Featured Post Image

Το Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα της Άμμα για το 2022

Αποσπάσματα από το πρωτοχρονιάτικο μήνυμα της Άμμα

«Καλωσορίζουμε το 2022 με μεγάλες προσδοκίες, ακριβώς όπως αναμένουμε την ένδοξη ανατολή του ηλίου μετά το σκοτάδι της νύχτας, καθώς αρχίζουμε να βλέπουμε το λυκόφως της αυγής. Είθε αυτή η νέα χρονιά να γεμίσει τις ζωές όλων με ευτυχία, χαρά, ειρήνη και ευημερία. Η Άμμα γνωρίζει ότι οι άνθρωποι είναι ακόμα ταραγμένοι –ότι ο φόβος δεν έχει ακόμη φύγει εντελώς. Ακόμα κι έτσι, αυτές είναι οι ευχές που βγαίνουν από την καρδιά της Άμμα.

Συνήθως, καλωσορίζουμε το νέο έτος με εντυπωσιακές επιδείξεις πυροτεχνημάτων, όμορφα φωτορυθμικά και ευχόμαστε ο ένας στον άλλο μια πολύ ευτυχισμένη χρονιά. Ωστόσο, αυτοί οι εορτασμοί και οι εκφράσεις χαράς είναι βραχύβιες. Σύντομα, οι άνθρωποι βυθίζονται για άλλη μια φορά στις περιορισμένες σκέψεις και πράξεις τους. Εάν τα εξωτερικά φώτα και οι εκφράσεις χαράς δεν είναι σε θέση να μας γεμίσουν με φως ή να χαρίσουν στο νου μας περισσότερη διάκριση, ποια είναι η χρησιμότητα τέτοιων εορτασμών;

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζονται εορτασμοί. Η Άμμα αισθάνεται ότι μαζί με τέτοιους εορτασμούς, θα πρέπει επίσης να κατανοήσουμε την υποκείμενη, υπέρτατη αλήθεια. Σήμερα, οι άνθρωποι έχουν πολύ λίγες ευκαιρίες να ξεχάσουν τα πάντα και να γιορτάσουν. Είναι τόσο βυθισμένοι στην καθημερινή τους ζωή, στα προβλήματα με τη δουλειά τους, τα παιδιά τους και άλλες ευθύνες. Για να ωθήσουμε μια βάρκα προς τα εμπρός σε ένα βάλτο γεμάτο λάσπη, πρέπει πρώτα να αφαιρούμε τη λάσπη που κολλάει πάνω της. Καθώς η βάρκα συνεχίζει να κινείται προς τα εμπρός, η λάσπη πρέπει να αφαιρείται ξανά και ξανά. Ομοίως, τα πράγματα που κάνουμε για να προχωρήσει η ζωή μας είναι μόνο προσωρινές διορθώσεις. Η ευτυχία που παίρνουμε δεν προέρχεται από αληθινή γνώση. Ενώ δεν υπάρχει τίποτα κακό με την απόκτηση ευτυχίας με αυτόν τον τρόπο, θα πρέπει επίσης να αναζητήσουμε τη χαρά που προέρχεται από τη βοήθεια  προς τους φτωχούς και δυστυχισμένους . Η Άμμα δεν λέει ότι δεν πρέπει να γιορτάζουμε. Ας μπορούν να γιορτάζουν και να είναι ευτυχισμένοι οι άνθρωποι, τουλάχιστον με αυτόν τον εξωτερικό τρόπο.

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος για να καλωσορίσουμε το νέο έτος; Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να κάνουμε μια ενδοσκόπηση. Ζυγίστε με ειλικρίνεια όλα τα καλά και τα κακά που έχετε κάνει κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους στη ζυγαριά του νου σας. Προσπαθήστε σοβαρά να διακρίνετε το ντάρμα (δίκαιο) από το αντάρμα (άδικο). Προσπαθήστε να συγχωρέσετε αυτούς που έκαναν λάθη και να αγαπήσετε αυτούς που αντιπαθείτε. Προσπαθήστε να κάνετε όλες τις πράξεις σας ως προσφορά στο Θεό και να δέχεστε τα αποτελέσματά τους ως θέλημα Θεού, με θάρρος και αποφασιστικότητα. Ενσωματώστε την ανιδιοτέλεια στη ζωή σας. Τουλάχιστον προσπαθήστε να κάνετε μερικές μικρές ανιδιοτελείς πράξεις κάθε μέρα. Αν δεν έχετε μελετήσει τις γραφές, μπορεί να μην μπορείτε να το κάνετε αυτό εντελώς. Καλλιεργείστε το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης. Αλλάξτε τη στάση ότι είστε ξεχωριστοί από τον κόσμο και ενεργήστε με τη γνώση ότι είστε μέλος αυτής της τεράστιας παγκόσμιας οικογένειας. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να καλωσορίσουμε και να γιορτάσουμε το νέο έτος –αλλάζοντας τη στάση μας και πράττοντας αναλόγως.

