Featured Post Image

Το μήνυμα της Άμμα για την Πρωτοχρονιά του 2024

Βρισκόμαστε τώρα σε ένα κομβικό σημείο στην ατελείωτη ροή του χρόνου –αποχαιρετάμε το 2023 και καλωσορίζουμε το 2024. Κάθε νέα ανατολή στολίζει τον ορίζοντα με μια όμορφη παλέτα χρωμάτων. Με τον ίδιο τρόπο, είθε αυτό το νέο έτος να σας πλημμυρίσει όλους με τη γεμάτη ζωντάνια ομορφιά της χαράς, της ειρήνης, της αγάπης, της ευημερίας, της καλής τύχης και κάθε άλλου υλικού και πνευματικού πλούτου.

Σήμερα, μόλις τελειώσαμε τη συγγραφή μιας σελίδας στο βιβλίο της ζωής μας. Τώρα τη γυρίζουμε και ξεκινάμε μια νέα σελίδα. Σε κάποιο βαθμό, έχουμε την ελευθερία να επιλέξουμε τι θα γράψουμε στη συνέχεια και πώς. Ας προσπαθήσουμε να της δώσουμε νόημα με θετικές προθέσεις, πράξεις και υποδειγματικό τρόπο ζωής.

Πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζουν ακραίες δυσκολίες λόγω πολέμων, σεισμών και άλλων καταστροφών. Είθε το έτος 2024 να φέρει ειρήνη σε αυτά τα έθνη. Η Άμμα προσεύχεται στο Παραμάτμαν (το Θεό) ώστε η θεία χάρη να κάνει αυτή την επιθυμία πραγματικότητα.

Η Πρωτοχρονιά γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Τα σπίτια και οι δρόμοι είναι διακοσμημένοι με φώτα. Συνοδεύεται από χορό, τραγούδι και ευχές για «Ευτυχισμένο το Νέο Έτος!»  Ωστόσο, στις 2 Ιανουαρίου το πρωί, η ανθρωπότητα συνεχίζει τους ξέφρενους ρυθμούς της. Ο καθένας αποσύρεται στον εαυτό του. Σκέψεις εγωισμού, μίσους και εκδίκησης βυθίζουν το νου της ανθρωπότητας στο σκοτάδι. Έτσι ήταν οι εορτασμοί της Πρωτοχρονιάς μας μέχρι στιγμής. Αν συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο, ο κόσμος δεν θα ωφεληθεί. Αντιθέτως, θα υποστεί μεγαλύτερη βλάβη.

Δεν υπάρχει κανείς που να μην εκτιμά τα καινούργια πράγματα. Ένα νέο ημερολόγιο, ένα νέο σημειωματάριο, ένα νέο στυλό, ένα νέο τηλέφωνο, ένας νέος υπολογιστής –όλα μας φέρνουν χαρά. Αυτό συμβαίνει επειδή πάντα επιθυμούμε την αλλαγή. Αυτό αποκαλύπτει το βασικό υποκείμενο ελάττωμα όλων των αντικειμένων στον υλικό κόσμο. Κανένα αντικείμενο σε αυτόν τον κόσμο δεν μπορεί να μας δώσει μακροχρόνια ευτυχία ή ειρήνη. Μόλις παγιδευτείτε σε αυτόν τον κύκλο, η ζωή δεν θα είναι ποτέ φρέσκια, νέα και χαρούμενη. Ο πάντα νέος, πάντα φρέσκος παράγοντας είναι η ανιδιοτελής αγάπη. Αν υπάρχει ανιδιοτελής, άνευ όρων αγάπη, θα παραμένουμε πάντα φρέσκοι και ευτυχισμένοι, όπου κι αν βρισκόμαστε.

Πολλοί άνθρωποι παίρνουν την Πρωτοχρονιά κάποια απόφαση για το νέο έτος. Μπορεί να είναι να ξεκινήσετε μια νέα επιχείρηση ή να επεκτείνετε μια υπάρχουσα ή να αγοράσετε ένα νέο σπίτι με περισσότερα δωμάτια και ανέσεις. Κάποιοι αποφασίζουν να αγοράσουν ένα ακριβότερο αυτοκίνητο ή να ταξιδέψουν σε νέα μέρη ή να αυξήσουν το τραπεζικό τους υπόλοιπο… Αλλά όταν ξημερώνει η Πρωτοχρονιά, πόσοι σκέφτονται και αποφασίζουν να μειώσουν τον εγωισμό τους; Να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι; Να προσπαθούν να αγαπούν αν όχι όλους, τουλάχιστον μερικούς, εξίσου; Να δείχνουν συμπόνια στους δυστυχισμένους; Να αγαπούν και να προστατεύουν τη Φύση; Να διορθώνουν τα δικά τους λάθη αντί να κατηγορούν τους άλλους; Τέτοιες αποφάσεις είναι που πραγματικά φέρνουν κάτι καινούργιο στη ζωή.

