Featured Post Image

Ομιλία του Σουάμιτζι στους νέους του Ayudh

Είναι σχεδόν 3 μήνες αφότου ο Covid-19, ο κορωνοϊός, η μολυσματική αυτή ασθένεια έβαλε την ανθρωπότητα σε κατ’ οίκον περιορισμό. Φαίνεται ότι το τέλος του τούνελ πλησιάζει. Η ανθρωπότητα ολόκληρη παρακολουθεί, περιμένει σε αναμονή. Ένα μεγάλο μάθημα που πρέπει να έμαθε η ανθρωπότητα από αυτήν την εμπειρία είναι η αξία της ελευθερίας. Δυστυχώς, χρειάστηκε να το μάθουμε με δύσκολο τρόπο, διότι ήταν σα να είμαστε πίσω από κάγκελα για το ένα τέταρτο του χρόνου, 3 μήνες. Αυτή η περίοδος ήταν πολύτιμη για εκείνους που επιθυμούσαν να περάσουν χρόνο με την οικογένειά τους και να ανανεώσουν και να ενδυναμώσουν τις σχέσεις τους και να νιώσουν την αγάπη, φροντίδα, κατανόηση και υπομονή που τόσο πολύ χρειάζονται. 

Εν τούτοις η αλήθεια είναι, ότι δεν είναι εύκολο να νιώθεις ευτυχισμένος όταν είσαι μόνο με 2-3 ανθρώπους επί 3 μήνες, ειδικά για την νέα γενιά που έχουν συνηθίσει, εθιστεί σε διάφορα όπως ουσίες, πολλή δουλειά, πολλά ταξίδια κλπ. Πρέπει να ήταν πραγματική μάχη για αυτούς τους ανθρώπους. Αυτό το κομμάτι του πληθυσμού είναι σίγουρο ότι αισθανόταν βαρεμάρα και μονοτονία.

Για σκεφτείτε το αυτό: Ένας απειροελάχιστος ιός μας δημιούργησε έντονο φόβο, άγχος και απελπισία. Αν είχαμε έλλειψη εγρήγορσης, αυτός ο ιός θα είχε σαρώσει ολόκληρη την ανθρωπότητα. Αυτό το απειροελάχιστο πράγμα, ο κορωνοϊός, δίδαξε ολόκληρη την ανθρώπινη φυλή ένα μεγάλο μάθημα σε ταπεινότητα. Ένα μάθημα που κανείς από τους ηγέτες και κυβερνήτες δεν θα μπορούσε να μας διδάξει. Ίσως ο ιός αυτός είναι σταλμένος από τον Θεό, με ένα εξαιρετικά δυνατό μήνυμα. «Προσέξτε παιδιά μου, αγόρια και κορίτσια, συνειδητοποιήστε πόσο δυνατός είμαι. Δεν μπορείτε ούτε να συλλάβετε τη shakti μου, την απέραντη δύναμή μου, εάν δεχθούμε ότι αυτός ο ιός είναι ένας μικροσκοπικός απεσταλμένος μου, ένας από τους στρατιώτες μου, τους πιο χαμηλά στην ιεραρχία και τι μπορεί να σας κάνει».

Το θέμα είναι ότι το ανθρώπινο σώμα είναι ένα πολύ δυνατό εργαλείο. Η επιστήμη δεν μπορεί να συλλάβει την δύναμή του. Είναι ένα δοχείο, το περιεχόμενο του οποίου είναι ένα μικροσκοπικό σύμπαν, ένα μικρό κομμάτι του Θεού. Το σώμα στεγάζει τον Θεό. Είναι ένας ναός του Θεού, συμπυκνωμένη συνειδητότητα. Από αυτή την οπτική σκοπιά ολόκληρος ο κόσμος, το κάθε πλάσμα, το κάθε ον, είναι ένας ναός του Θεού, το σύνολο της ζωής. Έχουμε λησμονήσει αυτή την αλήθεια ή την αγνοούμε, είτε από άγνοια είτε από έπαρση με αποτέλεσμα να μετατρέπουμε την μεγαλύτερη ευλογία, αυτήν την υπέροχη φύση με όλη της την αφθονία, σε μια κατάρα.