Η Πρωτοχρονιά δεν προορίζεται να σπαταλιέται σε πάρτι υπό την επήρεια ναρκωτικών και αλκοόλ, κάνοντας κάποιο θόρυβο καθώς το ρολόι χτυπάει 12. Μερικοί άνθρωποι λένε ότι τα ναρκωτικά και το αλκοόλ φέρνουν στην επιφάνεια την εσωτερική μας αγάπη. Ποια αγάπη; Υπό την επήρεια ναρκωτικών και αλκοόλ, οι άνθρωποι χάνουν ακόμη και το βασικό τους επίπεδο επίγνωσης. Δεν ξέρουν τι κάνουν ή σε ποιον μιλάνε. Από τη μία πλευρά, θα αγκαλιάσουν αγνώστους λέγοντας: «Ω, αγαπημένε μου αδερφέ!» Και από την άλλη, δεν θα διστάσουν να καρφώσουν ένα μαχαίρι σε κάποιον. Είναι αυτό αγάπη; Αυτό βλέπουμε και ακούμε γύρω μας. Η Άμμα απλά το αναφέρει –αυτό είναι όλο.

Όταν χάνουμε την επίγνωση, χάνουμε τα πάντα. Θα πρέπει λοιπόν να διατηρούμε την επίγνωση και να παραμένουμε σε εγρήγορση ανά πάσα στιγμή, σε όλες τις περιστάσεις. Ο στόχος της ζωής μας πρέπει να είναι να αφυπνιστούμε σε μια τέτοια κατάσταση συνεχούς εγρήγορσης. Διαφορετικά, παρόλο που οι αριθμοί του ημερολογίου αλλάζουν, δεν θα υπάρχει καμία αλλαγή σε εμάς ή στον κόσμο γύρω μας.

Η δύναμη του ανθρώπινου νου είναι εκπληκτική. Αν οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας είναι καλά, τότε ο κόσμος γύρω μας θα είναι επίσης καλός. Αν προσπαθήσουμε, ο νους μας μπορεί, σε μεγάλο βαθμό, να βλέπει το καλό οπουδήποτε. Μπορεί να βρίσκει χαρά και ομορφιά παντού. Με τον ίδιο τρόπο, αν προσπαθήσουμε, μπορούμε να κάνουμε την επόμενη χρονιά όμορφη και ουσιαστική.

Όταν μιλάμε για τη δύναμη του νου, θα πρέπει επίσης να λάβουμε υπόψη τις αποφάσεις της Πρωτοχρονιάς. Την Πρωτοχρονιά συνηθίζεται να αξιολογούμε τις αποτυχίες και τις επιτυχίες του προηγούμενου έτους και να παίρνουμε μια σταθερή απόφαση σχετικά με το πώς θα προχωρήσουμε. Όταν παίρνουμε μια απόφαση για το νέο έτος, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ένα πράγμα: θα πρέπει να είναι ρεαλιστική. Για παράδειγμα, εάν ένας αλκοολικός πάρει όρκο να μην πιει ούτε μια σταγόνα στο νέο έτος —όπως συμβαίνει συχνά— οι πιθανότητές του να τα καταφέρει είναι λιγότερες. Έτσι, είναι σημαντικό να ορίζουμε μικρότερους στόχους. Όταν τα καταφέρουμε, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερους στόχους. Μικρές αποτυχίες στο δρόμο δεν πρέπει να μας κάνουν να εγκαταλείπουμε την απόφασή μας. Αν καταβάλλουμε προσπάθεια, η χάρη του Θεού σίγουρα θα ρέει σε μας.