Μπορεί να νιώθουμε έλξη για πολλά αντικείμενα στον υλικό κόσμο. Περιμένουμε να μας δώσουν χαρά και ικανοποίηση. Ωστόσο, η ευτυχία που παράγουν είναι βραχύβια. Η αίγλη τους σύντομα ξεθωριάζει και αρχίζουμε να επιθυμούμε κάτι άλλο. Όταν παίρνουμε το επόμενο πράγμα, αυτή η χαρά σύντομα εξασθενεί. Σύντομα κουραζόμαστε και από το νέο πράγμα. Το ίδιο αντικείμενο θα μπορούσε ακόμη και να γίνει πηγή δυστυχίας. Ακόμα και το πιο πολυτελές αυτοκίνητο μπορεί να εμπλακεί σε ατύχημα. Θα μπορούσαμε να σπάσουμε ένα χέρι ή ένα πόδι. Χωρίς να το κατανοούμε πραγματικά αυτό, επιθυμούμε υλικά αντικείμενα, το ένα μετά το άλλο. Ωστόσο, το μόνο που μας μένει τελικά είναι θλίψη και απογοήτευση. Τέλος, συνειδητοποιούμε ότι η μόνιμη ευτυχία μπορεί να βρεθεί μόνο μέσα μας.

Όταν κατανοούμε τις πνευματικές αρχές, απορροφούμε τη γνώση για να εκτελούμε κάθε πράξη με σοφία. Όταν εκτελούμε πράξεις με τη σωστή γνώση, συνειδητοποιούμε ότι βρίσκουμε περισσότερη χαρά σε αυτές τις πράξεις και ότι αυτή η χαρά δεν εξαρτάται από εξωτερικούς παράγοντες –ότι είναι η έμφυτη φύση μας. Επιπλέον, θα δίνουμε χαρά και ευτυχία στους άλλους.

Να είστε έτοιμοι να κοιτάξετε πίσω στη χρονιά που πέρασε, να εντοπίσετε τα λάθη σας, να τα διορθώσετε και να δρομολογήσετε νέα θετικά ξεκινήματα. Φανταστείτε έναν όμορφο κήπο γεμάτο λουλούδια. Θα υπάρχουν πολλά φύλλα στο έδαφος. Εάν ο κηπουρός πει «Δεν πρόκειται να μαζέψω ούτε ένα νεκρό φύλλο», ο κήπος τελικά θα γεμίσει με σάπια φύλλα. Η άσχημη μυρωδιά τους θα εξουδετερώσει το απαλό άρωμα των τριαντάφυλλων. Ευωδιαστά λουλούδια υπάρχουν μέσα στον καθένα μας –σαν λωτοί που αναδύονται από τη βρωμιά. Έτσι, σίγουρα μπορούμε να εκδηλώσουμε την καλοσύνη μέσα μας.

Είναι η αγάπη που υπάρχει μέσα μας και η ετοιμότητά μας να συγχωρούμε και να ξεχνάμε, που κρατά τη ζωή μας φρέσκια, νέα και όμορφη. Διατηρώντας τις αρετές του παρελθόντος, πρέπει να αφαιρέσουμε χωρίς δισταγμό τα φθαρμένα στοιχεία του. Απομακρύνοντας τις ακαθαρσίες του μίσους, της ζήλιας και του ανταγωνισμού, πρέπει να προσπαθήσουμε να εδραιώσουμε τις ιδιότητες της αγάπης, της πίστης και της συνεργασίας μέσα στην καρδιά μας. Τότε, η ζωή θα γίνει σαν ένα ποτάμι που ρέει ανεμπόδιστα στην πορεία του.

Πρέπει να δώσουμε το παράδειγμα στα παιδιά μας και να τα κάνουμε να καταλάβουν αυτά τα πράγματα από μικρή ηλικία. Όσα αυτοκίνητα ή μηχανάκια ή ακριβά ρούχα κι αν αγοράσουμε γι’ αυτά… Σε όσες διακοπές κι αν τα στείλουμε στο εξωτερικό… Αν αποτύχουμε να τα διδάξουμε πνευματικές αξίες, θα συνεχίσουν να θέλουν όλο και περισσότερα. Όταν διδάσκουμε στα παιδιά να εργάζονται σκληρά και τους μεταδίδουμε πνευματικές αξίες από την παιδική ηλικία, θα είναι σε θέση να έχουν ευγνωμοσύνη για τα πάντα και να μην σπαταλάνε το χρόνο τους.

Δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα ζήσουμε. Όσο είμαστε ζωντανοί, πρέπει να αγαπάμε ο ένας τον άλλον και να ευλογούμε τη ζωή μας. Συγχωρώντας και ανεχόμενοι ο ένας τα λάθη του άλλου, πρέπει να αφαιρέσουμε τα βάρη από το νου μας. Αν έχουμε πληγώσει κάποιον, πρέπει να ζητήσουμε τη συγχώρεσή του. Αν τα κάνουμε όλα αυτά, οι λύπες μας θα σβήσουν και η ζωή μας θα γεμίσει χαρά.