Τα ανθρώπινα όντα από την φύση τους επιθυμούν να κερδίσουν το αδύνατο. Επιθυμούμε την αιωνιότητα για το σώμα αντί να εστιάζουμε στην πληρότητα της ζωής. Επιθυμούμε να είμαστε πάντα επιτυχημένοι  αντί να δεχθούμε τις απώλειες και τις αποτυχίες μας. Επιθυμούμε να είμαστε περισσότερο πονηροί παρά να είμαστε πιο δραστήριοι και χωρίς εγωισμό. Επιθυμούμε να αποφεύγουμε τις ευθύνες μας παρά να τις διεκπεραιώνουμε  με την σωστή στάση μας. Επιθυμούμε να ελέγχουμε το μέλλον αντί να ζούμε στο παρόν. Επιθυμούμε να αλλάξουμε του άλλους χωρίς την παραμικρή προσπάθεια να αλλάξουμε τον εαυτό μας. Επιθυμούμε να ικανοποιήσουμε άμεσα τις επιθυμίες μας χωρίς να συνειδητοποιούμε τις συνέπειες των πράξεών μας, περιφρονώντας τελείως τους άλλους. Δεν είναι αυτές οι στάσεις ζωής περισσότερο από αρκετές για να καταστρέψουν την ζωή μας, την ζωή των άλλων και την φύση μαζί με οτιδήποτε όμορφο και πολύτιμο;

Αυτός ο κόσμος είναι ο χορός του συνόλου, της ενέργειας, της αγνής συνειδητότητας. Καθώς συνεχίζει ο κόσμος η φύση συνεχίζει τον χορό της δημιουργίας. Εμείς τα ανθρώπινα όντα είμαστε υποχρεωμένοι να την υποστηρίζουμε απολύτως. Δεν πρέπει να κάνουμε ούτε μια λάθος κίνηση, αλλά μόνο να ακολουθούμε την φύση, να είμαστε συντονισμένοι μαζί της. Όταν ένα άτομο που δεν ελέγχει πλήρως τις αισθήσεις του, γίνεται δυνατό, είναι σίγουρο ότι θα αρχίσει να κακοποιεί.  Όταν το  κάνει αυτό βλάπτει και τους ανθρώπους γύρω του με τρόπους που δεν μπορεί να διανοηθεί σε αυτό το σημείο, διότι έχει διαποτιστεί από την δύναμή του. Μήπως τελικά γινόμαστε σαν τον δαίμονα τον asura; (που αναφέρεται στο Ινδικό έπος Puranas ως ένα αρνητικό παράδειγμα παράλογης, άπληστης επιθυμίας). Μήπως η απληστία μας ή η πονηρία και η επιθυμία για επιτυχία μας τυφλώνει τελείως; Ας ελπίσουμε και ας προσευχηθούμε η ανθρωπότητα να μην αντιμετωπίσει την ίδια μοίρα με αυτόν τον δαίμονα.

Ποια είναι η πραγματικότητα της ζωής, άραγε την καταλαβαίνουμε; Η μοναδικότητα αυτού ολόκληρου του συστήματος γνωστού ως Κόσμος, είναι η πραγματικότητα της ζωής. Είναι μια αυτόνομη μονάδα όπως το σώμα μας. Πάρτε για παράδειγμα την απλή πράξη του φαγητού. Τι συμβαίνει όταν βάζουμε ένα σπυρί ρύζι στο στόμα μας; Ή τι συμβαίνει όταν δαγκώνουμε μια μικρή μπουκιά ψωμί. Δεν είναι τόσο απλό όσο νομίζουμε. Δεν είναι θέμα ότι απλώς ανοίγουμε το στόμα μας και το γευόμαστε με την γλώσσα μας. Ολόκληρο το σώμα εμπλέκεται σε αυτή τη διεργασία. Όταν ένα κομμάτι φαγητού μπαίνει στο σώμα, όλα τα εσωτερικά μας όργανα, όπως το διατροφικό κανάλι, τα αναπνευστικά μας όργανα, η κυκλοφορία του αίματος καθώς και κάθε κύτταρο του σώματος αυτόματα ειδοποιούνται και μπαίνουν σε δράση. Η απορρόφηση και η πέψη της τροφής δεν είναι δυνατή χωρίς την συγχρονισμένη λειτουργία όλων αυτών των οργάνων. 

Χιλιάδες χρόνια πριν, οι αρχαίοι σοφοί της Ινδίας, δήλωσαν στον κόσμο ότι είτε κάτι έχει αντίληψη ή όχι, είτε είναι ζωντανό ή όχι η συνειδητότητα όλων είναι η ίδια. Είναι παγκόσμια. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ατομικές, ανεξάρτητες ή απομονωμένες λειτουργίες. Ακριβώς όπως το σύνολο των εσωτερικών μας οργάνων συμμετέχουν ενεργά στην πέψη της τροφής μας, ολόκληρος ο κόσμος λειτουργεί σαν μονάδα.  Ας υποθέσουμε ότι αποκτούμε ένα μικρό κόψιμο ή μια μελανιά στο χέρι μας. Νομίζουμε ότι είναι ένα περιορισμένο, εντοπισμένο γεγονός. Όχι, την ίδια στιγμή ακριβώς, ολόκληρο το σώμα μας συμμετέχει με ξάφνιασμα και ενεργητικότητα. Με παρόμοιο τρόπο το σύμπαν ολόκληρο γίνεται ενήμερο όταν ένα πουλί τινάζει τα φτερά του, όταν ένα μόνο φύλλο πέφτει και για την παραμικρή κίνηση του ανέμου. 

