Featured Post Image

«Ας γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο»

Την ημέρα του εορτασμού των 69ων γενεθλίων της, η Άμμα μίλησε για το πώς ήταν δύσκολο κατά τη διάρκεια της πανδημίας για πολλούς πιστούς να έρθουν κοντά της. «Η Άμμα γνωρίζει ότι πολλά από τα παιδιά της είναι λυπημένα που και φέτος, όπως και τα τελευταία δύο χρόνια, δεν μπόρεσαν να βρεθούν κοντά στην Άμμα», είπε. «Παρόλα αυτά, η Άμμα γνωρίζει και βιώνει την αγάπη και την αφοσίωσή σας. Και είστε πάντα στις σκέψεις της Άμμα –στην καρδιά μου, στη μνήμη μου και στις προσευχές μου».

Λέγοντας ότι γνωρίζει ότι πολλοί από τους πιστούς ήθελαν να δωρίσουν κάτι στην Άμμα στα δικά τους γενέθλια, η Άμμα πρότεινε να κάνουν τρία πράγματα: «Πάρτε έναν σπόρο και βάλτε τον σε λίγο χώμα με λίγο λίπασμα και τυλίξτε τον σε ένα κομμάτι χαρτί. Ρίξτε αυτές τις μπάλες σπόρων σε ένα μέρος όπου μπορούν να βλαστήσουν –είτε γύρω από το σπίτι σας είτε σε κάποια δασώδη περιοχή. Όσο περισσότερα φυτά μπορείτε να φυτέψετε, τόσο το καλύτερο. Αυτό θα ήταν το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στην Άμμα.

Το δεύτερο πράγμα που ζήτησε η Άμμα ήταν να καθαρίσουν όλοι ένα χιλιόμετρο γης στα γενέθλιά τους. «Σκουπίστε την περιοχή σας και καθαρίστε όλα τα σκουπίδια», είπε. «Τα παιδιά του άσραμ της Άμμα μπορούν να σας διδάξουν για τη διαχείριση των αποβλήτων, ώστε να καταλάβετε τι πρέπει να κάνετε με τα σκουπίδια».

Η τρίτη παράκληση αφορούσε το carpooling (την κοινή χρήση αυτοκινήτων και μεταφορικών μέσων) Η Άμμα είπε ότι ζητά από τους πιστούς να υιοθετήσουν αυτή την πρακτική εδώ και 15 χρόνια: «Προσπαθήστε να πάρετε τουλάχιστον δύο άλλα άτομα στο όχημά σας όταν πηγαίνετε στη δουλειά. Αλλά βεβαιωθείτε ότι δεν είναι ξένοι, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είστε ασφαλείς. Μπορείτε επίσης να μοιράζεστε το ίδιο αυτοκίνητο όταν ταξιδεύετε σε έναν ναό ή όταν έρχεστε εδώ στο Άσραμ». Η Άμμα επεσήμανε ότι αυτή η πρακτική εξοικονομεί χρήματα, καύσιμα, μειώνει τη ρύπανση του περιβάλλοντος και μειώνει σταδιακά την κυκλοφορία, ακόμη και τα τροχαία ατυχήματα.

Η Άμμα συνέχισε: «Τόσοι πολλοί άνθρωποι δεν έχουν αρκετά χρήματα για να αγοράσουν φάρμακα για ασθένειες όπως ο διαβήτης και η υπέρταση, ειδικά οι συνταξιούχοι. Εάν υπάρχουν τέσσερα άτομα σε μια οικογένεια, τουλάχιστον τρία έχουν κάποιο είδος ασθένειας που απαιτεί ιατρική αγωγή. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID, πολλοί άνθρωποι δεν είχαν δουλειά. Ως αποτέλεσμα, οι περισσότερες οικογένειες δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά το κόστος των φαρμάκων. Εξαιτίας αυτού, μερικοί έπαθαν ακόμη και εγκεφαλικά επεισόδια, κάποιοι μάλιστα πέθαναν. Ακόμη και η απώλεια των φαρμάκων μιας ημέρας μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες. Η Άμμα άκουσε για τόσα πολλά τέτοια περιστατικά κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας. Τα χρήματα που εξοικονομούνται από την κοινή χρήση αυτοκινήτων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τέτοιους ανθρώπους να αγοράζουν τα φάρμακά τους».

