«Βρίσκοντας τη Χαρά της Ζωής»

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου, σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα χαράς πραγματοποιήθηκαν και φέτος τα δύο προγράμματα του σουάμι Σουμπάμριτα σε Αίγινα και Αθήνα. Ο σουάμι μοιράστηκε μαζί μας, με το χιούμορ και την οξυδέρκεια που τον χαρακτηρίζουν, λόγια σοφίας για ένα θέμα που είναι πάντα επίκαιρο και έχει την ύψιστη σημασία για την προσωπική μας εξέλιξη: Τη χαρά της ζωής και πως να ανακαλύψουμε την πραγματική της πηγή. 

O σουάμι Σουμπάμριτα ξεκίνησε την ομιλία του με τη διαπίστωση ότι συχνά η ζωή μας γίνεται μια μηχανική διαδικασία χωρίς ενδιαφέρον και σκοπό. Η ένταση και το στρες μας απομυζούν όλη την ενέργεια και τη χαρά. Αντί να απολαμβάνουμε την παρούσα στιγμή, συνήθως ανησυχούμε για το μέλλον, χρησιμοποιώντας το παρελθόν ως σημείο αναφοράς. Η επιλογή όμως είναι στα χέρια μας. Όπως έχει πει η Άμμα: “Ο Θεός μας πρόσφερε τον καμβά της ζωής και μας έδωσε επίσης τα χρώματα και το πινέλο. Δεν θα μας πει όμως τι να ζωγραφίσουμε πάνω σε αυτό τον καμβά. Αυτό εξαρτάται από εμάς.”

Για πολύ καιρό αναζητούσαμε την ευτυχία στον εξωτερικό κόσμο. Η πηγή όμως της απεριόριστης χαράς και ευδαιμονίας βρίσκεται μέσα μας. Οι μεγάλες ψυχές που έχουν ζήσει και ζουν στον κόσμο μας αποδεικνύουν ότι, παρά τις προκλήσεις που εμφανίζονται στη ζωή τους, δεν επιτρέπουν σε τίποτα να επηρεάσει την κατάσταση της εσωτερικής ευδαιμονίας που βιώνουν. Η ζωή της Άμμα είναι το τέλειο παράδειγμα αυτής της διαπίστωσης.

Η γνώση της πνευματικότητας μας βοηθά να βιώνουμε χαρά συνεχώς, χωρίς αυτή να εξαρτάται από κάποιο εξωτερικό παράγοντα, ή από κάποιο συγκεκριμένο άτομο. Αν η ευτυχία μας εξαρτάται από πρόσωπα και καταστάσεις, τότε αυτό σημαίνει ότι έχουμε αναπτύξει εθισμό σε αυτά, και ότι κάποια στιγμή αναπόφευκτα θα βιώσουμε τη θλίψη και την απώλεια. Στην πραγματικότητα, η μόνη δύναμη που οι άλλοι έχουν πάνω μας είναι η δύναμη που εμείς οι ίδιοι τους δίνουμε.

Ο Σουμπάμριτα μας έδωσε 5 πρακτικά βήματα που θα μας βοηθήσουν να βιώνουμε αυθεντική χαρά στη ζωή μας:

1. Να αγαπάμε τον εαυτό μας. 

Παρόλο που αυτό μπορεί να φαίνεται αυτονόητο, πολύ συχνά οι ενοχές και η χαμηλή αυτοεκτίμηση μας κάνουν να έχουμε αρνητική εικόνα για τον εαυτό μας και να πιστεύουμε ότι δεν μας αξίζει να είμαστε ευτυχισμένοι.

2.  Να έχουμε επίγνωση των σκέψεων μας.

Οι σκέψεις και τα συναισθήματα που καταλαμβάνουν το νου μας καθορίζουν τη φύση των εμπειριών που βιώνουμε στη ζωή μας. Η δυστυχία προκαλείται από την αρνητικότητα και τις ερμηνείες που αυθαίρετα δίνουμε στις διάφορες καταστάσεις που συναντάμε στη ζωή μας.

3. Να είμαστε διατεθειμένοι να ζητάμε βοήθεια. 

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ανώτερη Δύναμη μας καθοδηγεί και μας απαλλάσσει από το φορτίο του άγχους και του φόβου. Να καλλιεργήσουμε τη στάση ότι είμαστε απλά ένα όργανο στα χέρια αυτής της Δύναμης και έτσι να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε σε κάθε κατάσταση, χωρίς να ανησυχούμε για τα αποτελέσματα.

4. Να είμαστε ευγνώμονες απέναντι στη ζωή.

Η ζωή έχει πολλές διακυμάνσεις και πολλές φορές μπορεί να αισθανόμαστε ότι είμαστε άτυχοι και να διατηρούμε πικρίες για το παρελθόν. Αν αναλύσουμε όμως τις καταστάσεις, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι μας διδάσκουν πολύ σημαντικά μαθήματα που μας επιτρέπουν να ωριμάσουμε πνευματικά. Η ζωή είναι σαν ένα πιάνο, είπε χαρακτηριστικά ο σουάμι. Τα άσπρα πλήκτρα αντιπροσωπεύουν την ευτυχία και τα μαύρα τη θλίψη. Η μουσική της ζωής δημιουργείται και από τα δύο. 

5. Να υπηρετούμε τους άλλους.

Η προσφορά και το μοίρασμα είναι ανώτερες ποιότητες  που μας κάνουν πραγματικούς ανθρώπους. Η προσφορά και η χαρά είναι σαν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Η ευτυχία που χαρίζει η προσφορά είναι απερίγραπτη. Όταν προσφέρουμε ένα λουλούδι σε κάποιον, προτού αυτό δώσει χαρά στο άλλο άτομο, εμείς πρώτοι απολαμβάνουμε την ομορφιά και το άρωμά του.

Και ο Σουμπάμριτα κατέληξε παροτρύνοντάς μας να απολαύσουμε την περιπέτεια της ζωής και να μεταδώσουμε τη χαρά γύρω μας. Ας μην πεθάνουμε κρατώντας τη μουσική μέσα μας. Ας της δώσουμε την ευκαιρία να εκδηλωθεί και να χαρίσει ευτυχία στον κόσμο.