Η σύγχρονη επιστήμη συμφωνεί επίσης με αυτό. Αυτός είναι και ο λόγος που η Άμμα λέει «Δεν είμαστε απομονωμένα νησιά αλλά κρίκοι στην ίδια αλυσίδα, την παγκόσμια αλυσίδα. Είτε το γνωρίζουμε αυτό είτε όχι, όλες μας οι πράξεις έχουν αντίκτυπο στους άλλους, επομένως το να δημιουργούμε μια αλλαγή μέσα μας, είναι πιο σημαντικό από το να προσπαθούμε να αλλάξουμε τους άλλους. Από την στιγμή που θα αλλάξουμε εμείς, οι άλλοι αυτόματα θα αλλάξουν με την παρουσία μας». Και η Άμμα συνεχίζει: «Η ίδια ζωτική ενέργεια που μας δίνει την δύναμη να μιλάμε και να τραγουδάμε, είναι η δύναμη πίσω από το τραγούδι ενός πουλιού και τον βρυχηθμό του λιονταριού. Η ίδια συνειδητότητα που ρέει μέσα και δια μέσου κάθε ανθρώπινου όντος, προσδίδει την δύναμη της στην κίνηση του ανέμου, στην ροή του ποταμού και στο φως τους ήλιου!». Χρειάζεται να θυμόμαστε ότι παρόλο που είμαστε πολίτες μιας συγκεκριμένης χώρας ή εθνικότητας, όλοι υπαγόμαστε στο κεντρικό σύστημα του σύμπαντος. Ο καθένας μας συμμετέχει σε αυτήν την διακυβέρνηση, την κεντρική δομή που μας κυβερνάει όλους. Ήρθε η ώρα για την ανθρωπότητα να υποκλιθεί και να υποταγεί στην επιθυμία της Υπέρτατης ευφυΐας που εκδηλώνεται μέσω της φύσης.

Η Άμμα λέει «Η φύση είναι η ορατή μορφή του Θεού». Η φύση συνεχίζει να μας δίνει σαφείς οδηγίες μέσω πολλών ενδείξεων. Θα πρέπει να αναπτύξουμε την απαραίτητη δύναμη να τις βλέπουμε μάλλον, να τις νιώθουμε, να τις αποκωδικοποιούμε και να δρούμε με βάση αυτές τις ενδείξεις. 

Η αγάπη είναι η αρχή, η μέση και το τέλος σ’ αυτό το μονοπάτι. Η αγάπη θα μας δείξει ακριβώς τι να κάνουμε, πότε και πώς. Και γι’ αυτό η Άμμα μας λέει ότι χρειαζόμαστε και τα δύο, αγάπη και σεβασμό όταν ψάχνουμε για λύσεις για να προστατεύσουμε την φύση και το περιβάλλον. Απλή γνώση ή πληροφόρηση δεν είναι αρκετά. Οι πρόγονοί μας αγαπούσαν και σεβόντουσαν την φύση. Εμείς οι επονομαζόμενοι μοντέρνοι και πολιτισμένοι άνθρωποι, ερμηνεύσαμε σαν πρωτόγονη τη συμπεριφορά τους και απορρίψαμε το μεγαλοφυές παράδειγμα των προγόνων μας. Ήρθε η ώρα να είμαστε ταπεινοί σε όλες τις περιστάσεις. Είναι ώρα να αποφύγουμε να διεκδικούμε πράγματα που δεν είναι απαραίτητα, είναι ώρα να σταματήσουμε να έχουμε απαιτήσεις και να προκαλούμε τους άλλους. Είναι ώρα να απαλλαγούμε από τα συμπλέγματα υπεροψίας και κατωτερότητας, είναι ώρα να αναπτύξουμε κάποια δίκαιη και ίση προσέγγιση, είναι ώρα να εφαρμόσουμε δικαιοσύνη στις συναλλαγές μας. Πάνω από όλα όμως, όπως λέει η Άμμα, «ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσουμε ότι η συμπόνοια είναι η μοναδική λύση παγκοσμίως για το 90% των προβλημάτων στον κόσμο». 

