Featured Post Image

Διαδικτυακή ομιλία του σουάμι Σουμπαμριτανάντα με θέμα «Και αυτό θα περάσει»

Ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας μας μετέφερε ο σουάμι Σουμπαμριτανάντα, στενός μαθητής και εκπρόσωπος της Άμμα στην Ευρώπη, στην ομιλία του που μεταδόθηκε ζωντανά μέσω YouTube. Ο σουάμι Σουμπαμριτανάντα επικεντρώθηκε στα μαθήματα που μας διδάσκει η πανδημία του κορονοϊού, καθώς και σε πρακτικούς τρόπους που θα μας βοηθήσουν να υπερβούμε αυτή την κρίση.

Ο σουάμι Σουμπαμριτανάντα ξεκίνησε λέγοντας ότι πριν ένα μήνα κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί αυτά που γίνονται τώρα. Η ζωή συχνά μας επιφυλάσσει μεγάλες εκπλήξεις. Είναι σαν να μας περνάει πρώτα από εξετάσεις και μετά να μας ζητά να μάθουμε τα μαθήματα! Τι μας διδάσκει όμως αυτή η πανδημία;

1. Ποτέ να μην θεωρούμε τίποτα ως δεδομένο στη ζωή μας και πάντα να εκτιμούμε και να νιώθουμε ευγνωμοσύνη για αυτά που έχουμε. Για παράδειγμα, τώρα ακόμα και ένας περίπατος στη φύση μας φαίνεται πολυτέλεια, ενώ λίγο καιρό πριν το θεωρούσαμε ως κάτι αυτονόητο. Αυτή η κατάσταση μας δείχνει την αναγκαιότητα να ζούμε πιο συνειδητά, με περισσότερη επίγνωση, στο παρόν, αξιοποιώντας την κάθε στιγμή με τον καλύτερο τρόπο. Ας μην αναβάλλουμε τα σημαντικά πράγματα για το μέλλον. Ας αναλογιστούμε όλες τις ευλογίες που μας έχει δώσει η ζωή μέχρι τώρα, και ας εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στο Θεό, τους συνανθρώπους μας και τη φύση. Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, παρόλο που είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας: να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια μας, να ακούσουμε μουσική, να διαβάσουμε, να τραγουδήσουμε, να γελάσουμε και πολλά άλλα.

2. Να αναζητήσουμε και να εστιαστούμε σε αυτό που είναι αιώνιο και αναλλοίωτο, στον αληθινό μας Εαυτό. Αυτή η κρίση μας διδάσκει ότι τα πάντα σε αυτόν τον κόσμο είναι εφήμερα, αυτή είναι η φύση του κόσμου. Το μόνο που είναι εγγυημένο στον κόσμο είναι η έλλειψη εγγύησης για οτιδήποτε. Λόγω αυτής της κρίσης, μέσα σε μερικές εβδομάδες η ζωή τόσων πολλών ανθρώπων άλλαξε ριζικά. Η πανδημία κάνει αυτή την αλήθεια πιο εμφανή. Πρέπει λοιπόν να στοχαστούμε πάνω σε αυτήν και να καλλιεργήσουμε τη σχέση μας με το αιώνιο.

Πώς λοιπόν βρίσκουμε την ευτυχία σε αυτόν τον συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο; Η Άμμα λέει ότι αυτό είναι εφικτό μόνο αν προσηλωθούμε στο αμετάβλητο, στο αιώνιο, στο Θεό, τον αληθινό μας Εαυτό. Τότε οι εξωτερικές καταστάσεις δεν θα μας επηρεάζουν εσωτερικά και θα βιώνουμε εσωτερική ειρήνη. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε με δύο τρόπους: α) μέσω της στάσης του παρατηρητή, καλλιεργώντας την αποστασιοποίηση από τις σκέψεις που περνούν από το νου μας και τις εξωτερικές καταστάσεις και β) μέσω της στάσης παράδοσης στο Θεό, να βλέπουμε τον εαυτό μας ως όργανο στα χέρια του και να μην προσκολλούμαστε σε εφήμερα πράγματα. Αν τα καταφέρουμε, τότε τίποτα εξωτερικό δεν θα μπορεί να επηρεάσει την εσωτερική μας γαλήνη. Στην παρούσα κατάσταση είναι ευκαιρία να εστιαστούμε στις πνευματικές μας πρακτικές: τη γιόγκα, το διαλογισμό, την επανάληψη του μάντρα, την ανάγνωση γραφών και πνευματικών βιβλίων, το στοχασμό. Όλες αυτά θα μας βοηθήσουν να αξιοποιήσουμε αυτή την κρίση και να γίνουμε πιο δυνατοί.

