Οι ομιλίες του br. Shubamrita σε Αθήνα και Χανιά

Θερμή ήταν η υποδοχή που επιφύλαξε το κοινό στον br. Shubamrita σε Αθήνα και Χανιά. Ο Shubamrita μετέφερε τους προσωπικούς χαιρετισμούς της Άμμα στα παιδιά της στην Ελλάδα και μοιράστηκε μαζί μας λόγια σοφίας στη συναρπαστική του ομιλία με θέμα «Ζήστε στο Μέγιστο» (Living Life to the Fullest).

Όπως τόνισε στην αρχή της ομιλίας του η πληρότητα της ζωής δεν εξαρτάται από τις εξωτερικές συνθήκες και τα υλικά επιτεύγματα, αλλά από την εσωτερική ικανοποίηση και ευτυχία που βιώνουμε στην καθημερινότητά μας.

Η δημιουργικότητα και η αίσθηση του σκοπού στη ζωή μας είναι παράγοντες που συμβάλλουν στην ευτυχία, όπως άλλωστε αναγνωρίζει και η επιστήμη της ψυχολογίας. Τα υπαρξιακά ερωτήματα όμως παραμένουν άλυτα μέχρι να κατακτήσουμε τη γνώση του Εαυτού, μέχρι να συνειδητοποιήσουμε ότι η πηγή της ευτυχίας και της πληρότητας βρίσκεται μέσα μας, όπως επαναλαμβάνουν άλλωστε οι σοφοί απ’ όλες τις παραδόσεις.

Ο Shubamrita μας ζήτησε να στοχαστούμε πάνω σε 4 παράγοντες που σχετίζονται με την ευτυχία:

1. Να διατηρούμε πάντα την εσωτερική σύνδεση με τον Αληθινό Εαυτό μας, την αστείρευτη πηγή ενέργειας που βρίσκεται μέσα μας. Όπως αναφέρει η Άμμα υπάρχουν δύο είδη συσκευών, εκείνες που δουλεύουν με μπαταρίες και χρειάζονται φόρτιση ξανά και ξανά και εκείνες που είναι συνδεδεμένες με το ηλεκτρικό δίκτυο και μπορούν να δουλεύουν αδιάκοπα. Έτσι κι εμείς μπορούμε να συνδεθούμε με την αιώνια Πηγή της δύναμης, της δημιουργικότητας και της ευδαιμονίας.

2. Να έχουμε πάντα τη στάση του αρχάριου και να μη σταματήσουμε ποτέ να μαθαίνουμε νέα πράγματα. Τίποτα δεν συμβαίνει τυχαία στη ζωή μας και όλες οι εμπειρίες, ευχάριστες ή δυσάρεστες, μας βοηθούν να αναπτυχθούμε. Υιοθετώντας τη στάση του αρχάριου γινόμαστε ταπεινοί και δεκτικοί στη γνώση και τη θεία χάρη και μαθαίνουμε να ζούμε στο παρόν.

3. Να βάζουμε τις σωστές προτεραιότητες στη ζωή μας και να μην αναβάλλουμε τα πράγματα που πρέπει να κάνουμε. Να μην χάνουμε επίσης καμιά ευκαιρία να εκφράσουμε την αγάπη και τη φροντίδα μας για τους άλλους. Τα σημαντικά πράγματα στη ζωή είναι η αγάπη, η εμπιστοσύνη, η συμπόνια, η ελπίδα, πράγματα που δεν μετρώνται και δεν αγοράζονται με χρήματα.

4. Να αφήσουμε πίσω μας κάτι σημαντικό στην καρδιά των άλλων μέσω της συμπόνιας και της ανιδιοτελούς προσφοράς. Ας γίνουμε όπως τα κεριά που χαρίζουν το φως τους μέχρι να λιώσουν. Όλοι οι μεγάλοι Δάσκαλοι της ανθρωπότητας αφήνουν τη σφραγίδα τους για αιώνες και χιλιετίες στις καρδιές των ανθρώπων χάρη στη συμπόνια και την άνευ όρων αγάπη τους.

Ο Shubamrita τελείωσε την ομιλία του με τα παρακάτω λόγια: «Στο τέλος της ζωής μας αυτό που μετρά αληθινά δεν είναι τα υλικά μας αποκτήματα αλλά αυτά που προσφέραμε στους άλλους, δεν είναι οι δεξιότητές μας αλλά ο χαρακτήρας μας, δεν είναι η εξωτερική μας επιτυχία αλλά η εσωτερική μας αξία. Ζήστε μια ζωή γεμάτη νόημα και αγάπη. Ζήστε τη ζωή σας στο μέγιστο.»