Ποτέ να μην χάνουμε μια ευκαιρία
να βοηθήσουμε τους άλλους.

– AMMA

«Παιδιά μου, υπάρχει ένας ρυθμός για όλα στο σύμπαν. Ο αέρας, η βροχή, τα κύματα του ωκεανού, η αναπνοή, οι χτύποι της καρδιάς –καθένα από αυτά έχει τον δικό του ρυθμό. Για τη νοητική και σωματική μας υγεία, και για να εξασφαλίσουμε μακροζωία, είναι επιτακτική η ανάγκη να διατηρηθεί αυτός ο ρυθμός. Είναι οι σκέψεις και οι πράξεις μας που καθορίζουν το ρυθμό και τη μελωδία της ζωής. Αν ο ρυθμός των σκέψεων χαθεί, σύντομα αυτό θα καθρεπτίζεται και στις πράξεις μας. Αργά ή γρήγορα, αυτό θα έχει επίπτωση και στο ρυθμό της φύσης. Η κύρια αιτία των φυσικών καταστροφών, όπως τσουνάμι, κατολισθήσεις, σεισμοί, είναι η αντίδραση της φύσης στην έλλειψη αρμονίας.

Κάποτε, ένας βασιλιάς μεταμφιέστηκε και πήγε με τη συνοδεία του για κυνήγι. Κατά την διάρκεια του κυνηγιού, χωρίστηκε από την υπόλοιπη ομάδα και έχασε τον δρόμο του μέσα στο δάσος. Κουρασμένος και πεινασμένος έφτασε τελικά σε μια καλύβα, το σπίτι μιας οικογένειας χωρικών. Κανένας δεν αναγνώρισε τον βασιλιά. Του έφεραν μερικά φρούτα και μούρα. Δαγκώνοντας ένα φρούτο βασιλιάς αναφώνησε: «Ω, πόσο πικρό είναι αυτό το φρούτο!»

«Nαι, δυστυχώς», η οικογένεια συμφώνησε. «O βασιλιάς μας είναι εξαιρετικά εγωιστής, διεφθαρμένος και άπληστος. Η σκληρότητά του είναι τέτοια που μας αναγκάζει να πληρώνουμε δυσβάστακτους φόρους. Όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν θανατώνονται. Εξαιτίας αυτών των άδικων πράξεών του ακόμη και τα φρούτα, που από τη φύση τους είναι γλυκά, μετατρέπονται σε πικρά.

Όταν ο βασιλιάς επέστρεψε στο παλάτι του αργότερα τη νύχτα, δεν μπορούσε να ξεχάσει το περιστατικό στο δάσος. Σκεπτόταν πόσο πολύ οι υπήκοοί του υπέφεραν εξαιτίας του και γέμισε από τύψεις. Αποφάσισε να αφιερώσει το υπόλοιπο της ζωής του υπηρετώντας ειλικρινά το λαό του. Σύντομα, οι φόροι μειώθηκαν και πολλά ανθρωπιστικά έργα και δράσεις ξεκίνησαν.

Αρκετά χρόνια μετά, μια μέρα ο βασιλιάς μεταμφιέστηκε και επισκέφθηκε ξανά εκείνη την παλιά καλύβα στο δάσος. Η ίδια οικογένεια του πρόσφερε ξανά φρούτα. Αυτή τη φορά, όλα τα φρούτα ήταν γλυκά. Ρώτησε λοιπόν την οικογένεια για την αιτία αυτής της αλλαγής. «Ο κυβερνήτης μας είναι άλλος άνθρωπος», απάντησαν. «Kυβερνά το βασίλειο πολύ καλά και όλοι οι άνθρωποι είναι χαρούμενοι κι ευτυχισμένοι. Χάρη στις καλές του πράξεις, υπάρχει μεγάλη αλλαγή στη φύση επίσης. Γι’ αυτό τα φρούτα είναι τόσο γλυκά.»

Ποιο είναι το μήνυμα αυτής της ιστορίας; Οι ανθρώπινες πράξεις έχουν επιπτώσεις στη φύση. Αν οι ανθρώπινες πράξεις είναι ανταρμικές (άδικες), η ισορροπία της φύσης θα χαθεί. Αν οι πράξεις του γίνουν νταρμικές (ορθές, δίκαιες) αυτό θα αντανακλάται στη φύση επίσης. H αρμονία της φύσης θα αποκατασταθεί.

Στην εποχή μας, πολλοί άνθρωποι εκμεταλλεύονται την φύση χωρίς όρια, με αποτέλεσμα αυτή να χάνει την ισορροπία της. Οι φυσικές καταστροφές γίνονται όλο και πιο συχνές. Ακόμη και μικρές οικογένειες ζουν σε τεράστια σπίτια. Δύο άνθρωποι χρειάζονται μόνο δύο δωμάτια σε ένα σπίτι. Το περισσότερο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν είναι δύο ή τρία δωμάτια επιπλέον. Αλλά πολλοί άνθρωποι χτίζουν σπίτια με 10 ή 15 δωμάτια. Κατά συνέπεια, λόφοι και βουνά ισοπεδώνονται και η γη γεμίζει γεωτρήσεις. Ο άνθρωπος δεν διστάζει καθόλου να εκμεταλλευτεί τη φύση για τις εγωιστικές του ανάγκες.

Αν είμαστε λίγο προσεκτικοί, μπορούμε να σταματήσουμε αυτή την υπερβολική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων. Εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν μόνοι με τα αυτοκίνητά τους. Αν πέντε τέτοιοι άνθρωποι μοιραστούν ένα αυτοκίνητο και τα έξοδα μετακίνησης, θα χρειαστούν μόνο 200 οχήματα αντί για χίλια. Δείτε πόσο κερδίζουμε από αυτό! Η κυκλοφορία μπορεί να μειωθεί δραστικά. Τα ατυχήματα θα είναι λιγότερα. Η ρύπανση θα μειωθεί. Μπορούμε να εξοικονομήσουμε καύσιμα και να μειώσουμε τα έξοδα μετακίνησης. Επιπλέον, η λιγότερη κίνηση σημαίνει λιγότερο χρόνο μετακίνησης.

H παράλογη συμπεριφορά του ανθρώπου, μας θυμίζει τον ανόητο ξυλοκόπο που προσπάθησε να κόψει το ίδιο το κλαδί πάνω στο οποίο καθόταν. Η αλλαγή της στάσης μας έχει λοιπόν ζωτική σημασία. Η προστασία της φύσης δεν είναι καθήκον του ανθρώπου απέναντι στη φύση, αλλά απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό.

Η επιβίωση του ανθρώπου εξαρτάται από τη φύση. Όταν ο άνθρωπος και η φύση κινούνται μαζί σε αρμονία, η ζωή γίνεται ευτυχισμένη. Όταν ο ρυθμός και η αρμονία πάνε μαζί, η μουσική που προκύπτει είναι μελωδική και ευχάριστη στο αυτί. Ομοίως, όταν ο άνθρωπος ζει σε αρμονία με τη φύση, η ζωή του θα γίνει γλυκιά όπως μια όμορφη μελωδία.»