Εσείς μικροί μου αδελφοί και αδελφές, εσείς η νεότερη γενιά, είστε η μοναδική ελπίδα της ανθρώπινης φυλής και των μελλοντικών γενεών. Σε εσάς ελπίζει η Άμμα, οι ελπίδες μας εναποτίθενται σε εσάς, αγαπημένοι μας. Αγαπημένοι μου, μικρές αδελφές και μικροί αδελφοί, είναι δύσκολο να αλλάξουν οι συνήθειες της συμπεριφοράς της προηγούμενης γενιάς. Φοβούμαι ότι θα επανέλθουν στις κακές τους συνήθειες. Από εδώ και πέρα πρέπει να πεισθούμε 100% ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε όπως ζούσαμε, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να συμπεριφερόμαστε με τον ίδιο τρόπο στην φύση. Πρέπει να εγκαταλείψουμε τους εξαιρετικά εγωιστικούς τρόπους μας, πρέπει να σταματήσουμε να εκμεταλλευόμαστε την φύση. Πρέπει να υπολογίζουμε τους άλλους και να είμαστε συμπονετικοί ο ένας για τον άλλον. Να χτίσουμε πιο δυνατές οικογενειακές σχέσεις. Να υπολογίζουμε όλον τον κόσμο σαν μια οικογένεια. Πρέπει συνεχώς να υπενθυμίζουμε στους εαυτούς μας ότι είμαστε κομμάτι του σύμπαντος. Ότι δεν έχουμε μια ύπαρξη αποκλειστικά δική μας. Δεν μπορούμε να υπάρχουμε μοναχοί μας. 

Πρέπει να συνεισφέρουμε στην δημιουργία μιας ισορροπίας μεταξύ της υγείας, του πλούτου και της γνώσης. Πρέπει να έχουμε περισσότερη πίστη στο μυστήριο του σύμπαντος, παρά να είμαστε αναλυτικοί για οτιδήποτε και για όλα.  Σύμφωνα με αυτή την κατεύθυνση η Άμμα μας δίνει μια σοβαρή υπενθύμιση, η φύση δεν θα συγχωρεί πλέον, η πανδημία είναι μια ισχυρή προειδοποίηση, ίσως η τελική. Δεν μπορούμε να κοροϊδεύουμε πλέον. Μην νομίζετε ότι μπορούμε να γλυτώσουμε παρ’ όλες  τις ανοησίες μας. Εάν δεν αλλάξουμε, η φύση θα μας εξαναγκάσει να αλλάξουμε. Εμείς οι άνθρωποι έχουμε την συνήθεια να ξεχνάμε τα μαθήματα που μας διδάσκει η φύση, αλλά δεν πάει άλλο. Όχι άλλες δικαιολογίες, ήρθε η ώρα για την ανθρωπότητα να δουλέψει πάνω σε κάποιες σημαντικές πλευρές της ζωής και να τις εφαρμόσει.

Όχι άλλες δικαιολογίες. 

Μοιράζομαι εδώ μαζί σας κάποια σημεία που μπορεί να θέλετε να τα θυμόσαστε και να τα εφαρμόσετε.

1. Γίνετε υπηρέτες της Φύσης.

Σε ένα πρόσφατο μήνυμά της η Άμμα λέει: «Στον κόσμο μας βλέπουμε, πως όταν οι εργάτες σταματήσουν να δουλεύουν η εταιρεία ζημιώνει και κλείνει τελικά. Από την πνευματική σκοπιά όμως ή σύμφωνα με τους νόμους της Φύσης το αφεντικό είναι η Φύση και ο άνθρωπος είναι ο υπάλληλος. Εδώ το αφεντικό είναι πολύ ισχυρότερο, έχει υπέρμετρη δύναμη. Σ’ αυτή την περίπτωση αν το αφεντικό σταματήσει να δουλεύει ο κόσμος ολόκληρος θα αναγκαστεί να κλείσει.»
Ο κάθε ένας θα πρέπει να θυμάται αυτήν την αλήθεια. Ο άνθρωπος θα πρέπει να παραμερίσει τον εγωισμό του και να αναγνωρίσει πως οι φυσικές δυνάμεις είναι ο ανώτατος άρχοντας εκτός από το Θεό. Χρειάζεται να αναπτύξουμε τη στάση πως είμαστε ένα τίποτα, παρά μόνο οι υπηρέτες της Φύσης, όχι αφεντικά, υπηρέτες. Όχι αφεντικά όπως προσποιούμαστε ότι είμαστε.

2. Κόψτε ταχύτητα.

Υπάρχουν καθαρά μηνύματα της Φύσης, που μας ζητάνε να χαμηλώσουμε ταχύτητα. Βλέπουμε ταμπέλες στο δρόμο : “η ταχύτητα σκοτώνει.” Δεν είναι μόνο ένας κανόνας που χρειάζεται να τον ακολουθούμε όταν είμαστε στο δρόμο αλλά και στη ζωή. Τί σημαίνει να χαμηλώσουμε ταχύτητα στη ζωή; Σημαίνει διαλογισμό. Είναι καιρός να βρούμε μια ισορροπία ανάμεσα στη δράση και το διαλογισμό. Μόνο όταν ο νους χαμηλώσει ταχύτητα, τότε μόνο θα είμαστε σε θέση να παρατηρούμε τις σκέψεις μας. Παρατηρείστε τις σκέψεις σας. Παρατηρείστε τα συναισθήματά σας, αγρυπνάτε στις αρνητικότητες σας.
Άνθρωποι είμαστε και αρνητικότητες θα υπάρχουν. Ας χρησιμοποιήσουμε όμως την ικανότητά μας για διάκριση και ας κάνουμε ό,τι μπορούμε να τις εμποδίσουμε να γίνουν πράξεις. Όταν με το διαλογισμό ο νους ησυχάζει, τότε έχουμε το περιθώριο να δούμε τις αδυναμίες και τους περιορισμούς μας και να τα δουλέψουμε. Αυτό θα μας βοηθήσει να επεξεργαστούμε τις σχέσεις μας με τους συγγενείς, τα αγαπημένα μας πρόσωπα, τη στενή οικογένεια, την κοινωνία, τη Φύση, τον κόσμο, το σπιτικό μας και το σημαντικότερο με τον Θεό.

