Featured Post Image

Απόσπασμα από το μήνυμα των γενεθλίων της Άμμα

Τα 68α γενέθλια της Άμμα γιορτάστηκαν τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου σαν «Μέρα πνευματικής άσκησης» στο Αμριταπούρι. Ενώ υπό κανονικές συνθήκες εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί απ’ όλο τον κόσμο συρρέουν εκεί, φέτος, λόγω της πανδημίας, το άσραμ αποφάσισε να μην οργανώσει τέτοιο εορτασμό και ζήτησε από τους πιστούς να προσευχηθούν και να διαλογιστούν για την ειρήνη και την ευημερία του κόσμου. Η Άμμα απηύθυνε το καθιερωμένο μήνυμα των γενεθλίων και καθοδήγησε τον διαλογισμό και τις προσευχές για την παγκόσμια ειρήνη.

Στην ομιλία της, η Άμμα μίλησε για την πανδημία, ενθαρρύνοντας του ανθρώπους να διατηρήσουν την ελπίδα και να προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν για να γίνουν πιο δυνατοί, να καλλιεργήσουν την επίγνωσή, να στραφούν προς τα μέσα τους, να συνειδητοποιήσουν τα δικά τους λάθη και να προσπαθήσουν να τα διορθώσουν. Είπε επίσης ότι η τάση να ρίχνουμε το φταίξιμο σε ορισμένα έθνη ή ομάδες δεν μας βοηθά.

«Όταν μια καταστροφή ή ένα γεγονός επηρεάζει την ανθρωπότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, πρέπει να το βλέπουμε ως την καρμική συνέπεια των συσσωρευμένων πράξεων του κόσμου ως συνόλου», είπε η Άμμα. «Δεν έχει νόημα να ασκούμε κριτική ή να ρίχνουμε το φταίξιμο σε μια ομάδα ανθρώπων ή σε μια συγκεκριμένη χώρα. Για τέτοια γεγονότα παγκόσμιας εμβέλειας –είτε θετικά είτε αρνητικά– καθένας από εμάς φέρει μερίδιο της ευθύνης. Για παράδειγμα, αν ένα άτομο πνιγεί κοντά στην ακτή ή μέσα στο πέλαγος, λέμε απλά: «πνίγηκε στη θάλασσα.» Δεν ρίχνουμε την ευθύνη σε ένα συγκεκριμένο σημείο της θάλασσας. Η παρούσα κατάσταση είναι παρόμοια. Καθένας μας πρέπει να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί. Μόνο αν σκεφτόμαστε έτσι θα μπορέσουμε να χτίσουμε ένα καλύτερο αύριο.»

Η Άμμα τόνισε επίσης την ανάγκη να καλλιεργούμε την αίσθηση της ενότητας, της συμπόνιας και της προσφοράς υπηρεσίας, που υπήρχαν σε παλαιότερες γενιές. «Στο παρελθόν, ο Θεός ήταν μέσα στον άνθρωπο και τα δάση στον έξω κόσμο. Τώρα όμως, συμβαίνει το αντίθετο, έχουμε διώξει το Θεό από μέσα μας. Αυτό συμβαίνει γιατί η ανθρωπότητα χάνει τις θεϊκές αρετές της και τις αντικαθιστά με αρνητικές ιδιότητες. Οι άνθρωποι θέλουν μόνο να καταστρέφουν και ζουν για να ικανοποιούν τις εγωιστικές επιθυμίες τους. Μοιάζει να γίνονται ολοένα και περισσότερο σαν απομονωμένα νησιά. Παλιότερα, ήταν σαν κρίκοι της ίδιας αλυσίδας. Έδειχναν σεβασμό ο ένας στον άλλον. Είχαν υπακοή και πειθαρχία. Γι’ αυτό οι αξίες τους μεταβιβάζονταν από τη μια γενιά στην άλλη και ένιωθαν ασφαλείς.»

Η Άμμα ενθάρρυνε τους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν τις αντιξοότητες της πανδημίας για να αφυπνιστούν και να βελτιώσουν τον εαυτό τους, επισημαίνοντας ότι οι μεγαλύτερες θετικές αλλαγές συχνά συμβαίνουν μετά από μεγάλες αποτυχίες. «Μόνο όταν κάποιος δεχτεί μερικά χτυπήματα στη ζωή του, μαθαίνει να κοιτά μέσα του», είπε. «Όταν βιώνουμε κάποια τραγωδία, μεγαλώνει και η επιθυμία μας να μάθουμε να υπερβαίνουμε τη θλίψη. Παρομοίως, όταν κάποιος απορρίπτει την αγάπη μας, καταλαβαίνουμε την αξία της αγάπης και προσπαθούμε να κάνουμε αλλαγές στη ζωή και τη συμπεριφορά μας για να κερδίσουμε αυτή την αγάπη. Βλέποντας τα πράγματα από αυτή την οπτική γωνία, θα συνειδητοποιήσουμε ότι οι εμπειρίες που θεωρούμε αρνητικές δεν είναι πραγματικά αρνητικές. Πρέπει να τις χρησιμοποιήσουμε σαν ευκαιρίες αφύπνισης και εξέλιξης.»

Η Άμμα κατέληξε την ομιλία της παροτρύνοντάς μας να κρατάμε την ελπίδα ζωντανή στις καρδιές μας και να στηρίζουμε τη ζωή μας στη δύναμη της αγάπης: «Μην χάνετε την ελπίδα και μην το βάζετε κάτω. Να θυμάστε ότι ακόμα και το ψηλότερο κτίριο χτίζεται τούβλο τούβλο. Κατά τον ίδιο τρόπο, το σπίτι της ζωής μας χτίζεται κάθε δευτερόλεπτο, λεπτό και ώρα. Γι’ αυτό πρέπει να φροντίζουμε ώστε να δίνουμε νόημα σε κάθε στιγμή της ζωής μας.»

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δύναμη από τη δύναμη της αγάπης. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευτυχία από την ευτυχία που βιώνουμε μέσω της αγάπης. Βιώνουμε την αγάπη όταν το ατομικό εγώ υποχωρεί και οι καρδιές μας ενώνονται σαν μία. Η αγάπη είναι η υπέρτατη συνειδητοποίηση, μέσω της οποίας βλέπουμε τους άλλους σαν τον εαυτό μας ή σαν το Θεό. Ήρθε η ώρα να χτίσουμε γέφυρες αγάπης και φιλίας. Είθε να γίνουμε ικανοί να χτίσουμε μια παγκόσμια οικογένεια απεριόριστης αγάπης.»

Αμριταπούρι, 27 Σεπτεμβρίου 2021

Πρόσφατα άρθρα