νόημα στη ζωή μας. Το σημαντικό είναι να εφαρμόζουμε τις αρχές στην πράξη, όχι απλά να τις αποδεχόμαστε διανοητικά.
- Ολοκλήρωση μέσω του μοιράσματος και της προσφοράς. Όταν αυτό γίνεται τρόπος ζωής, ξεχνάμε τον εαυτό μας και τα προβλήματά μας και βρίσκουμε τη χαρά υπηρετώντας ανιδιοτελώς τους άλλους.
- Ολοκλήρωση μέσω της αυτογνωσίας. Ο μόνος τρόπος για να επιτύχουμε μόνιμη ολοκλήρωση και διαρκή ευτυχία είναι να φτάσουμε στην Αυτογνωσία, την αληθινή πηγή κάθε ικανοποίησης και ευτυχίας. Στην παιδική ηλικία σκεφτόμασταν «αν είχα αυτό το παιχνίδι θα ήμουν ευτυχισμένος», αλλά όταν το αποκτούσαμε σύντομα το ξεχνάγαμε και επιθυμούσαμε κάτι άλλο. Αυτό επαναλαμβάνεται σε όλες τις ηλικίες με διαφορετικά αντικείμενα επιθυμίας. Στην πραγματικότητα, τίποτα εξωτερικό δεν μπορεί να μας κάνει ολοκληρωμένους. Όταν αποκτούμε κάτι που επιθυμούμε πολύ, ο νους ησυχάζει για λίγο και αισθανόμαστε χαρά, μετά από λίγο όμως η επιθυμία για κάτι καινούργιο εμφανίζεται ξανά και αναζητούμε το επόμενο αντικείμενο σε ένα φαύλο κύκλο. Η αυτογνωσία μας δίνει όμως πρόσβαση στην αιώνια πηγή της ευτυχίας και της ολοκλήρωσης.
Το νόημα λοιπόν και η ολοκλήρωση δεν εξαρτώνται από εξωτερικούς παράγοντες. Στη ζωή συνήθως βρίσκουμε πρόσκαιρη ολοκλήρωση και αυτή μας δημιουργεί προσκολλήσεις σε αντικείμενα και άτομα. Η πραγματική ολοκλήρωση όμως βρίσκεται μέσα μας και δεν εξαρτάται από τίποτα εξωτερικό.
Οι πραγματικοί Δάσκαλοι, όπως η Άμμα, έχουν μηδενική εξάρτηση από τον κόσμο για να νιώθουν ευτυχία και πληρότητα. Τί τους δίνει λοιπόν ώθηση να κάνουν πράγματα στον κόσμο; Δεν το κάνουν για τον εαυτό τους καθώς δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν ή να χάσουν, το κάνουν για να υπηρετήσουν ανιδιοτελώς τον κόσμο.
Ποια είναι τα βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να βρούμε την αληθινή πληρότητα;
1. Να καλλιεργούμε την αγάπη για το Θεό και τα υψηλά ιδανικά. Έτσι γινόμαστε πιο εστιασμένοι στον πνευματικό στόχο μας και μαθαίνουμε να υπερβαίνουμε τις επιθυμίες.
2. Να δείχνουμε επιμονή στις πνευματικές πρακτικές μας. Όταν πηγαίνουμε βαθύτερα στον εαυτό μας μέσω της πνευματικής άσκησης, διακρίνουμε την απεριόριστη φύση μας και η ευτυχία που νιώθουμε είναι κάτι που δεν είχαμε γευτεί ποτέ στο παρελθόν. Το σάτσανγκ με άλλους πνευματικούς αναζητητές και η συναναστροφή με Μαχάτμα όπως η Άμμα μας δίνουν μεγάλη ώθηση.
Ο σουάμι κατέληξε με την ευχή να μας ευλογήσει η Άμμα ώστε να βρούμε την αληθινή ολοκλήρωση και ευτυχία που δεν εξαρτώνται από τα αντικείμενα του εξωτερικού κόσμου.