Σειρά βίντεο Amrit Ganga, τρίτη περίοδος

Κυκλοφόρησε και η τρίτη περίοδος της δημοφιλούς σειράς Amrit Ganga, που περιλαμβάνει βίντεο με διδασκαλίες της Άμμα, μπάτζανς (πνευματικά τραγούδια) και όμορφες στιγμές από τις περιοδείες της σε όλο τον κόσμο. Τα βίντεο αυτά θα είναι διαθέσιμα στο YouTube και με Ελληνικούς υπότιτλους.

Οι υπότιτλοι στα Ελληνικά (αν δεν εμφανίζονται αυτόματα) ενεργοποιούνται πατώντας το [cc] στο τηλέφωνο και έπειτα τις τρεις τελίτσες για να επιλέξουμε την γλώσσα. Στον υπολογιστή πατάμε τις ρυθμίσεις και επιλέγουμε Ελληνικά.

Σε αυτήν εδώ τη σελίδα θα προσθέτουμε κάθε νέο επεισόδιο, που συνήθως κυκλοφορεί κάθε Κυριακή, μαζί με μια μικρή περίληψη.

Στο επεισόδιο αυτό, η Άμμα λέει ότι δεν πρέπει να θεωρούμε καμία πράξη ως μικρή ή μεγάλη. Θα πρέπει να αποδίδουμε την ίδια προσοχή σε κάθε καθήκον. Ο Σρι Κρίσνα μας έδειξε ότι κάθε εργασία είναι σεβαστή και ευγενής. Με την ίδια ευχαρίστηση έδινε συμβουλές στον Αρτζούνα στο πεδίο της μάχης και φρόντιζε τα άλογα. Επιπλέον, δεν θα πρέπει να είμαστε υπερβολικά περήφανοι για τη θέση και τους τίτλους μας. Στο επεισόδιο αυτό βλέπουμε επίσης σκηνές από την περιοδεία της Άμμα στο Δελχί.

Στο επεισόδιο αυτό, η Άμμα λέει ότι υπάρχουν δύο είδη φτώχειας στον κόσμο. Το ένα είναι η φτώχεια της αγάπης και το άλλο είναι η φτώχεια σε φαγητό και χρήματα. Η πρώτη φτώχεια είναι πολύ μεγαλύτερη από τη δεύτερη. Το αντίδοτο στη δυστυχία είναι η αγάπη! Όπου υπάρχει αγάπη, η άλλη φτώχεια επίσης υποχωρεί. Γι’ αυτό, πρέπει να μάθουμε να μοιραζόμαστε την αγάπη. Σε αυτό το επεισόδιο, η Ινδική περιοδεία της Άμμα συνεχίζεται στο Δελχί.

Στο επεισόδιο αυτό, η Άμμα λέει ότι μόνο η παρούσα στιγμή είναι δική μας. Ούτε καν η επόμενη αναπνοή μας δεν είναι στα χέρια μας. Η διάκριση στην παρούσα στιγμή είναι αυτή τη που καθορίζει τη ζωή μας. Γι’ αυτό, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με διάκριση. Στο επεισόδιο αυτό συνεχίζεται η επίσης η περιοδεία της Άμμα στην Ινδία, με την επίσκεψη στο Αμνταβάντ.

Στο επεισόδιο αυτό η Άμμα λέει ότι υπάρχει μέσα μας μια «κάμερα» παρακολούθησης που καταγράφει όλες τις πράξεις μας. Είναι η συνείδησή μας. Για να είναι καθαρή η συνείδησή μας πρέπει οι πράξεις μας να είναι καλές. Οι καλές πράξεις φέρνουν καλά αποτελέσματα και οι κακές πράξεις έχουν κακές συνέπειες. Στο επεισόδιο αυτό, βλέπουμε επίσης σκηνές από την περιοδεία της Άμμα στη Βομβάη της Ινδίας.

Στο επεισόδιο αυτό, η Άμμα θυμάται εμπειρίες από την παιδική της ηλικία. Εκείνο τον καιρό, αξίες όπως το ντάρμα, η τιμιότητα, η αυτοθυσία και η συμπόνια διδάσκονταν στα παιδιά από μικρή ηλικία. Για παράδειγμα, η μητέρα της Άμμα, την δίδαξε να βλέπει τους χιλιάδες κόκκους ρυζιού που ένας σπόρος μπορούσε να παράξει και την αυτοθυσία των ανθρώπων που τους καλλιεργούσαν. Μόνο κάποιος που έχει κουβαλήσει ένα βαρύ φορτίο μπορεί να καταλάβει τις δυσκολίες των άλλων που το κουβαλούν. Η Άμμα γνωρίζει ότι αυτό είναι αλήθεια από τις προσωπικές της εμπειρίες. Μόνο τέτοιες καρδιές μπορούν να καταλάβουν τον πόνο των άλλων. Σε αυτό το επεισόδιο, η περιοδεία στην Ινδία συνεχίζεται στη Βομβάη.

