Featured Post Image

Αποκαθιστώντας την αρμονία στη Φύση

«Παιδιά μου, υπάρχει ένας ρυθμός για όλα στο σύμπαν. Ο αέρας, η βροχή, τα κύματα του ωκεανού, η αναπνοή, οι χτύποι της καρδιάς –καθένα από αυτά έχει τον δικό του ρυθμό. Για τη νοητική και σωματική μας υγεία, και για να εξασφαλίσουμε μακροζωία, είναι επιτακτική η ανάγκη να διατηρηθεί αυτός ο ρυθμός. Είναι οι σκέψεις και οι πράξεις μας που καθορίζουν το ρυθμό και τη μελωδία της ζωής. Αν ο ρυθμός των σκέψεων χαθεί, σύντομα αυτό θα καθρεπτίζεται και στις πράξεις μας. Αργά ή γρήγορα, αυτό θα έχει επίπτωση και στο ρυθμό της φύσης. Η κύρια αιτία των φυσικών καταστροφών, όπως τσουνάμι, κατολισθήσεις, σεισμοί, είναι η αντίδραση της φύσης στην έλλειψη αρμονίας.

Κάποτε, ένας βασιλιάς μεταμφιέστηκε και πήγε με τη συνοδεία του για κυνήγι. Κατά την διάρκεια του κυνηγιού, χωρίστηκε από την υπόλοιπη ομάδα και έχασε τον δρόμο του μέσα στο δάσος. Κουρασμένος και πεινασμένος έφτασε τελικά σε μια καλύβα, το σπίτι μιας οικογένειας χωρικών. Κανένας δεν αναγνώρισε τον βασιλιά. Του έφεραν μερικά φρούτα και μούρα. Δαγκώνοντας ένα φρούτο βασιλιάς αναφώνησε: «Ω, πόσο πικρό είναι αυτό το φρούτο!»

«Nαι, δυστυχώς», η οικογένεια συμφώνησε. «O βασιλιάς μας είναι εξαιρετικά εγωιστής, διεφθαρμένος και άπληστος. Η σκληρότητά του είναι τέτοια που μας αναγκάζει να πληρώνουμε δυσβάστακτους φόρους. Όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν θανατώνονται. Εξαιτίας αυτών των άδικων πράξεών του ακόμη και τα φρούτα, που από τη φύση τους είναι γλυκά, μετατρέπονται σε πικρά.

Όταν ο βασιλιάς επέστρεψε στο παλάτι του αργότερα τη νύχτα, δεν μπορούσε να ξεχάσει το περιστατικό στο δάσος. Σκεπτόταν πόσο πολύ οι υπήκοοί του υπέφεραν εξαιτίας του και γέμισε από τύψεις. Αποφάσισε να αφιερώσει το υπόλοιπο της ζωής του υπηρετώντας ειλικρινά το λαό του. Σύντομα, οι φόροι μειώθηκαν και πολλά ανθρωπιστικά έργα και δράσεις ξεκίνησαν.

Αρκετά χρόνια μετά, μια μέρα ο βασιλιάς μεταμφιέστηκε και επισκέφθηκε ξανά εκείνη την παλιά καλύβα στο δάσος. Η ίδια οικογένεια του πρόσφερε ξανά φρούτα. Αυτή τη φορά, όλα τα φρούτα ήταν γλυκά. Ρώτησε λοιπόν την οικογένεια για την αιτία αυτής της αλλαγής. «Ο κυβερνήτης μας είναι άλλος άνθρωπος», απάντησαν. «Kυβερνά το βασίλειο πολύ καλά και όλοι οι άνθρωποι είναι χαρούμενοι κι ευτυχισμένοι. Χάρη στις καλές του πράξεις, υπάρχει μεγάλη αλλαγή στη φύση επίσης. Γι’ αυτό τα φρούτα είναι τόσο γλυκά.»

Ποιο είναι το μήνυμα αυτής της ιστορίας; Οι ανθρώπινες πράξεις έχουν επιπτώσεις στη φύση. Αν οι ανθρώπινες πράξεις είναι ανταρμικές (άδικες), η ισορροπία της φύσης θα χαθεί. Αν οι πράξεις του γίνουν νταρμικές (ορθές, δίκαιες) αυτό θα αντανακλάται στη φύση επίσης. H αρμονία της φύσης θα αποκατασταθεί.

Στην εποχή μας, πολλοί άνθρωποι εκμεταλλεύονται την φύση χωρίς όρια, με αποτέλεσμα αυτή να χάνει την ισορροπία της. Οι φυσικές καταστροφές γίνονται όλο και πιο συχνές. Ακόμη και μικρές οικογένειες ζουν σε τεράστια σπίτια. Δύο άνθρωποι χρειάζονται μόνο δύο δωμάτια σε ένα σπίτι. Το περισσότερο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν είναι δύο ή τρία δωμάτια επιπλέον. Αλλά πολλοί άνθρωποι χτίζουν σπίτια με 10 ή 15 δωμάτια. Κατά συνέπεια, λόφοι και βουνά ισοπεδώνονται και η γη γεμίζει γεωτρήσεις. Ο άνθρωπος δεν διστάζει καθόλου να εκμεταλλευτεί τη φύση για τις εγωιστικές του ανάγκες.

Αν είμαστε λίγο προσεκτικοί, μπορούμε να σταματήσουμε αυτή την υπερβολική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. Εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν μόνοι με τα αυτοκίνητά τους. Αν πέντε τέτοιοι άνθρωποι μοιραστούν ένα αυτοκίνητο και τα έξοδα μετακίνησης, θα χρειαστούν μόνο 200 οχήματα αντί για χίλια. Δείτε πόσο κερδίζουμε από αυτό! Η κυκλοφορία μπορεί να μειωθεί δραστικά. Τα ατυχήματα θα είναι λιγότερα. Η ρύπανση θα μειωθεί. Μπορούμε να εξοικονομήσουμε καύσιμα και να μειώσουμε τα έξοδα μετακίνησης. Επιπλέον, η λιγότερη κίνηση σημαίνει λιγότερο χρόνο μετακίνησης.

H παράλογη συμπεριφορά του ανθρώπου, μας θυμίζει τον ανόητο ξυλοκόπο που προσπάθησε να κόψει το ίδιο το κλαδί πάνω στο οποίο καθόταν. Η αλλαγή της στάσης μας έχει λοιπόν ζωτική σημασία. Η προστασία της φύσης δεν είναι καθήκον του ανθρώπου απέναντι στη φύση, αλλά απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό.

Η επιβίωση του ανθρώπου εξαρτάται από τη φύση. Όταν ο άνθρωπος και η φύση κινούνται μαζί σε αρμονία, η ζωή γίνεται ευτυχισμένη. Όταν ο ρυθμός και η αρμονία πάνε μαζί, η μουσική που προκύπτει είναι μελωδική και ευχάριστη στο αυτί. Ομοίως, όταν ο άνθρωπος ζει σε αρμονία με τη φύση, η ζωή του θα γίνει γλυκιά όπως μια όμορφη μελωδία.»

– Άμμα (από το βιβλίο «The Eternal Beauty that we are»)

Πρόσφατα άρθρα