– Άμμα (από το βιβλίο «The Eternal Beauty that we are»)

Αμριταπούρι, Μάϊος 2020

Εδώ και πολλές εβδομάδες τώρα, πολλοί από εμάς συνεχίζουμε να μένουμε μέσα στα σπίτια μας, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων ενάντια στην εξάπλωση του κορονοϊού. Πολλοί από εσάς μπορεί να έχετε κουραστεί. Μπορεί η κατάσταση αυτή να σας δημιουργεί άγχος. Εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων, πολλά σχέδια έπρεπε να ακυρωθούν. Παρόλα αυτά, παιδιά μου, πρέπει να προσπαθούμε να παραμένουμε όσο περισσότερο ευδιάθετοι γίνεται. Μόνο χάρη στην σράντα (εγρήγορση) που δείξατε αυτό τον καιρό, καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό να ελέγξουμε την μετάδοση του ιού. Αν όμως η εγρήγορση αυτή ατονήσει τώρα, όλες οι προσπάθειες μας θα πάνε χαμένες.

Γι’ αυτό, τα παιδιά μου, θα πρέπει να προσπαθούν να διατηρούν την εγρήγορσή τους και να τηρούν όσο το δυνατόν περισσότερο τους περιοριστικούς κανόνες. Τα παιδιά μου θα πρέπει να προσπαθούν να κάνουν υπομονή. Όπως όλοι ξέρουμε, η κατάσταση στον κόσμο τώρα είναι σοβαρή. Κάποιες χώρες έχουν πληγεί περισσότερο από άλλες. Στην Ινδία, επίσης, τα κρούσματα σε αρκετές πολιτείες έχουν αυξηθεί. Εξαιτίας της μεγάλης πυκνότητας του πληθυσμού, πρέπει να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί εδώ. Η Άμμα, όπως έχει ξαναπεί παλιότερα, βλέπει τον κόσμο σαν ένα λουλούδι. Κάθε χώρα είναι ένα πέταλο αυτού του λουλουδιού. Αν ένα σκουλήκι καταστρέψει ένα μόνο πέταλο, σύντομα θα επηρεαστεί ολόκληρο το λουλούδι.

Η κατάσταση που βλέπουμε σήμερα είναι παρόμοια. Χρειάζεται ειλικρινής προσπάθεια και θετική στάση απ’ όλους τους ανθρώπους παντού για να εξασφαλίσουμε ότι το λουλούδι του κόσμου θα παραμείνει υγιές και όμορφο. Όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο πρέπει να ενωθούν, σαν παιδιά μιας μητέρας, ξεχνώντας όλες τις διαφορές. Πρέπει άμεσα να ενισχύσουμε τις πολιτικές προστασίας του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης, διορθώνοντας τα λάθη του παρελθόντος.

Πολλά από τα παιδιά της Άμμα αντιμετωπίζουν προβλήματα για διάφορους λόγους. Πολλοί αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Άλλοι νιώθουν θλίψη γιατί δεν μπορούν να συναντήσουν τα μέλη της οικογένειας και τους φίλους τους. Παιδιά μου, όταν αισθάνεστε τέτοια θλίψη, απλά σκεφτείτε, ότι ακόμα και οι καλύτεροι φίλοι δεν συναντιόνται συχνά. Οι άνθρωποι μετακινούνται συνεχώς, μερικές φορές για πολλούς μήνες, ειδικά σε χώρες εκτός της Ινδίας. Συχνά, ακόμα και ζευγάρια ζουν χώρια για επαγγελματικούς λόγους. Τέτοια πράγματα συμβαίνουν. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι άνθρωποι προσαρμόζονται και προχωρούν μπροστά. Προσπαθήστε λοιπόν να δείτε τέτοιους χωρισμούς απ’ αυτή την προοπτική. Ό,τι κι αν συμβαίνει, μην χάνετε το κουράγιο σας. Μόνο διατηρώντας το νοητικό μας σθένος μπορούμε να σκεφτούμε και να δράσουμε αποτελεσματικά.

Παιδιά μου, προσπαθήστε να αξιοποιήσετε αυτό τον χρόνο. Ανταλλάξτε λέξεις και μηνύματα που εμπνέουν ενθουσιασμό και αισιοδοξία. Όλοι έχουν τηλέφωνα αυτή την εποχή. Στείλτε λοιπόν μηνύματα αισιοδοξίας και έμπνευσης. Μιλήστε και παρηγορήστε ο ένας τον άλλον. Παιδιά μου, με αυτό τον τρόπο θα πρέπει να βοηθάτε τους άλλους. Η Άμμα πιστεύει ότι όλοι σας μπορείτε να το κάνετε αυτό. Θα σας βοηθήσει όλους πολύ. Αυτό τον καιρό, όλοι πρέπει να επιδεικνύουν πνεύμα συνεργασίας, ανοχή, αγάπη και ενότητα στην οικογένεια και παντού. Αν καταβάλλουμε την κατάλληλη προσπάθεια και διατηρήσουμε τη σωστή στάση, σίγουρα θα δούμε μεγάλη διαφορά.

Η Άμμα επαναλαμβάνει συχνά ότι η ευτυχία είναι μια απόφαση, όπως όλες οι άλλες αποφάσεις. Θα πρέπει λοιπόν να πάρουμε μια ακλόνητη απόφαση ότι θα παραμένουμε ευτυχισμένοι και θαρραλέοι, ανεξάρτητα από τις περιστάσεις. Είτε γελάμε είτε κλαίμε, οι μέρες περνούν. Παιδιά μου, αποφασίστε αν θέλετε να ζείτε γελώντας ή κλαίγοντας. Όταν πάρετε την απόφαση να αντιμετωπίζετε τη ζωή με χαρά, ό,τι κι αν συναντάτε στο δρόμο σας, τότε σίγουρα θα δημιουργείτε μια ατμόσφαιρα ευτυχίας γύρω σας. Ο ευτυχισμένος άνθρωπος είναι δυνατός. Όταν ένας τέτοιος άνθρωπος συναντήσει κάποιον που είναι θλιμμένος, θα έχει τη δύναμη να ανακουφίσει τον πόνο του. Αυτό θα είναι ένα σημαντικό βήμα για να τον βοηθήσει να απαλλαγεί από τη δυστυχία του. Ένα άτομο σίγουρα μπορεί να επηρεάσει πολλά άλλα. Γι’ αυτό, αν τα παιδιά μου παραμένουν χαρούμενα, θα μπορούν να μεταδίδουν χαρά και να ανακουφίζουν, έστω και προσωρινά, τη δυστυχία των άλλων.

Πάντα θα συναντάμε δυσκολίες και προβλήματα στη ζωή μας. Αλλά αυτά συχνά μας βοηθούν να γίνουμε πιο δυνατοί. Αν καθώς τρέχουμε ένα αγκάθι τρυπήσει το πόδι μας, τότε θα σταματήσουμε για να το αφαιρέσουμε. Επιπλέον, η εμπειρία αυτή θα μας κάνει πιο προσεκτικούς. Θα βρισκόμαστε σε εγρήγορση για να αποφύγουμε άλλα αγκάθια στο δρόμο μας. Μπορεί να σταματήσουμε να τρέχουμε και να προχωράμε με επίγνωση. Θα είμαστε πιο ήρεμοι, αργοί και προσεκτικοί. Επομένως, το τρύπημα από το αγκάθι μας έκανε να παρατηρούμε το δρόμο με μεγαλύτερη επίγνωση. Έτσι, μπορεί να ανακαλύψουμε άλλους κρυμμένους κινδύνους στο δρόμο μας. Ακόμα κι ένα φίδι, το οποίο διαφορετικά δεν θα προσέχαμε. Έτσι, συνειδητοποιούμε ότι το αγκάθι μας έσωσε από το δάγκωμα ενός δηλητηριώδους φιδιού. Αυτή είναι μια θετική στάση. Μια τέτοια στάση θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε την παρούσα κατάσταση ήρεμα.