Η Άμμα επεσήμανε ότι σε ξένες χώρες, πολλοί πιστοί μπόρεσαν να υιοθετήσουν αυτή την πρακτική της κοινής χρήσης αυτοκινήτων, αλλά στην Ινδία δεν είναι ακόμα τόσο διαδεδομένη. «Ας προσπαθήσουμε όλοι να γίνουμε παραδείγματα για να μιμηθούν οι άλλοι», είπε. «Ας γίνουμε όλοι η αλλαγή που επιθυμούμε να δούμε στον κόσμο».

Η Άμμα συνέχισε: «Η Άμμα γνωρίζει ότι όλα τα παιδιά της προσπαθούν να κάνουν ανιδιοτελείς πράξεις. Δίνουν φαγητό στους φτωχούς όσο μπορούν. Προσπαθούν να κρατήσουν το περιβάλλον τους καθαρό. Όμως, η Άμμα αισθάνεται ότι μπορούμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα. Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να χρησιμοποιήσουμε τα γενέθλιά μας ως ημέρα για να υπηρετήσουμε τον κόσμο».

Στην ομιλία της, η Άμμα μίλησε επίσης για τη σημασία του να θυμόμαστε πόσο ανάγκη έχουμε τη Φύση και πώς μέσω της Φύσης ο Θεός μας ευλογεί: «Όταν ζούμε σε αυτόν τον κόσμο και απολαμβάνουμε τα αγαθά και τις γενναιοδωρίες της Φύσης, υπάρχει ένα λάθος που οι άνθρωποι, συνειδητά ή ασυνείδητα, τείνουν να κάνουν. Ξεχνούν ότι τα έχουν λάβει όλα αυτά ως δώρο από Εκείνη, την υπέρτατη δύναμη, τον Θεό. Ξεχνούν την αλήθεια της Φύσης, που είναι εκδήλωση του ίδιου του Θεού. Ξεχνάμε την ανίκητη δύναμη της Φύσης. Πέρα από όλα, ξεχνάμε την αλήθεια της αγάπης, που είναι το θεμέλιο της ζωής. Μπορεί να λησμονάμε το Θεό και τη Φύση στη φασαρία της καθημερινής ζωής. Αλλά δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε την αγάπη. Γιατί μόνο αν έχουμε αληθινή αγάπη, ο Θεός και η Φύση θα μας κατακλύζουν με τις ευλογίες τους. Αλλά στην εποχή μας, ολόκληρο το ανθρώπινο γένος είναι κυριευμένο από τη λήθη. Ο άνθρωπος έχει ξεχάσει όλα όσα κάνουν τη ζωή ευτυχισμένη και όμορφη».

Η Άμμα υπενθύμισε επίσης σε όλους ότι είναι αδύνατο να πάρει κανείς 100% ευτυχία από τον κόσμο. «Κανένα αντικείμενο δεν μπορεί να μας δώσει μόνιμη ευτυχία», είπε. Όλα εξαρτώνται από τον νου. Μην κάνετε τη ζωή σας να εξαρτάται από τα λόγια των άλλων. Μείνετε σταθερά εδραιωμένοι στον ίδιο σας τον Εαυτό. Ο σημερινός φίλος θα μπορούσε να είναι ο αυριανός εχθρός. Ένας άνθρωπος που είναι καλός σήμερα θα μπορούσε να γίνει κακός αύριο. Όλα αλλάζουν. Σε αυτόν τον μεταβαλλόμενο κόσμο, αγκαλιάστε αυτό που είναι αμετάβλητο. Δεν είσαι το άτομο που βλέπεις εξωτερικά στον καθρέφτη. Κοιτάξτε μέσα σας και χρησιμοποιήστε τον εσωτερικό καθρέφτη για να καθαρίσετε τον εαυτό σας από τις ακαθαρσίες του νου».

Η Άμμα συνέχισε: «Όλοι θέλουν να ζήσουν μια σχετικά ευτυχισμένη και ειρηνική ζωή. Αλλά για να συμβεί αυτό, πρέπει να ακολουθήσουμε το θέλημα του Θεού και να ρυθμίσουμε τη ζωή μας σύμφωνα με αυτό το θέλημα. Αν το κάνουμε αυτό, μπορούμε να ρέουμε σε αρμονία με αυτό το ισχυρό ρεύμα της Θείας Θέλησης. Αν το αγνοήσουμε, μπορεί να περάσουμε τη ζωή μας αγωνιζόμενοι να κρατηθούμε στην επιφάνεια. Αυτό που επιλέγουμε να κάνουμε στη ζωή μας είναι δική μας απόφαση».

