Featured Post Image

Τα 70ά γενέθλια της Άμμα

Στις 3 Οκτωβρίου 2023, ημέρα του Κάρτικα Νακσάτρα, του γενέθλιου αστεριού της Άμμα, δεκάδες χιλιάδες πιστοί συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν τα 70ά γενέθλια της. Η ατμόσφαιρα χαράς και ενθουσιασμού ήταν αναμεμειγμένη με ανησυχία. Πώς θα έδινε η Άμμα, τώρα εβδομήντα χρόνων, ντάρσαν σε τόσους πολλούς ανθρώπους; Αν και δεν ταυτίζεται με το σώμα, εξακολουθεί να έχει ένα σώμα, υποκείμενο στη φθορά του χρόνου. Αλλά τίποτα δεν την σταματά, ούτε καν η προοπτική του θανάτου. Στην πραγματικότητα, είναι η επιθυμία της να αφήσει την τελευταία της πνοή ενώ παρηγορεί κάποιον άνθρωπο. Τέτοια είναι η ανιδιοτέλειά της.

Στο μήνυμα των 70ων γενεθλίων της, είπε: «Η Άμμα είναι πολύ χαρούμενη που βλέπει όλα τα παιδιά της μαζί εδώ μετά την πανδημία. Αυτή δεν είναι απλώς μια φυσική επανένωση. Η Άμμα μπορεί να δει και να αισθανθεί την ένωση των καρδιών εδώ, με την αγάπη των παιδιών της να ξεχειλίζει και να συγχωνεύεται σε ένα ποτάμι που ρέει… Κάθε καταστροφή –είτε πρόκειται για πανδημία, φυσική καταστροφή ή κλιματική αλλαγή– ωθεί την ανθρωπότητα να καλλιεργήσει τρία πράγματα: συνεργασία, συντροφικότητα και ενότητα. Χρειάζεται δηλαδή να συνεργαζόμαστε με τους συνανθρώπους μας, να αναζητούμε τη συντροφιά της φύσης και να καλλιεργούμε την ενότητα με τον Θεό. Η αποτυχία να το πράξουμε θα επηρεάσει αρνητικά όλες τις πράξεις μας».

Το γεγονός που συμβόλιζε ίσως πιο έντονα τη συνεργασία, τη συντροφικότητα και την ενότητα ήταν η ανάμειξη χώματος από περισσότερες από 70 χώρες σε όλο τον κόσμο, με ινδικό χώμα. Αυτό το τελετουργικό, συνοδευόμενο από μια προσευχή ειρήνης, ονομάστηκε εύστοχα «Προσφορά στη Μητέρα Γη». Η Άμμα φύτεψε ένα φυτό σανταλόξυλου στο αναμεμιγμένο χώμα. Το σανταλόξυλο, που λέγεται ότι μεταδίδει τις θεραπευτικές και προστατευτικές πνευματικές ενέργειες, λατρεύεται στην Ινδία. Η Άμμα και οι καλεσμένοι της πότισαν εκ περιτροπής το δενδρύλλιο, το οποίο θα φυτευτεί στο Αμριταπούρι.

Για να επαναβεβαιώσει τη δέσμευση του M.A. Maṭh για την στήριξη των γυναικών σε όλη την Ινδία, το πρόγραμμα Amrita-SREE, που δημιουργεί ομάδες αυτοβοήθειας γυναικών, επέκτεινε την εμβέλειά του στην Καρνατάκα και το Ταμίλ Ναντού. Το Amrita-SREE έχει τώρα 10.000 επιπλέον μέλη. Επιπλέον, 5.900 γυναίκες αποφοίτησαν πρόσφατα από τα κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης δεξιοτήτων του άσραμ σε όλη την Ινδία.

Όπως είναι παράδοση στον εορτασμό των γενεθλίων της, η Άμμα πραγματοποίησε τον παραδοσιακό γάμο για 54 ζευγάρια με οικονομικά προβλήματα. Επιπλέον, διανεμήθηκαν δωρεάν σάρι σε 350.000 γυναίκες.

Το Maṭh παρείχε πιστοποιητικά για δωρεάν χειρουργικές επεμβάσεις στο νοσοκομείο Αμρίτα σε 300 άπορους ασθενείς που χρειάζονταν μεταμοσχεύσεις νεφρών, ήπατος, καρδιάς, θεραπείες καρκίνου και άλλες μεγάλες χειρουργικές επεμβάσεις.

Το Πανεπιστήμιο Amrita κυκλοφόρησε νέες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένης της συσκευής ανίχνευσης επιληπτικών κρίσεων Amrita Wearable, η οποία παρέχει παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των επιληπτικών κρίσεων. Η Άμμα εγκαινίασε επίσης μια νέα διεθνή έκδοση της ιστοσελίδας www.Amma.org.

Η Άμμα τιμήθηκε με το υψηλού κύρους βραβείο «Παγκόσμιου Ηγέτη για την Ειρήνη και την Ασφάλεια» (World Leader for Peace and Security Award), το οποίο απονεμήθηκε από κοινού από το Boston Global Forum (BGF) και το Michael Dukakis Institute for Leadership and Innovation (MDI).

Ο εορτασμός των 70ών γενεθλίων ήταν το πλατινένιο ιωβηλαίο του λίλα (θεϊκό παιχνίδι) που ξεκίνησε πριν από 70 χρόνια. Μετά από σαράντα χρόνια εργασίας, οι περισσότεροι άνθρωποι θα είχαν συνταξιοδοτηθεί. Όχι η Άμμα. Εξακολουθεί να είναι δυνατή, αποφασισμένη να προσεγγίζει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, να ανακουφίζει τα βάσανά τους και να εμφυσά το αιώνιο φως της θεϊκής καλοσύνης σε όσο το δυνατόν περισσότερες καρδιές. Η δική της αποστολή είναι μια διαχρονική αποστολή –να αποκαταστήσει το μεγαλείο του Ντάρμα– μια αποστολή την οποία έχει προσαρμόσει στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής. Είθε η γέννηση και η ζωή της Άμμα να συνεχίσουν να μας υπενθυμίζουν ότι είμαστε όλοι παιδιά της Θεϊκής Μητέρας και επομένως μέλη μιας παγκόσμιας οικογένειας.

Πρόσφατα άρθρα