3. Μην κολλάτε στην υπερβολική ανάλυση.

Η τεχνολογία χωρίς αγάπη είναι επικίνδυνη. Αυτός είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε. Η αγάπη μας εξισορροπεί και εσωτερικά και εξωτερικά. Αυτήν την εποχή οι πιο πολλοί άνθρωποι βρίσκονται στο κεφάλι τους. Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους για την καταστροφή μας. Κατρακυλάμε συνέχεια και αποτυγχάνουμε στις προσπάθειές μας να εναρμονιστούμε με τη Φύση. Αν θέλουμε κάπως να μετακινηθούμε, ας μάθουμε να μεταπηδάμε από το κεφάλι στην καρδιά, από τη συλλογή πληροφοριών στη συλλογική ευφυΐα.

4. Καλλιεργείστε και αναπτύξτε την αρετή της προσφοράς.

Ο κόσμος ολόκληρος βασίζεται στην προσφορά. Το ντάρσαν της Άμμα είναι το καλύτερο παράδειγμα προσφοράς χωρίς καμία απολύτως διάκριση. Δίνει αγάπη σε όλους τους ανθρώπους, που τους βλέπει όλους ίδιους χωρίς ποτέ να μεροληπτεί.
Ο κόσμος λειτουργεί σύμφωνα με το νόμο της ελαχιστοποίησης της απόδοσης όπως και στην οικονομία. Για παράδειγμα, η απόλαυση που παίρνεις από τη δεύτερη φέτα πορτοκάλι θα είναι λιγότερη από αυτή που πήρες από την πρώτη φέτα και λιγοστεύει με κάθε φέτα. Η τελευταία θα είναι η λιγότερο απολαυστική.
Στην περίπτωση της αγάπης που δίνει η Άμμα, το επίπεδο απόλαυσης μένει σταθερά το ίδιο. Ας υποθέσουμε, ότι υπήρχε μία κλίμακα, που να μετράει την αγάπη. Θα έδειχνε πως το επίπεδο της αγάπης που πήρε το πρώτο άτομο, είναι το ίδιο ακριβώς με το επίπεδο του τελευταίου, που μπορεί να είναι ο τελευταίος από πέντε χιλιάδες.
Αυτός που προσφέρει, που εδώ είναι η Άμμα, είναι απόλυτα ευτυχής, ξεχειλίζει από απεριόριστη αγάπη ως το τέλος χωρίς κανένα αίσθημα φόρτου. Η δουλειά μετατρέπεται σε λατρεία και η προσφορά γίνεται ανιδιοτελής χωρίς καμία προσδοκία ανταμοιβής.
Ήρθε η ώρα για την Ανθρωπότητα να προσανατολιστεί στη δράση παρά στο αποτέλεσμα. Χρειάζεται να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας από το μέλλον, που εκεί είναι το αποτέλεσμα, στο παρόν, που εκεί είναι η δράση και αυτή η αλλαγή έχει γίνει αναπόφευκτη. Η κάθε πράξη γίνεται φόρτωμα όταν συγκεντρωνόμαστε πιο πολύ στο αποτέλεσμα, γίνεται σαν αγγαρεία. Όποια δουλειά κι αν κάνετε θα σας γίνει βάρος αν τη θεωρείτε αγγαρεία. Θα χάσετε τον ενθουσιασμό και την ενεργητικότητά σας. Θα εκνευρίζεστε και θα θυμώνετε εύκολα, γι’ αυτό μάθετε να αγαπάτε τη δουλειά σας, όποια κι αν είναι. Οι περισσότεροι από εμάς περνάμε πέντε μέρες την εβδομάδα στη δουλειά και οι υπόλοιπες δύο γεμίζουν με σκέψεις, έγνοιες και απογοητεύσεις της δουλειάς. Μάθετε να αγαπάτε τη δουλειά σας ή βρείτε μια δουλειά που να μπορείτε να την αγαπήσετε και έτσι θα σας είναι ευκολότερο να ζείτε στην παρούσα στιγμή.

5. Θεωρήστε την αγάπη, τη συγχώρεση και την υπομονή ως τις βασικές σας θεότητες, εικόνες λατρείας.

