Featured Post Image

Μήνυμα της Άμμα για την πανδημία

Η Άμμα γνωρίζει ότι τα παιδιά της ζουν στο φόβο της επιδημίας του κορονοϊού. Η Άμμα σας σκέφτεται και προσεύχεται για όλους και όλες. Ζούμε σε καιρούς που απαιτούν μεγάλη προσοχή και εγρήγορση. Οφείλουμε να ανταποκριθούμε στην πρόκληση αυτή με θάρρος, αυτοέλεγχο και ενότητα. Η Άμμα γνωρίζει ότι τα παιδιά της έχουν τρομοκρατηθεί, αλλά ο φόβος δεν βοηθά τώρα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι προσοχή και εγρήγορση. Στην παρούσα κατάσταση, το θάρρος είναι η σημαντικότερη αρετή. Αν διαθέτουμε θάρρος μπορούμε να υπερβούμε οποιοδήποτε εμπόδιο. Γι’ αυτό, εγκαταλείψτε το φόβο και καλλιεργήστε το θάρρος. Το «αντιικό» φάρμακο που μπορεί να σκοτώσει τον ιό είναι το θάρρος. Αυτό είναι η αντιική προστασία του νου μας. Με την ευλογία της Ντέρια Λάκσμι (όψη της Θεϊκής Μητέρας, η Θεά του Θάρρους) θα αποκτήσετε τη δύναμη να αντιμετωπίσετε και να υπερβείτε οποιοδήποτε εμπόδιο.

Τα παιδιά μου οφείλουν να ακολουθούν αυστηρά όλες τις εντολές και τις οδηγίες που δίνουν οι κυβερνήσεις της χώρας τους. Ταυτόχρονα, προσευχηθείτε με τη θέρμη της καρδιάς σας για τη Χάρη του Θεού. Οι γιαγιάδες μας συνήθιζαν να λένε: «Πάρε το φάρμακο και ταυτόχρονα λέγε το μάντρα σου.» Παρομοίως, σε αυτή την κατάσταση, αυτά τα δύο είναι εξίσου απαραίτητα: οι συνεπείς μας προσπάθειες και η Θεία Χάρη. Κάθε πολίτης πρέπει να διαθέτει την σράντα (εγρήγορση και την προσοχή) που έχει ένας στρατιώτης στο πεδίο της μάχης. Παιδιά μου, προσευχηθείτε για τις ψυχές εκείνων που έχασαν τη ζωή τους και την ανακούφιση του πόνου των οικογενειών τους.
Τρία χρόνια πριν, η Άμμα ένιωσε ότι μια καταστροφή επρόκειτο να συμβεί το 2020. Πριν δύο χρόνια, η Άμμα ξεκίνησε την πρακτική του διαλογισμού «Λευκά Άνθη για την Παγκόσμια Ειρήνη και τη Θεία Χάρη», με σκοπό να απαλύνει τις συνέπειες αυτής της καταστροφής. Σε αυτό το διαλογισμό, αναφέρεται ότι όσα πρόκειται να συμβούν δεν μπορούν να αποτραπούν τελείως και ότι θα πρέπει να βιώσουμε κάποιες από τις συνέπειές τους. Η Άμμα έχει εξηγήσει αυτή την τεχνική διαλογισμού, την οποία εξασκούμε τα δύο τελευταία χρόνια για το καλό του κόσμου. Παιδιά μου, η Άμμα ζητά απ’ όλους να ασκούν συστηματικά αυτή την πρακτική μία ή δύο φορές τη μέρα, για την ευημερία ολόκληρου του κόσμου.