Στο επεισόδιο αυτό, η Άμμα λέει ότι ένας υγιής νους είναι το θεμέλιο της ευτυχίας. Ο νους που βρίσκεται υπό έλεγχο παράγει μετρημένο λόγο. Αν δεν έχουμε επίγνωση των σκέψεων που ξεπηδούν στο νου μας, η αρνητικότητα μεγεθύνεται και εκδηλώνεται σε λανθασμένες πράξεις. Στο επεισόδιο αυτό, συνεχίζεται η περιοδεία της Άμμα στην Πούνε της Ινδίας.

Στο επεισόδιο αυτό, η Άμμα λέει ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τα λόγια μας. Πρέπει να σκεφτόμαστε καλά πριν μιλήσουμε. Είναι σωστό να μιλήσουμε αν βλέπουμε κάτι λάθος, αλλά είναι άδικο να κατηγορούμε ή να τιμωρούμε κάποιον χωρίς να γνωρίζουμε τα γεγονότα. Στο επεισόδιο αυτό, η περιοδεία της Άμμα στην Ινδία συνεχίζεται στην Πούνε.

Στο επεισόδιο αυτό, η Άμμα λέει ότι πρέπει να κάνουμε καλές πράξεις και να λέμε καλά λόγια για να μπορούμε να λάβουμε τη χάρη του Θεού. Τα λόγια είναι σαν ένα καλούπι. Αν το καλούπι είναι ελαττωματικό, ό,τι βάλουμε σε αυτό θα βγαίνει παραμορφωμένο. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τα λόγια μας και να σκεφτόμαστε πριν μιλήσουμε. Στο επεισόδιο αυτό συνεχίζεται επίσης η περιοδεία της Άμμα στο Χιντεραμπάντ της Ινδίας.

Στο επεισόδιο αυτό, η Άμμα λέει ότι πάντα στη ζωή θα ερχόμαστε αντιμέτωποι με προβλήματα. Το να περιμένουμε να τελειώσουν τα προβλήματα είναι σαν να περιμένουμε να κοπάσουν εντελώς τα κύματα του ωκεανού. Θα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με θάρρος και υπομονή. Η πνευματικότητα μας δίνει την απαραίτητη νοητική δύναμη. Στο επεισόδιο αυτό βλέπουμε επίσης σκηνές από την περιοδεία της Άμμα στο Χιντεραμπάντ της Ινδίας.

Στο επεισόδιο αυτό η Άμμα λέει ότι όσο κι αν προσπαθούμε να αποφεύγουμε τις αντίξοες καταστάσεις, αρκετές φορές η αποτυχία είναι αναπόφευκτη. Ακόμα κι ο μεγαλύτερος πρωταθλητής δεν μπορεί να κερδίζει κάθε παιχνίδι. Όπως λέμε ναι στην επιτυχία, έτσι πρέπει επίσης να μάθουμε να αποδεχόμαστε την αποτυχία. Η ζωή μας γίνεται ολοκληρωμένη όταν αποδεχόμαστε τα σκαμπανεβάσματά της με αταραξία! Στο επεισόδιο αυτό επίσης, Ιάπωνες εθελοντές φοιτητές μιλούν για τις εμπειρίες τους από τη συμμετοχή τους στο ανθρωπιστικό πρόγραμμα της Άμμα για την κατασκευή φίλτρων νερού σε χωριά της Ινδίας.

Στο επεισόδιο αυτό η Άμμα λέει ότι πρέπει να δίνουμε προτεραιότητα στα πράγματα που φέρνουν ειρήνη, ευτυχία και ικανοποίηση στη ζωή μας. Πρέπει να αφιερώνουμε χρόνο στις πνευματικές πρακτικές και να θυμόμαστε το Θεό. Ταυτόχρονα, οφείλουμε να εκπληρώνουμε τα καθήκοντά μας και να προσπαθούμε να υπηρετούμε τον κόσμο με ανιδιοτέλεια. Οι ανιδιοτελείς πράξεις μας βοηθούν να απομακρύνουμε τα εμπόδια από το δικό μας μονοπάτι και να προχωράμε μπροστά. Στο επεισόδιο αυτό βλέπουμε επίσης σκηνές από την περιοδεία της Άμμα στην Μπανγκαλόρ της Ινδίας.