Αγάπη, συγχώρεση και υπομονή. Η αγάπη είναι ο καταλύτης, που έχει τη δύναμη να ρυθμίζει κάθε σύγκρουση εσωτερική ή εξωτερική. Όταν μπει η αγάπη, αυτόματα ακολουθεί το φως. Η λέξη φως έχει δύο έννοιες: η μία είναι η ακτινοβολία ή φωτεινότητα, η άλλη η ελαφράδα. Η Αγάπη, το φως και η ελαφρότητα είναι συνδεδεμένα. Όταν είσαι γεμάτη αγάπη, γεμίζεις με φως και μπορείς να ανέβεις σε μεγάλα ύψη, γιατί δεν αισθάνεσαι το βάρος του εγώ.
Η Αγάπη και το φως δεν είναι δύο. Το φως συνυπάρχει με την Αγάπη. Η Άμμα λέει “ζωή και αγάπη δεν είναι δύο είναι ένα και το αυτό”. Στην πραγματικότητα φως και ζωή είναι συνώνυμα της αγάπης. Έλλειψη αγάπης είναι σκοτάδι. Αυτή είναι μία εξήγηση για αυτό που περνάει τώρα η ανθρωπότητα.
Χάσαμε την αγάπη από την καρδιά μας. Το φως δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αγάπη και έτσι πήρε θέση το σκοτάδι, το σκοτάδι του εγωισμού, της απληστίας, της ζήλιας, του μίσους, της εκμετάλλευσης του πλησίον για πολιτικό κέρδος και άλλα. Έτσι όταν η αγάπη εξαφανίζεται από μέσα μας και από έξω , αυτός ο κόσμος, αυτός ο παράδεισος στη γη εξαφανίζεται και η κόλαση εμφανίζεται.
Ο covid-19 δεν είναι παρά μια μικρή εμπειρία θανάτου. Αν υπάρχει μία γέφυρα, που ενώνει γη και ουρανό, είναι η αγάπη. Είναι η γέφυρα που ενώνει τον άνθρωπο με την φύση και τον άνθρωπο με τον Θεό. Όταν η καρδιά σου φωτίζεται από αγάπη, μέσα σου κάτι διπλό ανθίζει : η συγχώρεση ανθίζει και η υπομονή ανθίζει.
Θυμηθείτε ότι να συγχωρήσουμε κάποιον δεν σημαίνει ότι δικαιολογούμε την συμπεριφορά του. Συγχωρώντας δεχόμαστε την πραγματικότητα όπως συνέβη και βρίσκουμε έναν τρόπο να ζήσουμε χωρίς διαφωνία. Αυτό δεν χρειάζεται να περιλαμβάνει τον άνθρωπο που συγχωρέσατε. Η συγχώρεση δεν είναι κάτι που κάνεις για τον άνθρωπο που σε έβλαψε, είναι κάτι που το κάνεις για εσένα.

6. Θυμηθείτε πως ο κόσμος είναι η μεγάλη μας οικογένεια.

Αν σκάψουμε βαθιά στο παρελθόν μας αντιλαμβανόμαστε πως συγγενεύουμε όλοι εξ αίματος. Αν σκάψουμε στο πλάι, στο χώρο, βρίσκουμε πως συγγενεύουμε με τη φύση που μας περιβάλει χάρις στις περιβαλλοντικές δυνάμεις.
Κι αν σκάψουμε βαθιά μέσα μας, βρίσκουμε πως συνδεόμαστε όλοι μεταξύ μας μέσα από τη συνειδητότητα και γνωρίζοντάς το αυτό, μπορούμε να πούμε και να διακηρύξουμε “Vasudhaiva Kutumbakam” , που σημαίνει “ολόκληρος ο κόσμος είναι μια οικογένεια”. Αυτή η δήλωση των γραφών δεν αφορά μόνο την ειρήνη και την αρμονική συνύπαρξη διαφόρων πολιτισμών και κοινωνιών αλλά υποδηλώνει επίσης μια υπέρτατη αλήθεια, υποδηλώνει ένα νόμο εκφρασμένο από το σύμπαν, που αφορά μία ακατανόητη ή μυστηριώδη πηγή. Είναι οδηγία προς την ανθρωπότητα, ότι πρέπει να τηρήσουμε αυτόν τον νόμο και να αγωνιζόμαστε να ζήσουμε σαν μια οικογένεια.
Αυτός ο συμπαντικός νόμος είναι γνωστός ο Dharma, ο βασικός έμφυτος νόμος που μας δεσμεύει όλους. Η ανώτατη αυθεντία αυτού του νόμου λέγεται Θεός. Να θυμάστε πάντα πως είμαστε υπόλογοι σ’ αυτή τη δύναμη. Υπολογίστε τί εσείς, ως άτομο, χρειαζόσαστε και μετά γίνετε φιλάνθρωπος. Βελτιώστε όχι μόνο το σπίτι στο οποίο ζουν τα παιδιά σας, αλλά και τον κόσμο στον οποίο ζούνε. Κοιτάξτε πέρα από τη δική σας οικογένεια, την παγκόσμια οικογένεια.