Τα πάντα υπάρχουν σε μορφή κυμάτων και δονήσεων. Τον τελευταίο αιώνα, οι Γάλλοι σχεδίασαν το Κονκόρντ –ένα αεροπλάνο που πετούσε με υπερηχητικές ταχύτητες, και που όταν έσπαζε το φράγμα του ήχου μπορούσε να προκαλέσει ζημιές ακόμα και σε κτίρια. Με τον ίδιο τρόπο, οι ήχοι ενός τραγουδιού μεταδίδονται σε κύματα ή δονήσεις. Τα πάντα εκπέμπουν κύματα και δονήσεις. Ο τύπος των δονήσεων του θυμού είναι πολύ διαφορετικός από εκείνον που δημιουργείται από τη στοργή μιας μητέρας για το παιδί της. Οι δονήσεις της αγάπης είναι διαφορετικές από τις δονήσεις της λαγνείας. Με τις δονήσεις λοιπόν της προσευχής μας και τις συνεπείς μας προσπάθειες, είναι δυνατό να αντισταθούμε στον ιό. Η προσευχή σε συνδυασμό με την σανκάλπα μας (βαθιά και έντονη πρόθεση) φέρνουν αποτελέσματα.
Υπάρχει ένας ρυθμός σε όλα στη δημιουργία –μια αναμφισβήτητη σχέση ανάμεσα σε ολόκληρο το σύμπαν και κάθε ον που ζει σε αυτό. Το σύμπαν είναι ένα αχανές δίκτυο αλληλεξαρτούμενων οντοτήτων. Φανταστείτε τέσσερις ανθρώπους να κρατούν ένα δίχτυ από τις τέσσερις γωνίες του. Αν το κουνήσει ένας σε μια γωνιά, η δόνηση μεταφέρεται παντού. Με τον ίδιο τρόπο, είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι, όλες οι πράξεις μας αντηχούν σε ολόκληρη τη Δημιουργία –είτε αυτές είναι ατομικές είτε συλλογικές. Γι’ αυτό, η Άμμα επαναλαμβάνει ότι δεν είμαστε απομονωμένα νησιά, αλλά κρίκοι μιας αλυσίδας. Μην περιμένετε λοιπόν ν’ αλλάξουν οι άλλοι πριν από εσάς. Μπορείτε να επιφέρετε αλλαγές στον εξωτερικό κόσμο αλλάζοντας τον εαυτό σας, ακόμα κι αν δεν το κάνουν οι άλλοι.

Ας υποθέσουμε ότι ένα άτομο που ζει στον 10ο όροφο ενός κτιρίου βλέπει μια φωτιά στο ισόγειο και ακούει ένα άτομο που μένει εκεί να το καλεί σε βοήθεια. Θα ήταν τελείως ανόητο να του φωνάξει: «Το ισόγειο έχει πιάσει φωτιά. Είναι πρόβλημά σου. Γιατί ν’ ανησυχήσω εγώ γι’ αυτό;» Η φωτιά στο ισόγειο σύντομα θα φτάσει στους πάνω ορόφους. Με τον ίδιο τρόπο, το πρόβλημα που έχει κάποιος σήμερα θα γίνει δικό μας πρόβλημα αύριο.

Όταν ο ιός πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα, όλοι μας σκεφτήκαμε ότι ήταν πρόβλημα της Κίνας και όχι δικό μας. Δεν αποδείχτηκε τελικά ότι είναι και δικό μας πρόβλημα; Το ζήτημα δεν είναι αν τελικά κατάφεραν ή όχι να ελέγξουν την αρρώστια, αλλά πως εμείς αντιμετωπίζουμε την κατάσταση. Αν είμαστε σε εγρήγορση και ενεργούμε πολύ προσεκτικά, θα μπορέσουμε να προστατευθούμε και να εμποδίσουμε τη μετάδοση της αρρώστιας.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνουν τα παιδιά μου; Σκεφτείτε κάποιον που σπάει το πόδι του. Θα πρέπει να μείνει στο δωμάτιο του, μερικές φορές για δύο ως έξι μήνες. Δεν θα το θεωρεί αυτό βάρος, γιατί ξέρει ότι είναι απαραίτητο για να θεραπευτεί το πόδι του. Παρομοίως, η απομόνωση, η τήρηση των κανόνων υγιεινής και η εγρήγορση θα μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε την απαραίτητη δύναμη για να καταπολεμήσουμε τον ιό. Αυτοί που έχουν μολυνθεί από τον ιό δεν θα πρέπει να φοβούνται, αλλά να τηρούν τους όρους της καραντίνας για να προφυλάξουν τους άλλους. Μείνετε στα σπίτια σας. Επιπλέον, αν εμφανίσετε συμπτώματα της αρρώστιας, αμέσως ενημερώστε τις αρχές και ζητήστε βοήθεια.