Σκεφτείτε λοιπόν ότι η παρούσα κατάσταση μας βοηθά να αποκτήσουμε μεγαλύτερη επίγνωση και μας δίνει τη δύναμη να αντιμετωπίζουμε και να υπερβαίνουμε μεγαλύτερα προβλήματα. Δεχτείτε ότι ένα αγκάθι τρύπησε το πόδι μας και καλλιεργείστε την υπομονή για να ζήσετε με αυτό. Όλα τα προβλήματα στη ζωή πρέπει να τα βλέπετε από αυτή την οπτική γωνία. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν αντιμετωπίσουν ούτε την μικρότερη δυσκολία. Αντίθετα, βλέπουμε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες με ένα χαμόγελο στα χείλη, ανεβάζοντας το ηθικό όλων όσων βρίσκονται γύρω τους. Πρέπει να προσπαθούμε να ανήκουμε στη δεύτερη κατηγορία. Ποιος δεν έχει ακούσει για το γλυκό χαμόγελο που φώτιζε πάντα το πρόσωπο του Σρι Κρίσνα; Ακόμα και κάτω από εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις, χαμογελούσε και ανέβαζε το ηθικό όλων των άλλων. Η ζωή του μεταδίδει το μήνυμα ότι αυτή είναι η φύση του κόσμου. Καταλάβετε αυτή την αλήθεια και προχωρήστε μπροστά με θάρρος. 

Πάντα θα υπάρχουν δυσκολίες και προβλήματα στη ζωή. Τα περισσότερα από αυτά θα μας κάνουν πιο δυνατούς. Το μολύβι με το οποίο γράφουμε βρίσκεται μέσα σε ξύλο, το οποίο πρέπει συνεχώς να ξύνουμε για να συνεχίζουμε να γράφουμε. Καθώς ξύνουμε το ξύλο, η μύτη γίνεται ολοένα και πιο μυτερή. Κατά τον ίδιο τρόπο, η δύναμη βρίσκεται μέσα μας. Όταν τέτοια προβλήματα εμφανίζονται, η εσωτερική μας δύναμη αφυπνίζεται. Ο άλλος παράγοντας είναι το χαρτί. Η ποιότητα του χαρτιού μπορεί να ποικίλλει –μπορεί να είναι λεπτό ή χοντρό, λευκό ή χρωματιστό. Ο ρόλος μας είναι όμως να χρησιμοποιήσουμε το μολύβι για να γράψουμε όμορφη ποίηση στο χαρτί μας, όσο το δυνατόν καλύτερα μπορούμε. 

Μόνο αυτός ο ρόλος βρίσκεται στα χέρια μας. Προσπαθήστε λοιπόν να γίνετε ένα μολύβι στα χέρια του Θεού. Όταν γράφουμε με αυτό το μολύβι μπορεί να κάνουμε λάθη. Η γόμα στην άκρη του μολυβιού μας βοηθά να σβήνουμε αμέσως τα λάθη και να ξαναγράψουμε τις λέξεις. Στο τέλος, συνήθως διαβάζουμε ξανά ό,τι έχουμε γράψει. Αν γράψαμε ακατάλληλες λέξεις, μπορούμε να τις σβήσουμε και να γράψουμε καλύτερες στη θέση τους.

Γι’ αυτό, η υπομονή είναι απαραίτητη. Χρειάζεται ν’ αφιερώνουμε λίγο χρόνο για να διορθώνουμε τα λάθη μας. Η επιδημία του κορονοϊού άλλαξε εντελώς τον τρόπο που κοιτάμε και αντιμετωπίζουμε τη ζωή. Οι ρυθμοί της ζωής ήταν τόσο γρήγοροι που τα παιδιά δεν είχαν χρόνο να βλέπουν τους γονείς τους. Προτού ξυπνήσουν, οι γονείς είχαν φύγει για δουλειά. Την ώρα που οι γονείς επέστρεφαν, τα παιδιά μπορεί να είχαν πέσει για ύπνο. Ακόμα και τις γιορτές περνούσαν μπροστά στα λάπτοπ  –χωρίς να υπάρχει χρόνος για τα παιδιά. Τέτοια ήταν η κατάσταση πριν την επιδημία. Τα παιδιά δεν μπορούσαν να πάρουν αρκετή αγάπη και στοργή από τους γονείς τους. Τώρα τουλάχιστον, τα παιδιά περνούν λίγο χρόνο με τους γονείς τους. Πολλοί γονείς μπορούν πια να δουν και να καταλάβουν τι γίνεται στη ζωή των μελών της οικογένειάς τους.

Αυτό βοηθά να προσαρμοστούν ο ένας στον άλλον. Πολλές μητέρες είναι νοικοκυρές και περνούν όλη τη μέρα στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού. Όταν όλοι είμαστε αναγκασμένοι να μένουμε μέσα, αυτό μας βοηθά να καταλάβουμε πόσο δύσκολο πρέπει να είναι για εκείνες να το κάνουν συνέχεια. Στο παρελθόν, οι άνθρωποι ήθελαν να επιστρέφουν σπίτι –στο ασφαλές τους καταφύγιο. Σήμερα όμως, αμέσως μόλις επιστρέψουν σπίτι από τη δουλειά θέλουν να ξαναφύγουν γιατί αν μείνουν μέσα είναι σίγουρο ότι θα ξεσπάσει καυγάς.

Η Άμμα άκουσε ένα ανέκδοτο. Ο σύζυγος ρωτάει τη γυναίκα του: «Γιατί δεν φοράς τη μάσκα σου;» «Μα καλά, είμαστε μέσα στο σπίτι, γιατί να τη φοράω;» απαντάει εκείνη. «Γρήγορα, βάλε τη μάσκα», είπε ο σύζυγος. «Έτσι θα χρειάζεται να βλέπω μόνο το μισό σου πρόσωπο!» Ο σύζυγος είχε κουραστεί ακόμα και να βλέπει το πρόσωπο της γυναίκας του. Αυτό συμβαίνει όταν οι άνθρωποι μένουν μαζί για πολύ καιρό. Αν, παιδιά μου, τσακώνεστε με τα μέλη της οικογένειας σας, να φροντίζετε πάντα να επανορθώνετε. Πάντα δημιουργούνται συγκρούσεις στα σπίτια. Γι’ αυτό, να είστε υπομονετικοί και ανεκτικοί.