Μπαίνουμε στο νέο έτος με ένα πολύτιμο κεφάλαιο. Ποιο είναι αυτό το κεφάλαιο; Είναι ο χρόνος –η παρούσα στιγμή– που βρίσκεται στα χέρια μας. Είναι το σύνολο όλων αυτών των στιγμών που θα αποφασίσουν την κατεύθυνση και την πορεία του νέου έτους. Τα χρήματα από τον περσινό λογαριασμό μεταφέρονται στον φετινό λογαριασμό. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει ποτέ με το χρόνο. Ο χρόνος που πέρασε έφυγε για πάντα, δεν μπορεί ποτέ να ανακτηθεί. Μπορεί ένας 40χρονος να ξαναγίνει παιδί; Μπορεί να επιστρέψει στην παιδική του ηλικία; Ο χαμένος χρόνος δεν μπορεί να βρεθεί ποτέ ξανά. Ακόμα κι αν χάσουμε χρήματα σε μια επιχείρηση αρχικά, θα μπορούσαμε αργότερα να τα πάρουμε πίσω. Αλλά ο χαμένος χρόνος δεν μπορεί να βρεθεί ποτέ ξανά. Έφυγε για πάντα. Ούτε μπορούμε να δανειστούμε χρόνο από το μέλλον. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, ώστε να χρησιμοποιούμε αποτελεσματικά το χρόνο μας. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε σωστά την παρούσα στιγμή.

Η χρονιά που πέρασε μπορεί να μας έδωσε πολλές καλές και κακές εμπειρίες. Ωστόσο, δεν πρέπει να κολλάμε σε αυτές. Προσπαθήστε να θυμάστε μόνο εκείνες τις εμπειρίες που είναι χρήσιμες. Καθαρίστε το νου σας απ’ όλα τα άχρηστα πράγματα που έμειναν από την περασμένη χρονιά. Στη συνέχεια, κάθε μέρα, στολίστε το νου σας με ενάρετες σκέψεις και αξίες. Οι θετικές σκέψεις, η υπομονή, η συμπόνια, η καλοσύνη κ.λπ., είναι θεϊκές αρετές.

Σε ορισμένα μέρη, υπάρχει μια πρωτοχρονιάτικη παράδοση να καίνε το ομοίωμα του «Μπαμπόγερου». Το κάψιμο του ομοιώματος συμβολίζει την καύση όλης της δυστυχίας του προηγούμενου έτους και ένα νέο βήμα προς το επόμενο έτος με ανανεωμένη ενέργεια.

Στα γεράματα, γινόμαστε όπως ο βασιλιάς που χάνει το στέμμα του. Αν ζητήσουμε από τα μάτια μας να διαβάσουν, τα μάτια μας θα πουν: «Όχι, δεν θα το κάνουμε!» Αν ζητήσουμε από τη μύτη μας να πάρει μια βαθιά ανάσα, η μύτη μας λέει: «Όχι, δεν θα το κάνω!» Αν ζητήσουμε από τη γλώσσα μας να μιλήσει, η γλώσσα μας λέει: «Όχι, δεν θα το κάνω!» Αν ζητήσουμε από τα αυτιά μας να ακούσουν κάτι, λένε: «Όχι, δεν θα το κάνουμε!» Αν ζητήσουμε από τα χέρια μας να πιάσουν κάτι, λένε: «Όχι, δεν θα το κάνουμε!» Αν ζητήσουμε από τα πόδια μας να τρέξουν, λένε: «Όχι, δεν θα το κάνουμε!» Έτσι, είμαστε σαν ένας βασιλιάς που έχει χάσει το στέμμα του. Οι υπήκοοι του βασιλείου σταμάτησαν να υπακούν. Λένε στο νου μας να σωπάσει και να τους αφήσει ήσυχους. Πρέπει λοιπόν να ενεργοποιήσουμε αυτό τον παλιό νου και να τον αναζωογονήσουμε, να τον ωθήσουμε να μπει στο νέο έτος με δύναμη και ενθουσιασμό. Αυτή είναι η αρχή πίσω από το κάψιμο του ομοιώματος.