7. Καλλιεργήστε την ικανοποίηση.

Οι επιθυμίες κατατάσσονται γενικώς σε δύο κατηγορίες: οι θεμιτές και οι αθέμιτες. Επιθυμίες που είναι αβλαβείς για τους άλλους, ζωογόνες, δημιουργικές και συμβάλουν στην καλή υγεία και τη γαλήνη του νου θεωρούνται ως θεμιτές. Από την άλλη μεριά επιθυμίες που είναι καταστροφικές για τον εαυτό μας και τους άλλους είναι αθέμιτες. Διασκορπίζουν την ενέργεια μας. Βασικά κάθε επιθυμία που μας βοηθάει να κρατήσουμε την ενέργειά μας είναι θεμιτή και κάθε επιθυμία που στραγγίζει την ενέργειά μας και μας κάνει αδύναμους είναι αθέμιτη.
Ικανοποιήστε τις θεμιτές σας ανάγκες και προσπαθήστε να ξεπεράσετε τις αθέμιτες αναζητώντας απλές ικανοποιήσεις. Διακόψτε την ψεύτικη συσχέτιση ανάμεσα στο χρήμα και την ευτυχία και αναζητήστε ικανοποίηση σε αυτά που έχετε, αυτά που κατέχετε.

8. Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία μόνο εκεί όπου χρειάζεται.

Ενόσω χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικά gadgets όπως κινητά τηλέφωνα, laptop και tablet … δεν ζείτε στο παρόν. Μπορεί να πείτε πως διαβάζετε ένα άρθρο, δημοσιεύετε κάτι στο facebook, twitter ή tik-tok, κουβεντιάζετε με τους φίλους σας στο whatsapp  ή βλέπετε ένα video. Καλά είναι να τα χρησιμοποιείτε αυτά όταν χρειάζεται, αλλά να τα αφήνετε να σας χρησιμοποιούν αυτά, είναι επικίνδυνο.
Γιατί; Διότι, λέει η Άμμα “η πραγματικότητα της ύπαρξής σας βρίσκεται στο περιβάλλον σας όχι σε αυτά τα gadgets.” Είσαι ζωντανός και ζεις τη ζωή σου μόνο όταν είσαι σε επαφή με ανθρώπους, την οικογένεια, το περιβάλλον, τη φύση και πάνω από όλα το Θεό. Βασικά χρειάζεται να συνδεθείς με τον εαυτό σου και από αυτή τη σύνδεση προκύπτουν όλες οι άλλες επαφές. Πρόσεχε και μην αφήσεις ποτέ τον εαυτό σου να εθιστεί στην τεχνολογία.

9. Προσπαθήστε να δημιουργήσετε μία μεταβολή στην στάση σας.

Υπάρχει ένα Ινδουιστικό πνευματικό κείμενο με το όνομα Srimad-Bhagavatam. Περιγράφει την ζωή και τα διδάγματα του Krishna. Το 12ο κεφάλαιο, στην 3η παράγραφο, είναι γνωστό ως Bhumi-Gita. Bhumi σημαίνει γη και Gita σημαίνει λόγος, διδασκαλία. Βασικά είναι ένας λόγος που εκφράζει η Γη, η Μητέρα Γη. Και τι λέει η Μητέρα Γη; Γελώντας μας λέει: «Για δείτε πώς αυτοί οι Βασιλιάδες που είναι ένα παιχνιδάκι στα χέρια του θανάτου, θέλουν να με κατακτήσουν. Οι Βασιλιάδες και οι πολιτικοί νομίζουν ότι σταδιακά θα κατακτήσουν ολόκληρη τη Γη. Επειδή οι καρδιές αυτών των ηγετών είναι υποδουλωμένες στις μεγάλες προσδοκίες, δεν μπόρεσαν να αντιληφθούν τον θάνατο που παραμονεύει και η Γη συνεχίζει, αυτό συμβαίνει παρόλο που «σπουδαίοι» άνθρωποι και οι απόγονοι τους έφυγαν από εμένα, από αυτήν την ζωή με τον ίδιο αβοήθητο τρόπο που ήρθαν. Ακόμα σήμερα, ανόητοι άνθρωποι προσπαθούν να με κατακτήσουν. Για να το καταφέρουν αυτό, άνθρωποι υποδουλωμένοι στην ύλη, τα υλικά αγαθά, πολεμούν ο ένας τον άλλον. Πατεράδες εναντιώνονται στους υιούς τους και αδέλφια πολεμούν ο ένας τον άλλο, διότι οι καρδιές τους είναι υποδουλωμένες στην δύναμη της πολιτικής. Οι πολιτικοί αρχηγοί διαδέχονται ο ένας τον άλλον. Όλη αυτή η γη, λέει η μητέρα Γη, όλη αυτή είναι δική μου, ανόητοι άνθρωποι, δεν είμαι δική σας. Έτσι επιτίθενται ο ένας στον άλλον και πεθαίνουν». 