Η επιδημία του κορoνοϊού αλλάζει ριζικά τη στάση μας απέναντι στη ζωή. Βρισκόμαστε μπροστά σε αυτό το παράδοξο, όπου ένας αόρατος μικροοργανισμός έχει γονατίσει τον κόσμο. Πολλές δραστηριότητες σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν παραλύσει. Η φύση, που υποφέρει από την εκμετάλλευση του ανθρώπου, κέρδισε μια μικρή ανάπαυλα για να θεραπευτεί. Μετά από ένα στραμπούληγμα ή κάταγμα, το μέλος του σώματος που υποφέρει αρχίζει να πρήζεται. Αυτό το πρήξιμο είναι μια προστατευτική αντίδραση του σώματος. Είναι η προειδοποίηση του σώματος ότι αυτό το μέλος του χρειάζεται θεραπεία. Παρομοίως, εμείς οι άνθρωποι βασανίζουμε και εκμεταλλευόμαστε τη Φύση. Και αυτή είναι η προστατευτική αντίδραση της Φύσης για να θεραπεύσει τον εαυτό της. Αυτή την αίσθηση έχει η Άμμα. 

Επιχειρήσεις έκλεισαν, τα αεροπορικά ταξίδια σταμάτησαν και πολλοί άνθρωποι υπέστησαν μεγάλες ζημιές. Από την άλλη πλευρά, ο αέρας είναι πιο καθαρός και το περιβάλλον προσπαθεί να βρει την ισορροπία του. Χάρη στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τα Ιμαλάια είναι ορατά από το Πουντζάμπ. Τα ποτάμια γίνονται πιο καθαρά. Ο Γάγγης –που προηγουμένως ήταν μολυσμένος κατά 75% από λύματα, σκουπίδια, και ψόφια ζώα– είναι τώρα λίγο πιο καθαρός. Έχει αναφερθεί ότι τα δελφίνια του ποταμού, είδος υπό εξαφάνιση, άρχισαν να κολυμπούν ξανά στα νερά του.

Όταν τα βλέπουμε όλα αυτά, συνειδητοποιούμε ότι σε κάποιο βαθμό επανέρχεται η ισορροπία. Από την μια πλευρά, ο αριθμός των θανάτων προκαλεί αγωνία, ενώ από την άλλη βλέπουμε ότι η αρμονία στη φύση αποκαθίσταται. Ο αριθμός των ατυχημάτων μειώθηκε επειδή οι άνθρωποι μένουν στα σπίτια τους. Οι ανθρωποκτονίες, οι επιθέσεις και οι κλοπές έχουν επίσης μειωθεί. Πρέπει να προσευχόμαστε για τις ψυχές των θυμάτων και την ανακούφιση των οικογενειών τους. 

Ταυτόχρονα, βλέποντας την άλλη πλευρά της κρίσης, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τα μαθήματα που μας διδάσκει. Όσο άσχημη κι αν είναι μια κατάσταση, πάντα υπάρχει ένα κρυμμένο μάθημα. Κατά τη διάρκεια αυτή της επιδημίας του κορονοϊού, πήραμε αρκετά αισιόδοξα μηνύματα που μας επιτρέπουν να βλέπουμε το φως στην άκρη του τούνελ. Συνειδητοποιήσαμε ότι αυτά που θεωρούσαμε σημαντικά στην πραγματικότητα είναι ασήμαντα. Οι νέοι συνειδητοποίησαν ότι μπορούν να ζήσουν ειρηνικά, ακόμα κι αν τους λείπουν κάποια υλικά πράγματα. Άνθρωποι που δεν μπορούσαν να ζήσουν ούτε μια μέρα χωρίς κάποια πράγματα ή συνήθειες, τώρα έχουν απαλλαγεί από αυτά.

Για παράδειγμα, το αλκοόλ. Επειδή δεν μπορούσαν να το προμηθευτούν, τουλάχιστον κάποιοι μπόρεσαν να το σταματήσουν. Παρομοίως, ο εθισμός στις αγορές. Υπάρχουν άνθρωποι εθισμένοι να αγοράζουν πράγματα που δεν τους χρειάζονται. Παρόλο που δεν χρειάζεται να σταματήσετε τις αγορές, η Άμμα ελπίζει ότι αυτή η διακοπή σας χάρισε την απαραίτητη επίγνωση ώστε να ελέγχετε τις παρορμήσεις σας. Πολλοί άνθρωποι κατόρθωσαν να ελέγξουν την επιθυμία τους να τρώνε κρέας και έγιναν χορτοφάγοι. Οι άνθρωποι κατάφεραν να ελέγξουν τόσα πράγματα που νόμιζαν ότι ήταν εκτός ελέγχου. Αυτό μας διδάσκει ότι μπορούμε να ζούμε συνειδητά. Άλλοι άνθρωποι συνήθιζαν να παραγγέλνουν φαγητό ή να τρώνε έξω καθημερινά. Μπορεί να πετούσαν το σπιτικό φαγητό και να έτρωγαν έξω κάθε μέρα. Πολλοί απ’ αυτούς κατόρθωσαν τώρα να ελέγξουν αυτή τη συνήθεια και να εκτιμήσουν το σπιτικό φαγητό. Η Άμμα δεν σας ζητά να σταματήσετε να τρώτε έξω. Και οι εστιάτορες κάνουν επίσης μια δουλειά και χρειάζονται πελάτες για να μπορούν να ζήσουν.

Αλλά αυτή η κρίση ήταν μια καλή ευκαιρία για να κοιτάξουν τα παιδιά μου μέσα τους και να κατανοήσουν τον εαυτό τους. Πολλά από τα παιδιά μου κατόρθωσαν να υπερβούν αρκετές από τις αδυναμίες τους. Μετά την κρίση, θα πρέπει οπωσδήποτε να προσπαθήσουν να μην κυλίσουν ξανά στις κακές συνήθειες. Πολλές οικογένειες έρχονται στην Άμμα κλαίγοντας, γιατί ο πατέρας είναι αλκοολικός. Βλέποντας τα δάκρυά τους, η Άμμα αισθάνεται θλίψη. Η Άμμα ελπίζει ότι όλοι θα προσπαθήσουν να συγκρατήσουν τα πάθη τους. Η Άμμα ζητά από τα παιδιά της να το κάνουν.

Ο άνθρωπος πιστεύει λανθασμένα ότι η αυτή η γη ανήκει μόνο σ’ αυτόν. Έχοντας αυτή την πεποίθηση, εκμεταλλεύεται τη φύση, τους πόρους και τα πλάσματά της εδώ και αιώνες. Δεν συνειδητοποιεί ότι ουσιαστικά είναι σαν να πριονίζει το κλαδί του δέντρου πάνω στο οποίο κάθεται. Σήμερα, μόνο το 30% της χερσαίας έκτασης καλύπτεται από δάση. Αν συνεχίσουμε έτσι, σε λίγα χρόνια το τελευταίο δέντρο θα εξαφανιστεί από την επιφάνεια της γης. Η κατάσταση στις θάλασσες είναι παρόμοια. Ο μεγαλύτερος φονιάς της θαλάσσιας ζωής δεν είναι ο καρχαρίας ή η φάλαινα. Είναι το πλαστικό. 