Είθε ο καθένας μας να ζήσει μια καλύτερη νέα χρονιά γεμάτη με περισσότερη ευτυχία, ευημερία, ειρήνη και δικαιοσύνη, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Είθε το 2022 να είναι το ευοίωνο έτος, κατά το οποίο η ανθρωπότητα θα ανοίξει νέους ορίζοντες και θα φτάσει σε μεγαλύτερα ύψη. Είθε η Θεία χάρη να μας ευλογεί για να μπορέσουμε να εργαστούμε προς αυτόν τον σκοπό και να βγούμε νικητές.

Λέγοντας το αυτό, η Άμμα γνωρίζει ότι μια νέα φλόγα θα ανάψει μέσα στις καρδιές των παιδιών της. Αλλά από την άλλη πλευρά, το σκοτάδι φαίνεται να εξαπλώνεται, δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως. Νέες παραλλάξεις και ασθένειες εμφανίζονται. Εάν οι άνθρωποι χάσουν θέσεις εργασίας ή τις επιχειρηματικές τους επενδύσεις, θα υποστούν και πάλι μεγάλο σοκ. Αν κουραστούμε, δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά. Μέχρι στιγμής, έχουμε καταφέρει να προχωρήσουμε με κάποιο τρόπο. Με τον ίδιο τρόπο, η ζωή θα προχωρήσει πάλι μπροστά. Θα καταφέρουμε επίσης να υπερβούμε και αυτό το εμπόδιο. Παιδιά μου, να έχετε πίστη και να παραμένετε πάντα θαρραλέοι. Δουλέψτε σκληρά προς αυτό το σκοπό. Όπως λέει πάντα η Άμμα, όπως όλες οι άλλες αποφάσεις, έτσι και η ευτυχία είναι επίσης μια απόφαση. Πάρτε μια σταθερή απόφαση ότι: «Ό,τι κι αν γίνει, θα είμαι ευτυχισμένος. Ό,τι κι αν γίνει, θα είμαι θαρραλέος.»

Είτε γελάμε είτε κλαίμε, ο καιρός περνάει. Αν κλαίμε, μόνο θα χάνουμε. Θα γίνουμε αδύναμοι, θα χάσουμε την υγεία μας και τον ύπνο μας. Πολλοί άνθρωποι μετατρέπουν έτσι τη ζωή τους σε μια τεράστια απώλεια.

Δεν μπορούμε να βγούμε από μια κλειστή πόρτα. Αν όμως καταβάλουμε προσπάθειες, σίγουρα θα ανοίξει μια πόρτα μπροστά μας. Γι’ αυτό, παιδιά μου, μην κλαίτε κοιτάζοντας την κλειστή πόρτα. Αν προσπαθούμε, αργά ή γρήγορα, μια πόρτα θα ανοίξει και θα μπορέσουμε να βγούμε έξω. Εμείς οι ίδιοι είμαστε το φως και το σκοτάδι στο δικό μας μονοπάτι. Παιδιά μου, μην χάσετε τη νοητική σας δύναμη. Αυτή είναι ο πραγματικός μας πλούτος. Αν τη χάσουμε, όλα θα χαθούν. Κρατήστε γερά την αυτοπεποίθησή σας.

Για να ξεκινήσει ένα αυτοκίνητο, η μπαταρία του θα πρέπει να είναι φορτισμένη. Διαφορετικά, ακόμα κι αν η δεξαμενή του καυσίμου είναι γεμάτη, το αυτοκίνητο δεν θα ξεκινήσει. Ομοίως, παρόλο που έχουμε τη δύναμη του Θεού μέσα μας, μπορούμε να προχωρήσουμε μόνο αν φορτιστεί η μπαταρία της αυτοπεποίθησης μας. Αν τη χάσουμε, δεν θα μπορέσουμε να αφυπνίσουμε τα ταλέντα μας, ό,τι κι αν γίνει. Γι’ αυτό, διατηρείστε με αποφασιστικότητα την αυτοπεποίθησή σας.

Η Άμμα στέλνει τις ευχές της για το νέο έτος σε όλους. Είθε η Χάρη να ευλογεί τα παιδιά μου! Η Άμμα στέλνει αγκαλιές και φιλιά αγάπης σε όλα τα παιδιά της!

Αμριταπούρι, 1η Ιανουαρίου 2022

Πρόσφατα άρθρα