3. Είμαστε όλοι ενωμένοι, αλληλένδετοι ο ένας από τον άλλον, κανένας δεν είναι απομονωμένο νησί. Όταν ξεκίνησε η επιδημία στην Κίνα μπορεί να σκεφτόμασταν ότι είναι πρόβλημα της, αλλά τώρα πια είναι πρόβλημα ολόκληρου του κόσμου. Σίγουρα δεν θα μολυνθούμε όλοι από τον ιό, αλλά όλοι έχουμε επηρεαστεί από αυτόν. Ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα κρατών, εθνών, γλώσσας κλπ. Τέτοιες καταστάσεις έχουν συμβεί αρκετές φορές και στο παρελθόν. Γι’ αυτό, πρέπει πάντα να είμαστε πρόθυμοι να βοηθάμε τους άλλους, ανάλογα με τις δυνάμεις μας, γιατί το πρόβλημά τους είναι και δικό μας. Είναι ευκαιρία να καλλιεργήσουμε την αρετή της συμπόνιας. Όπως χαρακτηριστικά λέει η Άμμα, η καρδιά μας είναι σαν το αλεξίπτωτο, είναι επικίνδυνο να μην ανοίξει!

Ας προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε λοιπόν τους πιο ευάλωτους από εμάς, με όποιο τρόπο κι αν μπορούμε. Η τεχνολογία μας δίνει πλέον μεγάλες δυνατότητες απομακρυσμένης επικοινωνίας. Είναι επίσης ευκαιρία να εξασκήσουμε τη συγχώρεση και να θεραπεύσουμε σχέσεις που μας έχουν πληγώσει. Ας ανάψουμε τη φλόγα της πίστης και της αισιοδοξίας μέσα μας και ας προχωρήσουμε μπροστά. Ας μην αφήσουμε το φόβο να γίνει μια δεύτερη πανδημία. Ας κάνουμε ό,τι καλύτερο περνάει από το χέρι μας και για τον εαυτό μας και τους άλλους. Τώρα που απέχουμε από τις εξωτερικές δραστηριότητες, ας χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο που έχουμε στη διάθεσή μας για να ξεκινήσουμε το εσωτερικό ταξίδι.

Ο σουάμι Σουμπαμριτανάντα μας προέτρεψε επίσης να μην πιστεύουμε όλα όσα γράφονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ας ενημερωνόμαστε με μέτρο και από έγκυρες πηγές και ας προωθούμε με τη σειρά μας θετικές ειδήσεις και πράξεις αγάπης και συμπόνιας. Έτσι θα διαδώσουμε την ελπίδα και την αισιοδοξία στους άλλους. Το άγχος και ο φόβος αδυνατίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Ας απομονώσουμε τον ιό του φόβου και ας γίνουμε μέρος της λύσης. Ας κάνουμε την προσπάθεια που μας αναλογεί και ας έχουμε τη βεβαιότητα ότι η χάρη της Άμμα θα μας προστατέψει και η κρίση θα περάσει σύντομα. Ο σουάμι Σουμπαμριτανάντα έκλεισε την ομιλία του με τους παρακάτω, υπέροχους στίχους του Albert Camus:

Μέσα στο μίσος, ανακάλυψα ότι υπάρχει μέσα μου μια ανίκητη αγάπη.
Μέσα στα δάκρυα, ανακάλυψα ότι υπάρχει μέσα μου ένα ανίκητο χαμόγελο.
Μέσα στο χάος, ανακάλυψα ότι υπάρχει μέσα μου μια ανίκητη γαλήνη.
Μέσα στο χειμώνα, ανακάλυψα ότι υπάρχει μέσα μου ένα ανίκητο καλοκαίρι.

Ομ Αμριτεσβαριέ Ναμαχά!

Πρόσφατα άρθρα