Και οι ουρανοί επίσης καλύπτονται από τη μόλυνση. Ακόμα και το διάστημα γύρω από τη γη είναι διάσπαρτο από συντρίμμια δορυφόρων και διαστημοπλοίων. Οι καπνοί και οι εκπομπές των εργοστασίων μολύνουν την ατμόσφαιρα. Ο υδροφόρος ορίζοντας μολύνεται από κάθε είδους απορρίμματα. Το έδαφος είναι μολυσμένο από τα χημικά λιπάσματα και τα ζιζανιοκτόνα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες. Τα ζώα εκτρέφονται με ορμόνες για να μεγαλώνουν γρήγορα. Και ο άνθρωπος τα καταναλώνει όλα αυτά. Κατά συνέπεια, οι αρρώστιες αυξάνονται. Η φυσική ανοσία του ανθρώπου και της φύσης έχει μειωθεί πάρα πολύ. Γι’ αυτό, οι άνθρωποι υποφέρουν από ολοένα και περισσότερες νέες αρρώστιες. Είναι λοιπόν απαραίτητο να αφυπνιστούμε.

Βλέπουμε ολόκληρο τον κόσμο σαν μια επιχείρηση. Όχι σαν μια οικογένεια. Όταν βλέπουμε τον κόσμο μόνο με οικονομικούς ή επιχειρηματικούς όρους, μπορούμε να εκτιμήσουμε μόνο το στόχο της απεριόριστης οικονομικής ανάπτυξης. Μια  τέτοια ανάπτυξη όμως δεν είναι πάντα ωφέλιμη. Τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται απεριόριστα, γι’ αυτό σκοτώνουν το άτομο. Παρομοίως, η ανάπτυξη που δεν βοηθά την κοινωνία δεν είναι ο σωστός τύπος ανάπτυξης. Φέρνει καταστροφή στην κοινωνία και τα άτομα.

Προς το παρόν το σλόγκαν μας είναι «Πάρε! Πάρε! Πάρε!» Σ’ ένα σπίτι που μένουν τέσσερα άτομα, υπάρχουν τέσσερα αυτοκίνητα. Μερικά σπίτια με τέσσερα άτομα έχουν οκτώ αυτοκίνητα. Η ταχύτητα μετράει περισσότερο απ’ όλα. Αντί να ταξιδέψουν 10 ώρες οδικά, οι άνθρωποι παίρνουν το αεροπλάνο για να φτάσουν σε μία ώρα. Καθώς η ίδια η ζωή έχει γίνει τόσο γρήγορη, και ο θάνατος επίσης είναι γρήγορος. Η αύξηση της γεωργικής παραγωγής και άλλες εφευρέσεις είχαν ως στόχο τη μείωση της πείνας και του υποσιτισμού. Μεγαλύτερες ντομάτες, δέντρα μάνγκο που ανθίζουν σε τρία χρόνια, κλπ. εφευρέθηκαν για την καταπολέμηση της πείνας. Χρησιμοποιήθηκαν τεχνητά μέσα, όπως η έγχυση ορμονών και άλλα παρόμοια. Κατά συνέπεια, οι άνθρωποι καταναλώνουν τοξική τροφή. Επιπλέον, τα δέντρα κόβονται με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται περισσότερο η ατμόσφαιρα. 

Το έδαφος μολύνεται ολοένα και περισσότερο από τα χημικά λιπάσματα, με αποτέλεσμα να σταματά να ανταποκρίνεται στο φυσικό λίπασμα. Οι εκπομπές των εργοστασίων μολύνουν την ατμόσφαιρα και αυτό τον αέρα αναπνέουμε πια. Τα ποτάμια είναι επίσης μολυσμένα. Το νερό χλωριώνεται αδιάκριτα για την άρδευση των καλλιεργειών. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε αυτό. Το χλώριο πρέπει να προστίθεται μόνο στην κατάλληλη ποσότητα. Τα υψηλά επίπεδα χλωρίου στο νερό προκαλούν καρκίνο και οξύτητα.

Η ατμόσφαιρα δεν μπορεί να μας προσφέρει πια ανοσία. Και αυτά που τρώμε δεν ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα επίσης. Η κακή διατροφή και το αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα έχουν κάνει τα σώματά μας αδύναμα. Τα παιδιά δεν μπορούν πλέον να ξεπεράσουν τις διαταραχές από απλά βακτηρίδια χωρίς αντιβιοτικά. Όλα αυτά συνέβησαν στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων. Τώρα, οι επιστήμονες προσπαθούν να ανακαλύψουν νέα φάρμακα. Το ανθρώπινο σώμα είναι πια ευάλωτο.

Πάρτε το παράδειγμα των υβριδικών φυτών. Χρειάζονται λίπασμα και φάρμακα τακτικά για προστασία. Χωρίς αυτά, είναι πολύ ευάλωτα σε έντομα και αρρώστιες. Καλύπτονται από μικροσκοπικά σκουλήκια που τα καταστρέφουν. Το φυτό δεν έχει τη φυσική δύναμη για να καταπολεμήσει τα σκουλήκια. Υβριδικές αγελάδες, πουλερικά και φυτά αναπτύσσονται μόνο σε προστατευμένο περιβάλλον. Η θερμοκρασία πρέπει να ρυθμίζεται. Χρειάζονται επίσης ειδική τροφή. Οι φυσιολογικές αγελάδες, οι κότες και τα φυτά δεν τα χρειάζονται όλα αυτά για να μεγαλώσουν.

Και οι άνθρωποι πια γίνονται σαν αυτά τα υβριδικά ζώα και φυτά. Σύντομα θα χρειάζεται να ζούμε στη γη μέσα σε σκάφανδρα όπως οι αστροναύτες. Στην εποχή μας οι άνθρωποι είναι αλλεργικοί στα πάντα. Η Φύση μοιράζεται την αφθονία της σε φυτά, άνθη, φρούτα και λαχανικά με τον άνθρωπο και όλα τα όντα. Τα πουλιά και τα ζώα βοηθούν τα φυτά να διασκορπίζουν τους σπόρους τους. Τα δέντρα προσφέρουν σκιά στα ζώα και καταφύγιο στα πουλιά. Τα περιττώματα των ζώων και του πουλιών παρέχουν οργανικό λίπασμα στα δέντρα και τα φυτά. Τα δέντρα και τα φυτά ομορφαίνουν τη γη με τα φύλλα και τα άνθη τους. 

Στη Φύση, βλέπουμε παντού όμορφες εικόνες αγάπης, ενότητας και αλληλεξάρτησης. Γι’ αυτό οι πρόγονοί μας αποκάλεσαν τη φύση ως yajña samskara. Η ζωή σ’ αυτόν τον πλανήτη είναι δυνατή χάρη στις συντονισμένες προσπάθειες όλων των πλασμάτων. Ποτάμια, δέντρα, μέλισσες, πεταλούδες, σκουλήκια της γης –όλα παίζουν το ρόλο τους στην ύπαρξή μας. Χωρίς αυτά δεν θα μπορούσαμε να υπάρξουμε. Ένα αεροπλάνο δεν μπορεί να πετάξει με χαλασμένο κινητήρα. Ούτε και αν λείπει έστω και μια βίδα. Ακόμα και το μικρότερο πράγμα είναι σημαντικό και έχει τη θέση του. Όλοι αυτοί οι παράγοντες ενώθηκαν για να μας δημιουργήσουν και να μας θρέψουν.

