Το Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του 2018

Η Άμμα καλωσόρισε στο Αμριταπούρι το 2018 με το καθιερωμένο μήνυμά της και με προσευχές για την ειρήνη στον κόσμο. Διαβάστε ένα απόσπασμα από το μήνυμά της:

«Ήρθε τώρα η ευοίωνη στιγμή που ο κόσμος καλωσορίζει μια νέα χρονιά. Όλοι ονειρεύονται ένα ευτυχισμένο και καλότυχο μέλλον. Είθε το 2018 να είναι γεμάτο με περισσότερη ειρήνη και ευτυχία και λιγότερους πολέμους και συγκρούσεις. Δεν είναι όμως αρκετό να προσευχόμαστε και να ελπίζουμε για ένα ευοίωνο μέλλον. Θα πρέπει επίσης να είμαστε διατεθειμένοι να εργαστούμε γι’ αυτό το στόχο με επίγνωση, αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση. Συνειδητοποιώντας τα λάθη του παρελθόντος και μαθαίνοντας απ’ αυτά, θα πρέπει να προχωράμε μπροστά με ενθουσιασμό. Αν προσπαθήσουμε πραγματικά, τότε σίγουρα θα λάβουμε τη χάρη του Θεού. Είθε με αυτό τον τρόπο να δημιουργήσουμε έναν κόσμο γεμάτο καλοσύνη, ειρήνη και αγάπη. Είθε αυτή η νέα χρονιά να μας δώσει την ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά στο Θεό, στη φύση και στους συνανθρώπους μας.

Σε όλους μας αρέσει ό,τι είναι νέο και πρωτότυπο, αλλά έχουν ποτέ τα παιδιά μου αναλογιστεί τι είναι αυτό που προσδίδει σε κάτι αυτή την αίσθηση της φρεσκάδας; Όταν είμαστε ανοιχτόκαρδοι και γεμάτοι αγάπη τότε είμαστε ικανοί να βλέπουμε την καλοσύνη και την ομορφιά παντού. Καθένας μας έχει έναν ανθόκηπο που μεγαλώνει στην καρδιά του, αλλά προς το παρόν τα άνθη του είναι καλυμμένα από τα νεκρά φύλλα του εγωισμού, του θυμού και της ζήλιας. Αυτό δεν μας αφήνει να αφυπνίσουμε την εσωτερική μας καλοσύνη. Ας καθαρίσουμε λοιπόν τις νοητικές ακαθαρσίες του μίσους και της ζήλιας και ας αφυπνίσουμε τη θετική σκέψη στο νου μας. Ας καλλιεργήσουμε ένα νου που να μην τρέφει μνησικακίες από το παρελθόν, για να μπορούμε να καλωσορίζουμε τα πάντα σαν να είναι καινούργια. Αν τα καταφέρουμε, θα βλέπουμε παντού τη φρεσκάδα και την ομορφιά και θα αντλούμε πάντα χαρά και ικανοποίηση.

Εδώ, σε αυτό το χωριό, οι χωρικοί στήνουν κάθε μέρα μικρούς πάγκους όπου πωλούν λεμονάδα. Με ένα αρχικό «κεφάλαιο» 100 λεμονιών, θα στήσουν την επιχείρησή τους. Στο τέλος κάθε μέρας, φροντίζουν να υπολογίζουν ακριβώς πόσα λεμόνια χρησιμοποίησαν, πόσα ποτήρια λεμονάδα πούλησαν, πόσα λεμόνια πέταξαν, κλπ. Αν οι πωλήσεις τους δεν ήταν καλές, θα σκεφτούν τι δεν έκαναν καλά για να τις βελτιώσουν. Προσπαθούν έτσι συνεχώς να αυξήσουν τα κέρδη τους. Με τον ίδιο τρόπο, κάθε μέρα, προτού πάμε για ύπνο, θα πρέπει κι εμείς να αναλογιζόμαστε: «Εξαιτίας του εγωισμού μου, θύμωσα με τόσους ανθρώπους σήμερα. Πλήγωσα τόσους ανθρώπους. Θεέ μου! βοήθησέ με να μην επαναλάβω τα ίδια λάθη αύριο!»

Παιδιά μου, η ζωή είναι σαν ένα βιβλίο από το οποίο μπορούμε να μαθαίνουμε κάτι καινούργιο καθημερινά. Δεν υπάρχει άλλο βιβλίο που να μας διδάσκει περισσότερα απ’ ότι αυτό το εσωτερικό ημερολόγιο. Θα πρέπει λοιπόν να στοχαζόμαστε πάνω στις διδαχές του. Αυτή η πρακτική είναι περισσότερο σημαντική ακόμα κι από τον διαλογισμό ή την προσευχή. Μέσα απ’ αυτήν θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε το μεγαλύτερο «κέρδος» που υπάρχει: τον Αληθινό μας Εαυτό.
Έτσι προσεύχεται ένας αληθινός πιστός: «Θεέ μου, είθε να έχω τη δύναμη να βλέπω το καλό παντού, να κάνω θετικές σκέψεις και καλές πράξεις. Χάρισέ μου σε παρακαλώ ένα νου που να μην μπορεί ποτέ να βλάπτει κανέναν μέσα από σκέψεις, λόγια και πράξεις.» Ο λόγος για τον οποίο προσευχόμαστε και μελετάμε τις γραφές είναι για να φτάσουμε σε μια τέτοια κατάσταση.

Αυτή τη χρονιά ας καλλιεργήσουμε λοιπόν ένα νου που δεν θα υπερηφανεύεται με τα επιτεύγματά μας, ένα νου που δεν θα κλονίζεται μπροστά στις αντιξοότητες, ένα νου που θα αντλεί χαρά από την προσφορά, ένα νου που θα απαντά στην κριτική με αγάπη. Έναν τέτοιο νου θα πρέπει να προσπαθούμε να αποκτήσουμε. Οι άνθρωποι που το έχουν καταφέρει αυτό είναι αδύνατον να αποτύχουν. Η Άμμα προσεύχεται ώστε τα χαμόγελα της ανιδιοτέλειας και του εσωτερικού σθένους να μην σβήσουν ποτέ από τα πρόσωπα των παιδιών της.»