Στην ομιλία της στο Βατικανό η Άμμα είπε : «Η ανθρωπότητα έχει δημιουργήσει πολλούς διαχωρισμούς με την μορφή της θρησκείας, φυλής, γλώσσας και διεθνών συνόρων. Θα έπρεπε να συγκεντρωθούμε όλοι μαζί, πέρα από αυτούς τους διαχωρισμούς και να δημιουργήσουμε μια γέφυρα αγνής αγάπης που θα εμπεριέχει ό,τι χρειάζεται για να διασχίσουμε αυτό το διαχωριστικό. Η κάθε σκληρή καρδιά θα μαλακώσει μέσα στην αγάπη. Η αγάπη μπορεί να διαχέει φως ακόμα και στο πιο πυκνό σκοτάδι. Η αγάπη χωρίς εγωϊσμό θα μεταμορφώσει τους δαίμονες μέσα στους ανθρώπους σε σωτήρες του εαυτού τους. Χωρίς εγωιστικά κίνητρα, οι θρησκευτικοί ηγέτες θα έπρεπε να δημιουργήσουν ένα σχέδιο δράσης βασισμένο στην εθελοντική προσφορά βοήθειας, που είναι και η ουσία κάθε αληθινής πίστης». 

Χρησιμοποιούμε την λέξη «άγγιξε». Λέμε ότι αυτός ο άνθρωπος με άγγιξε ή ότι με άγγιξε αυτό το περιστατικό. Γνωρίζετε τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Μπορεί να μην έχουμε πει ούτε μια λέξη σε αυτόν τον άνθρωπο. Κάποιος πέρασε από κοντά σας ή παρακολουθείτε ένα γεγονός, ένα συμβάν και εκείνος ή εκείνη σας κοίταξε μόνο μια στιγμή. Σας κοίταξε στα μάτια και αισθάνεστε ότι σας άγγιξε, σωστά; Και η λέξη «άγγιξε» δεν είναι απλώς μια λέξη. Βασικά είναι κάτι που συμβαίνει. Σας αγγίζει κάτι, μια ματιά, ένα γεγονός και μετά οι ακτίνες αυτές απλώνονται στους ανθρώπους, στα ζώα, στα δέντρα, στους βράχους. Και μια μέρα, θα συνειδητοποιήσετε, θα δείτε ότι αγγίζετε όλο το σύμπαν από μέσα σας. Δοκιμάστε αυτό: καθίστε δίπλα σε κάποιον που κοιμάται, μην κάνετε τίποτα, απλώς κοιτάξτε βαθιά το πρόσωπό του και θα εκπλαγείτε, να δείτε ότι θα ανοίξει τα μάτια του και θα ξυπνήσει. Και μπορεί ακόμη να σας ρωτήσει: τι έγινε; Ενώ δεν έχετε αγγίξει το σώμα του, δεν τον φωνάξατε και όμως ξύπνησε. Πώς; Επειδή τον αγγίξατε με την καρδιά σας.

Η Άμμα, μέσα από την αγκαλιά της, την παρουσία της, το άγγιγμά της, την αγκαλιά αγάπης που μας προσφέρει, ξυπνάει τους ανθρώπους, ανακαλύπτει, φέρνει στην επιφάνεια το δυναμικό τους και τους βοηθάει να το εκφράσουν. Όλοι μας έχουμε αγγιχθεί από την Άμμα. Η καρδιά μας άνοιξε επειδή μας αγγίζει η Άμμα. Ολόκληρη η ανθρωπότητα πρέπει να δημιουργήσει μια νέα μήτρα. Μια μήτρα για να συλλάβει την αγάπη, μια μήτρα για να συλλάβει τα βαθύτερα αισθήματα της μητρότητας. Το κάθε ανθρώπινο ον, άντρας ή γυναίκα πρέπει να γίνει μια μητέρα· μια μητέρα που θα αγαπά, θα συμπονά, θα φροντίζει με τρυφερότητα και στοργή, μια υπομονετική μητέρα Και αυτός είναι ο δρόμος προς το φως, αυτός είναι ο τρόπος να ζεις την ζωή, και αυτός είναι ο τρόπος να επιβιώσουμε και μόνον αυτός είναι ο τρόπος για το μέλλον. Η Άμμα θα μας βοηθήσει σε αυτήν την διεργασία και θα αφυπνίσει την αγάπη που είναι σε ύπνωση μέσα μας και θα μας οδηγήσει στο φως.

Το μέλλον είναι στα χέρια σας, αγαπημένα μου αδέλφια, αγαπημένες μου αδελφές και αδελφοί το μέλλον είναι στα χέρια σας!

Αμριταπούρι – 3 Μαΐου 2020

Πρόσφατα άρθρα