Αν παρομοιάσουμε τη Φύση με δέντρο, τότε οι ρίζες, τα κλαδιά, τα φύλλα, τα άνθη και τα φρούτα του είναι όλα τα πλάσματα. Το δέντρο ολοκληρώνεται μόνο όταν εμφανιστούν όλα αυτά. Αν κάποιο από αυτά τα μέρη καταστραφεί, σύντομα θα καταστραφούν και όλα τα υπόλοιπα. Χωρίς τη Φύση, δεν υπάρχει ανθρώπινη φυλή ή ανθρώπινος πολιτισμός. Αλλά ακόμα και χωρίς ανθρώπινη φυλή, η Φύση θα συνεχίσει να υπάρχει και να ευημερεί. Μπορούμε να θεωρήσουμε αυτή την πανδημία σαν μια προειδοποίηση της Φύσης, για να αρχίσουμε να της φερόμαστε με σεβασμό και να την προστατεύουμε.

Ήρθε η ώρα ώστε ο άνθρωπος, που καυχιέται ότι είναι ο πιο ισχυρός, να έρθει αντιμέτωπος με την αδυναμία του. Ήρθε η ώρα να το συνειδητοποιήσουμε όλοι αυτό. 

Είναι καθήκον του ανθρώπου να προστατεύει όλα τα όντα, να βλέπει τη Φύση σαν μητέρα και τα άλλα πλάσματα σαν αδέρφια του. Ήρθε η ώρα να αφυπνιστεί αυτή η επίγνωση μέσα σε όλους μας.

Κάποτε, όταν η Άμμα ταξίδευε σε μια περιοδεία στη βόρεια Ινδία, έκανε στάση με τη συνοδεία της σε ένα μέρος. Είχε ετοιμαστεί φαγητό για τα 500 περίπου άτομα που την ακολουθούσαν στην περιοδεία. Ψάξαμε τότε για σκιά. Καταλήξαμε σ’ ένα μέρος όπου υπήρχε ένα μεγάλο δέντρο. Το δέντρο αυτό θεωρούνταν ιερό, γιατί κάποιος μαχάτμα είχε κάνει εκεί πνευματική άσκηση. Οι άνθρωποι συνήθιζαν να περπατούν γύρω από το δέντρο. Περίμεναν μάλιστα να φυσήξει ο άνεμος ώστε να πέσουν φύλλα από το δέντρο. Έπαιρναν τότε τα πεσμένα φύλλα με μεγάλο σεβασμό και τα κρατούσαν σαν πρασάντ για να τα χρησιμοποιούν στη λατρεία τους. Η Άμμα συγκινήθηκε πολύ βλέποντάς τους. Μακάρι όλοι οι άνθρωποι να σέβονταν κάθε δέντρο και κάθε φυτό με αυτόν τον τρόπο. Τότε, αυτός ο κόσμος θα γινόταν παράδεισος. Αν οι άνθρωποι προστατεύουν όλα τα πλάσματα της γης, τότε και αυτά θα τους προστατεύουν επίσης –όπως ακριβώς λέγεται ότι όσοι προστατεύουν το ντάρμα προστατεύονται και οι ίδιοι από αυτό.

Ο κορονοϊός είναι ένα κάλεσμα αφύπνισης. Είναι αλήθεια ότι αντιμετωπίζουμε στην εποχή μας μεγάλες προκλήσεις. Πρέπει όμως να προσπαθούμε να παραμένουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χαρούμενοι και ευτυχισμένοι. Ταυτόχρονα, πρέπει να διατηρούμε υψηλό επίπεδο εγρήγορσης. Αυτή είναι η ευθύνη μας. Το να παραμένουμε χαρούμενοι απέναντι στις δυσκολίες δεν σημαίνει ότι καταπιέζουμε τη θλίψη που μπορεί να αισθανθούμε. Αντίθετα, σημαίνει ότι την υπερβαίνουμε. Ο καλύτερος τρόπος να διατηρούμε το νου μας ευδιάθετο, είναι να τον κρατούμε απασχολημένο και απορροφημένο σε χρήσιμες δραστηριότητες.

Πρέπει να προσπαθούμε να βλέπουμε τον πόνο των άλλων σαν δικό μας, να τους βλέπουμε σαν μέρος του εαυτού μας, και να δημιουργούμε μια εγκάρδια σύνδεση μαζί τους. Από μία άποψη, αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να στραφούμε προς τα μέσα μας. Πολλοί από εμάς παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις από το Διαδίκτυο. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Για λίγο, ας προσπαθήσουμε να κοιτάξουμε και στο «Εσωτερικό Δίκτυο» επίσης. Είναι ευκαιρία επίσης να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τον εαυτό μας.

Αυτό τον καιρό χρειαζόμαστε φυσική άσκηση. Η γιόγκα είναι ευεργετική. Ασκηθείτε επίσης στο διαλογισμό. Διαβάστε πνευματικά βιβλία. Οι οικιακές συσκευές, όπως ένα μίξερ, συνοδεύονται πάντα από ένα βιβλιαράκι οδηγιών. Σε αυτό περιγράφεται ο σωστός τρόπος χρήσης της συσκευής, με τις προφυλάξεις που χρειάζονται, όπως για παράδειγμα να μην χρησιμοποιείται παρατεταμένα για να μην καεί. Κάθε συσκευή και μηχάνημα έχει τις δικές του οδηγίες. Παρομοίως, η πνευματικότητα είναι το βιβλίο οδηγιών της ζωής. Μας διδάσκει πως να διαχειριζόμαστε τη ζωή μας. Οφείλουμε λοιπόν να ακολουθούμε αυτές τις πνευματικές οδηγίες. Αν διαβάζουμε και κατανοούμε τα πνευματικά βιβλία, θα είμαστε ικανοί να παραμένουμε ικανοποιημένοι με ό,τι έχουμε. Δεν είμαστε κεριά που εξαρτώνται από κάποιον άλλο για να ανάψει, είμαστε ο λαμπρός ήλιος. Δεν είσαστε αβοήθητα, αδύναμα γατάκια, είστε γενναία λιοντάρια που βρυχώνται. 

Η αφθονία αυτής της γης δεν προορίζεται μόνο για τους ανθρώπους. Όλα τα πλάσματα έχουν δικαίωμα σε αυτήν. Παρομοίως, και οι μελλοντικές γενιές έχουν επίσης δικαίωμα να την απολαύσουν. Εξαιτίας του εγωισμού και της πίεσης των καταστάσεων, συχνά μπαίνουμε στον πειρασμό να σκεφτόμαστε μόνο το άμεσο, ατομικό κέρδος. Είναι σημαντικό να υπερβαίνουμε τέτοιους πειρασμούς. 

Η Άμμα θυμάται μια ιστορία: Ένας προσκυνητής ταξίδευε μόνος του. Κάποιος του έκλεψε την τσάντα του που περιείχε χρήματα, φαγητό και ρούχα. Σύντομα δίψασε πάρα πολύ. Κάποια στιγμή διέκρινε σε απόσταση ένα πηγάδι στην πλαγιά ενός λόφου. Άρχισε λοιπόν να περπατά προς τα εκεί, υποφέροντας από τη δίψα και την κούραση. Τελικά, έφτασε στο πηγάδι. Ήταν πολύ χαρούμενος που τα κατάφερε. Άρχισε λοιπόν να τρομπάρει με τη χειροκίνητα αντλία. Δεν έβγαινε όμως ούτε σταγόνα νερό. Απογοητευμένος και απελπισμένος, σχεδόν κατέρρευσε όταν είδε ξαφνικά κάτι. Δίπλα στο πηγάδι υπήρχε ένα μικρό δοχείο. Αμέσως το σήκωσε και είδε ότι μέσα είχε λίγο νερό. Καθώς ετοιμαζόταν να το πιει, πρόσεξε μια σημείωση που ήταν κολλημένη στο δοχείο.