Η Άμμα μίλησε επίσης για τη σημασία της σράντα –της επίγνωσης της εγρήγορσης και της προσοχής στη λεπτομέρεια: «Κάθε πράξη που εκτελείται με επίγνωση γίνεται διαλογισμός. Ένας φακός ανάβει όταν πατηθεί το κουμπί. Ομοίως, πατώντας το κουμπί της σράντα, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε το φως της επίγνωσης.

«Μόλις κατανοήσουμε τις πνευματικές αρχές, θα δεχτούμε ότι τα πάντα στον υλικό κόσμο έχουν τη δική τους φύση, όπως η μέρα και η νύχτα, η βροχή και η ηλιοφάνεια, ο χειμώνας και το καλοκαίρι. Αν υπάρχει επιθυμία, θα ακολουθήσει θλίψη. Όλοι έχουν συμπάθειες και αντιπάθειες, και ως εκ τούτου τέτοια πράγματα θα συμβαίνουν. Όταν έρχονται προβλήματα, μπορούμε να σκεφτούμε ότι είναι το αποτέλεσμα πράξεων που κάναμε στο παρελθόν ή ότι πρέπει να μας προειδοποιήσουν να είμαστε προσεκτικοί για κάποια δυσκολία στο μέλλον ή ότι αποφύγαμε κάτι ακόμα χειρότερο. Πρέπει να μάθουμε να παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στο Θεό».

Η Άμμα μίλησε επίσης για την αγάπη και πώς πρέπει να συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε και να διευρύνουμε την αγάπη μας. «Οι περισσότεροι από εμάς στεκόμαστε στο χαμηλότερο σκαλοπάτι της αγάπης», είπε. «Η Άμμα δεν λέει ότι αυτή η αγάπη δεν είναι αγάπη, αλλά δεν πρέπει να παραμείνουμε εκεί. Θα πρέπει να ανέβουμε τα σκαλοπάτια της αγάπης, βήμα προς βήμα, και να φτάσουμε στην υψηλότερη κορυφή της αγάπης. Αυτή είναι η πιο αγνή αγάπη. Αυτή η αγάπη είναι παρούσα μέσα μας ακόμα και τώρα. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να καταβάλουμε προσπάθεια για να την αφυπνίσουμε. Είθε αυτή η αγάπη να αφυπνιστεί και να απλωθεί προς όλη την ανθρωπότητα ως παγκόσμια αγάπη! Αυτή είναι η μεγαλύτερη ευλογία της ζωής. Θα πρέπει να γίνουμε ενσαρκώσεις της αγάπης. Όταν η αγάπη ξυπνάει μέσα μας, η συμπόνια, η αυτοθυσία και η χαρά θα ξεπηδήσουν αυθόρμητα. Η αγάπη βρίσκει την ομορφιά σε κάθε ασχήμια. Όταν η αγάπη ξεχειλίζει από την καρδιά μας, τα λουλούδια της ειρήνης θα ανθίσουν γύρω μας. Όταν ομορφύνουμε τη ματιά μας με το όραμα της ενότητας, όλες οι διαφορές θα εξαφανιστούν».

Η Άμμα ολοκλήρωσε την ομιλία της λέγοντας: «Παιδιά μου, είθε τα μάτια σας να ακτινοβολούν συμπόνια. Είθε τα κεφάλια σας να υποκλίνονται με ταπεινοφροσύνη. Είθε τα χέρια σας να αφιερωθούν στην υπηρεσία των άλλων. Είθε τα πόδια σας να βαδίσουν στο μονοπάτι του Ντάρμα (της Δικαιοσύνης). Είθε τα αυτιά σας να είναι έτοιμα να ακούσουν τις θλίψεις των δυστυχισμένων. Είθε η γλώσσα σας να λέει πάντα καλά λόγια και την αλήθεια. Η Άμμα προσεύχεται στο Θεό, με αυτόν τον τρόπο, ώστε οι ζωές των παιδιών μου να γίνουν ευλογίες για τον κόσμο».

Πρόσφατα άρθρα