Στο επεισόδιο αυτό, η Άμμα λέει ότι όλοι έχουμε το δικό μας μοναδικό τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τα πράγματα, σύμφωνα με τη νοοτροπία μας. Για παράδειγμα, μόνος ένας γλύπτης μπορεί να σμιλέψει ένα όμορφο άγαλμα σε ένα βράχο. Ο ανθρακωρύχος μπορεί να τον χρησιμοποιήσει σε κατασκευαστικά έργα, και ένας τροχιστής για να τροχίζει τα εργαλεία του, αλλά μόνο ο γλύπτης βλέπει το άγαλμα μέσα στην πέτρα. Αυτό δείχνει ότι η προοπτική μας είναι το μόνο πράγμα που χρειάζεται να αλλάξει. Στο επεισόδιο αυτό βλέπουμε επίσης όμορφες στιγμές από την περιοδεία της Άμμα στην Μπανγκαλόρ της Ινδίας.

Στο επεισόδιο αυτό η Άμμα διηγείται την ιστορία ενός βασιλιά με διεφθαρμένους αυλικούς, ο οποίος ήθελε να συγκριθεί το βασίλειό του με εκείνο του Σρι Ράμα. Πώς όμως θα μπορούσε να υπάρξει σύγκριση με την ιδανική πολιτεία του Ράμα, τη στιγμή που ο βασιλιάς είχε διεφθαρμένους ανθρώπους γύρω του; Η ιδανική διακυβέρνηση είναι σαν μια πράξη λατρείας, ο ηγέτης υπηρετεί τους υπηκόους του. Σε μια ιδανική πολιτεία δεν υπάρχει φτώχεια, οι πολίτες εργάζονται σκληρά και παίρνουν μόνο ό,τι κερδίζουν με τη δουλειά τους.

Στο επεισόδιο αυτό η Άμμα λέει ότι οι θεϊκές ενσαρκώσεις, όπως ο Σρι Ράμα, κατεβαίνουν στο επίπεδο των κοινών ανθρώπων για να τους εμπνεύσουν και να τους δώσουν το παράδειγμα. Ο Θεός ενσαρκώνεται σε ανθρώπινο σώμα για να μεταμορφώσει την ανθρωπότητα σε θεότητα. Με αυτό τον τρόπο, ο Θεός μας διδάσκει πώς η ατομική ψυχή μπορεί να φτάσει στην τελειότητα. Στο επεισόδιο αυτό βλέπουμε επίσης σκηνές από την περιοδεία της Άμμα στη βόρεια Κεράλα.

Στο επεισόδιο αυτό η Άμμα λέει ότι, όταν συναντάμε εμπόδια στη ζωή μας, πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με θάρρος. Ποτέ δεν θα πρέπει να απελπιζόμαστε και να εγκαταλείπουμε την προσπάθεια. Λαμπρό είναι το παράδειγμα του Ράμα, στο έπος της Ραμαγιάνα, όταν έπρεπε να φύγει εξόριστος στο δάσος για πολλά χρόνια, παρόλο που ήταν ο νόμιμος διάδοχος του θρόνου του πατέρα του. Το μονοπάτι του Ράμα ήταν γεμάτο αγκάθια και πέτρες, αλλά παρόλα αυτά βγήκε νικητής παρά τις τεράστιες αντιξοότητες που αντιμετώπισε. Στο επεισόδιο αυτό βλέπουμε επίσης όμορφες σκηνές από το άσραμ του Αμριταπούρι και την καθημερινότητα της ζωής κοντά στην Άμμα.

Στο επεισόδιο αυτό η Άμμα λέει ότι η εξουσία στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων φουσκώνει τον εγωϊσμό των ανθρώπων. Πολλοί είναι εκείνοι που σχεδόν τρελαίνονται όταν διαθέτουν εξουσία. Φωτεινή εξαίρεση είναι η περίπτωση του Μπάρατα, στο αρχαίο έπος της Ραμαγιάνα. Όταν ο Ράμα του εμπιστεύτηκε το βασίλειο, εκείνος διατήρησε την ταπεινότητά του και η εξουσία δεν μόλυνε το νου του. Έτσι, ο Μπάρατα κυβέρνησε σωστά και παρείχε ευημερία και ειρήνη στους υπηκόους του.