Η σημείωσε έλεγε: «Ρίξε το νερό στην αντλία πριν τη χρησιμοποιήσεις. Tότε η αντλία θα αρχίσει να δουλεύει. Όταν πάρεις όσο νερό θέλεις, μην ξεχάσει να αφήσεις λίγο μέσα στο δοχείο για τον επόμενο διψασμένο ταξιδιώτη.» Για μια στιγμή ο ταξιδιώτης στάθηκε σαστισμένος. Πέθαινε από τη δίψα. Σκέφτηκε τότε: «Τι θα γίνει αν ρίξω το νερό στην αντλία και δεν δουλέψει; Τότε θα έχω χάσει και το λίγο νερό που βρήκα. Να το ρίξω ή να το πιώ; Πεθαίνω στ’ αλήθεια από τη δίψα. Αλλά αν δεν το ρίξω στην αντλία για να τραβήξω νερό από το πηγάδι, αυτό θα είναι έγκλημα ενάντια στον επόμενο διψασμένο άνθρωπο που θα έρθει εδώ.»

Βίωνε λοιπόν μια εσωτερική πάλη ανάμεσα στον εγωισμό και το ενδιαφέρον για τους συνανθρώπους του. Τελικά, το δεύτερο υπερίσχυσε και έριξε το νερό στην αντλία. Η αντλία δούλεψε και είδε με ανακούφιση φρέσκο, καθαρό νερό να βγαίνει από αυτήν. Χόρτασε τη δίψα του και στο τέλος γέμισε και το δοχείο. Τι μαθαίνουμε από αυτή την ιστορία; Μας διδάσκει να παίρνουμε ό,τι χρειαζόμαστε και ταυτόχρονα να σκεφτόμαστε τους συνανθρώπους μας που θα βρεθούν σε ανάγκη. Μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε ότι οι άλλοι νιώθουν τον ίδιο πόνο με εμάς. Πρέπει λοιπόν να καταλάβουμε αυτή την αλήθεια και να φροντίζουμε τους συνανθρώπους μας.

Όλοι μας ανυπομονούμε να έρθει επιτέλους η μέρα που θα έχουμε απαλλαγεί από τον ιό COVID-19. Όλοι περιμένουμε τη μέρα που θα καλωσορίσουμε έναν νέο κόσμο ελπίδας και φωτός. Αυτή την κρίσιμη στιγμή πρέπει να πάρουμε την απόφαση ότι δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τα μαθήματα που μας δίδαξε η Φύση μέσα από αυτή την κρίση –ότι δεν θα επαναλάβουμε ποτέ τα λάθη που κάναμε στο παρελθόν.

Πρέπει να κάνουμε το κάθε μας βήμα με απόλυτη εγρήγορση. Ποια είναι τα πράγματα που πρέπει να προσέχουμε; Το πιο σημαντικό είναι να έχουμε μέτρο σε όλες τις σκέψεις, τα λόγια και τις πράξεις μας. Όλοι έχουν τις αδυναμίες και τους περιορισμούς τους. Δεν είναι κακό να θέλουμε να ικανοποιήσουμε ανάγκες και επιθυμίες που είναι νταρμικές. Η Φύση μάλιστα θα μας βοηθήσει και θα μας υποστηρίξει σ’ αυτό. 

Εντούτοις, πρέπει να αλλάξουμε τη νοοτροπία ότι ο άνθρωπος είναι κυρίαρχος και ότι έχει δικαίωμα να εκμεταλλεύεται ό,τι υπάρχει στη Φύση. Η αλαζονεία μας ξεπέρασε κάθε όριο. Νομίζουμε ότι είμαστε οι σπουδαιότεροι και πιο ισχυροί πάνω στη γη. Τώρα, ο Θεός μας έστειλε μια προειδοποίηση με τη μορφή αυτού του ιού. Τώρα τουλάχιστον πρέπει να αφυπνιστούμε και να προχωρήσουμε μπροστά με επίγνωση. Από τη στενή, εγωιστική νοοτροπία του «εγώ» και «δικό μου» πρέπει να περάσουμε στη νοοτροπία του «εμείς», που περιλαμβάνει όλο τον κόσμο και τα πλάσματά του. Πρέπει να υιοθετήσουμε αυτή τη νοοτροπία.

Όλες οι σκέψεις και πράξεις του ανθρώπου περιστρέφονται γύρω από το εγώ του. Αυτή η στάση πρέπει να αλλάξει. Η ναρκισσιστική στάση του ανθρώπου τον έκανε να κοιτά μόνο τη δική του αντανάκλαση στην επιφάνεια της λίμνης. Έπαψε να βλέπει εκεί τα δέντρα και τα άλλα πλάσματα της Φύσης. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πρέπει να αναγνωρίσουμε με αγάπη και να σεβαστούμε τα άλλα όντα. 

Ζούμε στην Εποχή της Πληροφορίας. Αν, όμως, οι πληροφορίες βρίσκονται μόνο στο κεφάλι, γίνονται βάρος για τον εαυτό μας και τους άλλους. Οι πληροφορίες στο κεφάλι πρέπει να φτάσουν στην καρδιά ως γνώση. Μόνο τότε θα λάμψει μέσα μας το φως της διάκρισης. Μόνο με αυτό το φως θα καταφέρουμε να δούμε με συμπόνια τα άλλα όντα της Φύσης. Αν δεν το κάνουμε, θα πρέπει να περιμένουμε μεγαλύτερες καταστροφές στο μέλλον. Είναι επίσης πιθανόν ότι ο Χρόνος και η Φύση θα μας καταστρέψουν εντελώς.

Κάποτε, δύο φωτογράφοι περπατούσαν μέσα σ’ ένα δάσος. Ξαφνικά, ένα τεράστιο λιοντάρι πήδηξε στο δρόμο τους. Οι δύο φωτογράφοι τρομοκρατήθηκαν. Ο ένας ψιθύρισε στον άλλον από την άκρη του στόματός του, «Μην κινείσαι! Μην αναπνέεις! Κάτσε ακίνητος σαν άγαλμα. Θυμάσαι τι διαβάσαμε σ’ εκείνο το βιβλίο; Αν κάτσουμε ακίνητοι και κοιτάξουμε το λιοντάρι στα μάτια, δεν θα μας πειράξει.»

Ο άλλος απάντησε: «Ναι, έχει δίκιο φίλε μου. Το διαβάσαμε στο βιβλίο. Αλλά το λιοντάρι διάβασε εκείνο το βιβλίο; Άλλο πράγμα το βιβλίο, αλλά η πραγματικότητα. Τρέξε να σωθείς!»