Για να ανθίσουν και να καρποφορήσουν οι ελπίδες μας, πρέπει να πορευόμαστε καθημερινά με εγρήγορση, προσοχή και διάκριση. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει τίποτα νέο στην Πρωτοχρονιά. Είναι απλά μια μέρα σαν τις άλλες. Η νέα αρχή και η σημασία της προκύπτουν από τη δική μας στάση. Έτσι, αν θέλουμε, μπορούμε να κάνουμε οποιαδήποτε μέρα νέα και όμορφη. Είναι ο δικός μας νους που κάνει την οικογένειά μας, τη δουλειά και τη ζωή μας όμορφη, μισητή ή άσχημη.

Η διαχείριση μιας εταιρείας με 500 υπαλλήλους είναι η διαχείριση 500 μυαλών. Εάν δεν μάθουμε να διαχειριζόμαστε το νου και τις σκέψεις μας, ολόκληρη η εταιρεία θα κινδυνεύσει. Ακριβώς όπως διαχειριζόμαστε τον εξωτερικό κόσμο, πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τον δικό μας εσωτερικό κόσμο. Αν όχι, η προσωπικότητά μας δεν θα αναπτυχθεί πλήρως.

Η Άμμα θα ήθελε να απαριθμήσει μερικά πράγματα που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε τη ζωή μας:

  1. Να είμαστε ευγνώμονες προς τη ζωή. Να είμαστε ευγνώμονες για κάθε εμπειρία ζωής και για όλους όσους μας βοηθούν στο ταξίδι της ζωής μας. Να δείχνουμε ευγνωμοσύνη προς τη Γη και τη Φύση.
  2. Οι καλές συνήθειες δίνουν κατεύθυνση στη ζωή μας και μας απομακρύνουν από το λάθος μονοπάτι. Ταυτόχρονα, πρέπει να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε τις κακές συνήθειες. Καταγράψτε τις κακές σας συνήθειες σε ένα ημερολόγιο, όπως η υπερκατανάλωση τροφής, η τεμπελιά, η υπερβολική χρήση κινητών τηλεφώνων ή η υπερβολική λαχτάρα για νόστιμο φαγητό. Παρατηρήστε την πρόοδό σας στην κατάκτηση αυτών των κακών συνηθειών.
  3. Να αντιμετωπίζουμε όλες τις προκλήσεις που η ζωή φέρνει στο δρόμο μας με ηρεμία. Αναπτύξτε την κατάλληλη νοοτροπία για να αποδεχτείτε όλες τις εμπειρίες της ζωής. Ανάψτε τη φλόγα της πίστης στο κερί του νου. Ακόμα και όταν περνάτε μέσα από έναν τυφώνα, διατηρήστε την υψηλότερη επαγρύπνηση και κρατήστε τη φλόγα αναμμένη.
  4. Πρέπει να καλλιεργήσουμε τη συνήθεια να γελάμε. Το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο για τη σωματική και ψυχική υγεία. Το γέλιο είναι επίσης μεταδοτικό και σύντομα μεταδίδει χαρά στους άλλους.
  5. Πρέπει να φέρουμε επίγνωση σε κάθε σκέψη, λέξη και πράξη μας.
  6. Να διατηρούμε την πίστη μας στο επιλεγμένο μονοπάτι μας, στο Θεό, στον Δάσκαλό και στον ίδιο μας τον Εαυτό. Αυτό θα μας δώσει τη δύναμη να ξεπεράσουμε οποιαδήποτε πρόκληση μπορεί να μας φέρει η ζωή.
  7. Να αναλάβουμε την ευθύνη για τις αποτυχίες και τις δυσάρεστες εμπειρίες μας. Αυτό θα μας βοηθήσει να διορθώσουμε τον εαυτό σας.
  8. Να φροντίζουμε την υγεία μας. Εάν είναι απαραίτητο, να κάνουμε αλλαγές στον τρόπο ζωής και τις διατροφικές μας συνήθειες.
  9. Να ασκούμαστε στο διαλογισμό καθημερινά για να γίνει ο νους μας ειρηνικός.
  10. Να είμαστε συμπονετικοί προς όλους, συμπεριλαμβανομένων όλων των ζώων, των φυτών και των δέντρων.

Σε αυτό το νέο έτος, είθε ο νους μας να γίνει γαλήνιος, ελεύθερος από φόβο, αγωνία, από μίσος και θυμό! Είθε το χαμόγελο της αγάπης να στολίζει πάντα τα χείλη μας. Είθε η συμπόνια να γεμίσει την καρδιά μας. Είθε ο ήλιος της διάκρισης να λάμψει στη διάνοιά μας. Είθε όλοι να καταφέρουν να κάνουν το νέο έτος ευλογημένο με πράξεις που μεταδίδουν το άρωμα της αγάπης και της συμπόνιας. Είθε η θεία χάρη να ευλογεί όλα τα παιδιά μου!

Πρόσφατα άρθρα