Featured Post Image

Τα 67α γενέθλια της Άμμα

Λόγω της πανδημίας του ιού COVID 19, τα 67α γενέθλια της Άμμα γιορτάστηκαν αποκλειστικά ως ημέρας προσευχής για την παγκόσμια ειρήνη. Οι κάτοικοι του άσραμ και οι πιστοί σε όλο τον κόσμο αφιέρωσαν τη μέρα αυτή σε διαλογισμό και προσευχή. Η Άμμα επίσης εκφώνησε την καθιερωμένη ομιλία της.

«Μολονότι η Άμμα δεν μπορεί να δει από κοντά τα πρόσωπά σας, σας βλέπει όλους στην καρδιά της. Πάντα σας σκέφτεται και προσεύχεται για εσάς», είπε η Άμμα στην αρχή της ομιλίας της. Μετά συνέχισε λέγοντας ότι η πανδημία του ιού COVID 19 οφείλεται στην εγωιστική και δίχως όρια εκμετάλλευση της Μητέρας Φύσης από τον άνθρωπο.

Παρόλα αυτά, η Άμμα είπε ότι αυτό που χρειάζεται τώρα δεν είναι να καταλογίζουμε ευθύνες και να αισθανόμαστε ενοχές, αλλά να αναλάβουμε δράση με επίγνωση και θάρρος ώστε να αποκαταστήσουμε το ντάρμα (τη δικαιοσύνη, τον ορθό τρόπο συμπεριφοράς). Η Άμμα συνέχισε αναφέροντας επτά αρχές τις οποίες μπορεί να ακολουθήσει η ανθρωπότητα για να βγει από την κρίση:

1. Κρατήστε όσο το δυνατόν περισσότερο το σώμα και το νου σας υπό τον έλεγχό σας.
2. Διατηρήστε μια τακτική ρουτίνα πνευματικής άσκησης, έστω και σε μικρό βαθμό.
3. Κάντε την προστασία της Φύσης μέρος της καθημερινότητάς σας.
4. Μην υποτιμάτε τις δυνάμεις της Φύσης και μην τις θεωρείτε κατώτερες από τον άνθρωπο.
5. Να βλέπετε τη ζωή από μια ευρύτερη προοπτική.
6. Διατηρήστε μια ισορροπία ανάμεσα σε εγωιστικές και ανιδιοτελείς δραστηριότητες.
7. Αναγνωρίστε και ακολουθείστε τους συμπαντικούς νόμους που έχει ορίσει η Υπέρτατη Αρχή, ο Θεός.

Αναλύοντας περισσότερο την εγωιστική συμπεριφορά του ανθρώπου, η Άμμα είπε: «Τα προϊόντα μιας χρήσης βασίζονται στη λογική “χρησιμοποίησε το και μετά πέτα το”. Αυτή η φράση όμως περιγράφει και τον κόσμο στον οποίο ζούμε τώρα. Αυτή είναι η κυρίαρχη στάση στην κοινωνία, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τα πράγματα που αγοράζουμε αλλά και τις σχέσεις μας με τη Φύση και τους συνανθρώπους μας. Αυτή η στάση πηγάζει από τον εγωισμό. Ο εγωισμός είναι σαν μια αυτο-άνοση αρρώστια που έχει σαν αποτέλεσμα τα ίδια μας τα κύτταρα να επιτίθενται και να καταστρέφουν το σώμα μας. Η ικανότητά μας να λαμβάνουμε υπόψη τα συναισθήματα και τα δικαιώματα των άλλων καταστρέφεται. Οι άνθρωποι δεν αισθάνονται πια τύψεις όταν βλάπτουν τους γείτονές τους και τη Φύση για προσωπικό όφελος. Ένα τέτοιο προσωρινό όφελος όμως είναι σε τελική ανάλυση επιζήμιο για όλους.»

Η Άμμα ξεκαθάρισε ότι ο υιός COVID δεν είναι μια τιμωρία από τη Φύση, αλλά μια προειδοποίηση για να βοηθήσει την ανθρωπότητα να διορθώσει τη συμπεριφορά της. «Μπορεί να νομίζουμε ότι τέτοιες περίοδοι κρίσης είναι μια μορφή τιμωρίας από τη Φύση», είπε. «Αλλά μην σκέφτεστε έτσι. Θεωρείστε το ως ένα κάλεσμα εγρήγορσης από τη Φύση για να αλλάξουμε τη συμπεριφορά μας. Σκεφτείτε το ως μια επώδυνη θεραπεία από το Θεό ή τη Φύση, που θα μας βοηθήσει να μην κάνουμε χειρότερα πράγματα. Η Μητέρα Γη και η Μητέρα Φύση διαθέτουν απεριόριστη υπομονή. Ωστόσο, ο άνθρωπος θεώρησε αυτή την υπομονή ως άδεια για να διαπράξει κάθε είδους εγκλήματα εις βάρος τους. Τώρα είναι καιρός να διορθώσουμε αυτό το λάθος.»

Η Άμμα ολοκλήρωσε την ομιλία της τονίζοντας την ανάγκη για συμπόνια. «Το άρωμα ενός λουλουδιού ταξιδεύει μόνο στην κατεύθυνση του ανέμου. Το άρωμα της καλοσύνης όμως ταξιδεύει εξίσου προς όλες τις κατευθύνσεις. Μπορεί να μην είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε τους πάντες σ’ αυτόν τον κόσμο. Αν όμως είμαστε ικανοί να εκφράσουμε τη συμπόνια μας σε λίγους ανθρώπους γύρω μας, τότε κι εκείνοι με τη σειρά θα την εκφράσουν σε άλλους και σύντομα θα απλωθεί όπως οι κρίκοι μιας αλυσίδας. Η καρούνα (συμπόνια), η οποία μπορεί να νικήσει την κορόνα (κορονοϊό), είναι αυτό που πρέπει να μεταδίδεται στον κόσμο σήμερα.»

Η Άμμα καθοδήγησε τους κατοίκους του άσραμ σε μια προσευχή για την παγκόσμια ειρήνη, κατά την οποία όλοι οραματίζονταν λευκά άνθη ειρήνης να πέφτουν από τον ουρανό και να κατακλύζουν τη γη. Είναι μια προσευχή που η Άμμα ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια, έχοντας επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι το 2020 θα ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για την ανθρωπότητα.

Πρόσφατα άρθρα