Featured Post Image

Η αμοιβαία εμπιστοσύνη είναι το θεμέλιο των σχέσεων

Παιδιά μου, η αμοιβαία εμπιστοσύνη πρέπει να αποτελεί το θεμέλιο όλων των σχέσεων. Οι σχέσεις ανάμεσα σε συζύγους, φίλους, συνεργάτες και κάθε είδους σχέσεις είναι βιώσιμες μόνο όταν υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη. Όταν είμαστε καχύποπτοι απέναντι στους άλλους και εστιαζόμαστε στα ελαττώματά τους, στην πραγματικότητα προβάλουμε πάνω τους τις δικές μας αδυναμίες. Έτσι, δεν είμαστε σε θέση να δεχτούμε την αγάπη που μας δίνουν, χάνουμε τη νοητική μας γαλήνη και νιώθουμε δυστυχισμένοι.

Όταν δυο άνθρωποι αρχίσουν να ζουν μαζί, είναι φυσικό να δημιουργούνται προστριβές. Αυτό είναι κάτι που παρατηρούμε σε όλες τις σχέσεις. Σε τέτοιες περιπτώσεις, έχουμε την τάση να ρίχνουμε το φταίξιμο στον άλλο και να αποφεύγουμε να αναλάβουμε τις δικές μας ευθύνες. Αυτή η στάση όμως είναι ανώριμη, ιδίως για έναν πνευματικό αναζητητή. Η σκέψη και μόνο ότι «εγώ δεν είμαι εγωιστής και δεν είναι δικό μου το φταίξιμο» υποδηλώνει ήδη την ύπαρξη εγωισμού. Το εγώ είναι πολύ ευέξαπτο. Αυτό που αντιπαθεί πάνω απ’ όλα είναι η κριτική. Επιπλέον, όταν το εγώ ξεφύγει από τον έλεγχο, δημιουργεί παράνοια και φόβο καταστρέφοντας τη νοητική μας ηρεμία και την ικανότητά μας να σκεφτόμαστε λογικά.

Δυο μικρά παιδιά έπαιζαν. Το αγοράκι είχε στην τσέπη το χαρτζιλίκι του και το κοριτσάκι κρατούσε μερικές σοκολάτες. Το αγοράκι είπε: «Αν μου δώσεις σοκολάτες, εγώ θα σου δώσω χρήματα». Το κοριτσάκι δέχτηκε και του έδωσε τις σοκολάτες. Το αγοράκι, όταν τις πήρε, ξεδιάλεξε τα κέρματα που κρατούσε και έδωσε στο κοριτσάκι αυτά που είχαν τη μικρότερη αξία. Εκείνο δεν κατάλαβε τι είχε γίνει και μετά ξάπλωσε και κοιμήθηκε ήσυχο και χαρούμενο. Το αγοράκι σκεπτόταν: «Σίγουρα είχε κάποιες καλές σοκολάτες που κράτησε για τον εαυτό της κι εμένα μου έδωσε τις φτηνές, όπως έκανα κι εγώ που κράτησα τα κέρματα με τη μεγαλύτερη αξία». Με αυτές τις υποψίες στο νου του, έγινε ανήσυχο και δεν κατάφερε να αποκοιμηθεί.

Μερικοί άνδρες λένε στην Άμμα: «Νομίζω ότι η γυναίκα μου με απατά». Μερικές γυναίκες της λένε επίσης: «Παρακολουθώ τον άνδρα μου να μιλά στο τηλέφωνο με γλυκιά φωνή σε κάποια γυναίκα. Τα βράδια δεν μπορώ να κοιμηθώ».

Δυο άνθρωποι παντρεύονται λαχταρώντας να βρουν αγάπη, ειρήνη και ευτυχία, αλλά εξαιτίας της καχύποπτης φύσης τους η ζωή τους μετατρέπεται σε κόλαση χωρίς ίχνος ευτυχίας. Όσο το τέρας που λέγεται υποψία κυριαρχεί στο νου μας, καμιά συμβουλή δεν μπορεί να μας βοηθήσει. Πολλές οικογένειες έχουν καταστραφεί απ’ αυτήν.

Μολονότι οι άνθρωποι ανταλλάσσουν όρκους αμοιβαίας αγάπης, οι περισσότεροι απ’ αυτούς βαθιά μέσα τους πιστεύουν ότι η αγάπη είναι κάτι που πρέπει να παίρνουν. Στην πραγματικότητα, όμως, η αγάπη είναι προσφορά. Μόνο ο άνθρωπος που χαρίζει αγάπη εξελίσσεται και βοηθά και τους άλλους να εξελιχθούν. Αν αυτή η στάση της προσφοράς απουσιάζει, τότε η αποκαλούμενη «αγάπη» θα προκαλεί μονάχα δυστυχία και στα δύο μέρη. Αντί να σκεφτόμαστε: «είναι οι άλλοι καλοί φίλοι για μένα;» είναι προτιμότερο να αναλογιζόμαστε: «είμαι εγώ καλός φίλος για τους άλλους;»

Κατ΄ αρχάς, πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι να αγαπάμε και να εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους με τους οποίους μοιραζόμαστε τη ζωή μας. Αν το κάνουμε, το 95 τοις εκατό αυτής της αγάπης και της εμπιστοσύνης θα επιστρέφει σ΄ εμάς. Η καχυποψία δημιουργεί καχυποψία και η εμπιστοσύνη δημιουργεί εμπιστοσύνη. Προτού αναζητήσουμε τα ελαττώματα των ανθρώπων που βρίσκονται γύρω μας, πρέπει να μάθουμε να κοιτάμε μέσα μας. Αν διαπιστώσουμε ότι έχουμε ελαττώματα, θα πρέπει να καταβάλουμε προσπάθεια να τα διορθώσουμε.

Αυτό που συχνά βοηθά τους ανθρώπους στις σχέσεις τους είναι να συζητούν ανοιχτά ο ένας με τον άλλον, αντί να γίνονται καχύποπτοι. Μην διστάζετε να ζητάτε τη βοήθεια φίλων σας, ή ακόμα και ψυχοθεραπευτών αν την χρειάζεστε. Η υπομονή, η οικειότητα, η εμπιστοσύνη και η αίσθηση ότι ο άλλος βρίσκεται δίπλα μας όταν τον χρειαζόμαστε, είναι αυτά που κάνουν δυνατές τις ανθρώπινες σχέσεις. Πάνω απ’ όλα, όμως, κατανοείστε τις πνευματικές αλήθειες και αναζητήστε την ευτυχία μέσα σας. Αν το κάνετε, τότε θα μπορείτε να απολαμβάνετε την ευτυχία και στις σχέσεις σας επίσης.

Πρόσφατα άρθρα