Στο άσραμ του Αμριταπούρι ζουν τώρα 3.000 άτομα. Είναι άνθρωποι από πολλές χώρες του κόσμου καθώς και Ινδοί. Στο άσραμ, εφαρμόζουμε αυστηρά τις εντολές της κυβέρνησης και δεν επιτρέπουμε σε κανέναν την είσοδο. Ακόμα και αν κάποιος κάτοικος που ζει στο άσραμ βγει για κάποιο λόγο έξω, δεν θα του επιτραπεί η είσοδος για κάποιο χρονικό διάστημα. Αυτοί οι κανόνες ορίστηκαν από την κυβέρνηση και εμείς στο άσραμ τους υπακούμε. Σκοπός αυτών των περιορισμών είναι να προφυλαχθούν οι 3.000 άνθρωποι που ζουν εκεί.
Αυτές τις μέρες, η Άμμα δέχεται τα παιδιά της που έμειναν στο άσραμ. Είναι μια ευκαιρία που παρουσιάζεται μια φορά το χρόνο, για να μοιραστούν όλοι οι κάτοικοι του άσραμ τα θέματα που αντιμετωπίζουν με την Άμμα. Συνήθως, η Άμμα αφιερώνει σε αυτή τη διαδικασία 25 μέρες το χρόνο. Στην παρούσα κατάσταση, η Άμμα καθοδηγεί καθημερινά το διαλογισμό και την προσευχή, ακολουθώντας τις κρατικές οδηγίες, και τον υπόλοιπο χρόνο συναντά έναν έναν τους κατοίκους του άσραμ.

Η Ινδική κυβέρνηση αντέδρασε έγκαιρα και με αποφασιστικότητα απέναντι στην πανδημία και γι’ αυτό μπορέσαμε να αντισταθούμε στη μετάδοσή της σε αυτό το βαθμό. Ας προσευχηθούμε ειλικρινά και ας είμαστε πολύ προσεκτικοί, ώστε να συγκρατήσουμε την αρρώστια. Ας προστατεύσουμε τον εαυτό μας. Εμείς οι ίδιοι είμαστε το φως ή το σκοτάδι στο δικό μας δρόμο. Εμείς οι ίδιοι είμαστε τα αγκάθια ή τα άνθη που στρώνονται στο δρόμο μας.
Πάντα υπάρχει ένα όριο στην ανθρώπινη προσπάθεια. Όσο προσεκτικά κι αν οδηγούμε, ένας απρόσεκτος οδηγός μπορεί να πέσει πάνω μας. Για να καρποφορήσει οποιαδήποτε προσπάθεια, ο παράγοντας της Θείας Χάρης είναι απαραίτητος. Πρώτα χρειάζεται η κατάλληλη προσπάθεια, αλλά για να πετύχει είναι απαραίτητη η Χάρη. Η προσευχή έχει καθοριστική σημασία για να λάβουμε αυτή τη Χάρη.

Τώρα τα παιδιά μου έχουν καταλάβει ότι η ζωή μας εκτυλίσσεται μονάχα στην παρούσα στιγμή. Ακόμα και η επόμενη αναπνοή μας δεν βρίσκεται στα χέρια μας. Η πραγματική διάρκεια της ζωής μας καθορίζεται από το πόσο καλά αξιοποιούμε την παρούσα στιγμή. Εκεί είναι που βρίσκεται πραγματικά η ζωή. Η Άμμα πάντα επαναλαμβάνει στα παιδιά της ότι πρέπει να γνωρίσουν τον εαυτό τους. Γνωρίστε λοιπόν τον εαυτό σας και προσευχηθείτε για τον κόσμο με επίγνωση, ενθουσιασμό και ειρήνη. Κάθε μέρα, καθίστε για λίγο στο δωμάτιό σας και απαγγείλετε το μάντρα «Ομ Λοκά Σαμαστά Σουκινό Μπαβαντού» (Είθε όλα τα όντα, σε όλους τους κόσμους, να είναι ευτυχισμένα και ειρηνικά). Αυτή είναι μια καλή πρακτική στην εποχή που ζούμε.

Τέλος, η Άμμα δεν έχει λόγια να εκφράσει την βαθιά εκτίμηση και ευγνωμοσύνη της για το αφοσιωμένο ιατρικό προσωπικό σε όλο τον κόσμο, που περιθάλπει όσους προσβλήθηκαν από τον ιό. Γι’ αυτό, υποκλίνεται με σεβασμό μπροστά στην ανιδιοτέλεια και στο πνεύμα υπηρεσίας που επιδεικνύουν.

Ομ Λοκά Σαμαστά Σουκινό Μπαβαντού
Ομ Σάντι Σάντι Σάντι
Είθε η Θεία Χάρη να ευλογεί όλα τα παιδιά μου.
– Άμμα Αμριταπούρι, 23 Μαρτίου 2020

Πρόσφατα άρθρα