Συχνά, αυτά που διαβάζουμε στα βιβλία είναι διαφορετικά από τη ζωή. Μόνο όταν αντιμετωπίζουμε αληθινές καταστάσεις μαθαίνουμε πραγματικά. Η ζωή δεν είναι αυτά που διαβάζουμε στα βιβλία. Αυτά που μαθαίνουμε στα πανεπιστήμια είναι λιγότερο από το 10% απ’ αυτά που μαθαίνουμε από το σύμπαν. Στο σύμπαν, μαθαίνουμε μαθήματα απ’ όλα τα πλάσματα, ακόμα κι από τα πιο μικροσκοπικά, όπως τα κουνούπια και τα μυρμήγκια. Το αληθινό πανεπιστήμιο είναι το ίδιο το σύμπαν. Η αληθινή μάθηση είναι εφικτή μόνο μέσα από την εμπειρία. Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα σ’ ένα αφελές παιδί και έναν ώριμο ενήλικα.

Η ανάγνωση βιβλίων σίγουρα μας δίνει γνώση, αλλά η εμπειρία είναι ο μόνος αληθινός δάσκαλος. Τα βιβλία μας διδάσκουν ότι η ζωή πρέπει να μας κάνει χαρούμενους, όχι δυστυχισμένους. Είναι όμως σωστό να κάνουμε αστεία και να γελάμε σε μια κηδεία; Η μάθηση γίνεται μέσα από τις εμπειρίες μας σε αληθινές καταστάσεις. Όταν περάσουμε μέσα από μια κατάσταση, μπορούμε να πούμε ότι μάθαμε εκείνο το συγκεκριμένο μάθημα.

Προς το παρόν, ο νους μας διαστρέφει τα πράγματα. Αν συμβεί ένα ατύχημα και υπάρχουν σοβαρά τραυματίες, ένας διεστραμμένος νους θα σκεφτεί να κερδίσει κάτι: «Μήπως μπορώ να πουλήσω αναψυκτικά στον κόσμο που συγκεντρώθηκε στον τόπο του ατυχήματος!» Αυτή η ιδιοτελής στάση είναι ολοένα και πιο διαδεδομένη. Οι άνθρωποι σπουδάζουν Διοίκηση Επιχειρήσεων, αλλά δεν ξέρουν πως να διαχειριστούν τον εαυτό τους. Οι άνθρωποι κάνουν μεταπτυχιακά για να μάθουν να διοικούν επιχειρήσεις. Για να διοικήσει κάποιος μια επιχείρηση 500 υπαλλήλων, πρέπει να διαχειριστεί το νου 500 ανθρώπων.

Και όμως, δεν είμαστε ικανοί να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τις δικές μας σκέψεις και το νου μας. Όπως ακριβώς διαχειριζόμαστε τα αντικείμενα του εξωτερικού κόσμου, έτσι πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τον εσωτερικό κόσμο και το νου μας.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι άλλοι αισθάνονται τον ίδιο πόνο με μας. Πρέπει να το κατανοήσουμε αυτό και να καλλιεργούμε μια στάση ανοχής και συμπόνιας προς τους άλλους. Προς το παρόν, δεν μας αρέσει ν’ αφήνουμε αυτά που κρατάμε στα χέρια μας, αλλά ταυτόχρονα είμαστε διατεθειμένοι ν’ αρπάξουμε και ό,τι άλλο βλέπουμε. Μοιάζουμε με εκείνους που θέλουν να κερδίσουν το λαχείο, χωρίς να μπουν στον κόπο να αγοράσουν ένα λαχνό. Δεν θέλουμε να καταβάλλουμε καμία προσπάθεια. Και ταυτόχρονα δεν ενδιαφερόμαστε καθόλου για τους άλλους. Και τελικά, ό,τι παίρνουμε μας κάνει περισσότερο δυστυχισμένους από πριν.

Δύο φίλοι απολάμβαναν έναν περίπατο σ’ ένα πάρκο δίπλα στην όχθη ενός ποταμού, όταν πρόσεξαν μια περίεργη επιγραφή: «Μια μεγάλη έκπληξη σας περιμένει μέσα στο πιθάρι που θα βρείτε στο τέλος του μονοπατιού!» Η επόμενη φράση στην επιγραφή ήταν όμως μυστηριώδης: «Προσοχή! Όποιος πάρει θα το μετανιώσει! Αλλά και εκείνος που δεν πάρει θα το μετανιώσει επίσης!» Περίεργοι να μάθουν τι σήμαιναν όλα αυτά, οι δύο φίλοι προχώρησαν στο μονοπάτι. Όταν έφτασαν στο τέλος του μονοπατιού είχε ήδη νυχτώσει. Ο ένας από δύο φίλους πήρε μια χούφτα από το περιεχόμενο του πιθαριού και το τύλιξε σ’ ένα ύφασμα. Ο άλλος αποφάσισε να μην πάρει τίποτα.

Όταν έφτασαν σπίτι, ο πρώτος άνοιξε το ύφασμα να δει το περιεχόμενο. Με μεγάλη έκπληξη συνειδητοποίησαν ότι ήταν χρυσόσκονη. 

«Ω όχι!» αναφώνησε ο δεύτερος, «Έπρεπε να πάρω κι εγώ!» 

«Ω όχι!» αναφώνησε και ο πρώτος, «έπρεπε να πάρω περισσότερο!» Και οι δύο λοιπόν ήταν απογοητευμένοι.

Αυτή είναι η φύση του ανθρώπινου νου. Είτε έχουμε κάτι είτε όχι, αισθανόμαστε θλίψη. Στη σχέση μας με τη Φύση πρέπει να παίρνουμε και να δίνουμε. Αλλά αν δίνουμε έστω και λίγο, η Φύση θα μας το ανταποδώσει εκατό φορές περισσότερο. Οι άνθρωποι ξέρουν μόνο να παίρνουν ολοένα και περισσότερα και να μην δίνουν τίποτα σε ανταπόδοση. Ακόμα και ένα σκουλήκι ανταποδίδει κάτι στη Φύση, λιπαίνοντας το έδαφος. Εμείς τι κάνουμε; Μονάχα καταστρέφουμε. 

Ποια πρέπει λοιπόν να είναι η στάση μας απέναντι στις μελλοντικές γενιές; Ο σκοπός μας δεν πρέπει να είναι να ικανοποιούμε τις εγωιστικές μας επιθυμίες. Αν χρησιμοποιούμε τους φυσικούς πόρους έτσι ώστε να διατηρούνται και για τις μελλοντικές γενιές, τότε μπορούν να καλύπτονται οι ανάγκες όλων.

Κάποτε, ζούσε ένα φτωχό παιδί που πήγαινε στην εκκλησία καθημερινά. Ένας πλούσιος άνδρας το είδε και το ρώτησε: 

«Γιατί πηγαίνεις στην εκκλησία;»

«Πηγαίνω να προσευχηθώ,» απάντησε εκείνο. «Όλοι οι φίλοι μου έχουν καλά παπούτσια. Εγώ δεν έχω ούτε ένα ζευγάρι σανδάλια. Πηγαίνω να παρακαλέσω το Θεό να μου δώσει ένα ζευγάρι παπούτσια.»

Λίγες μέρες αργότερα ο πλούσιος είδε ξανά το παιδί. 

«Πήρες τελικά εκείνο το ζευγάρι παπούτσια; Σταμάτα τις χαζές προσευχές, αγόρι μου! Ο Θεός δεν σου έδωσε παπούτσια, έτσι δεν είναι;»

«Μα μου έδωσε παπούτσια,» απάντησε ήρεμα το αγόρι. 

«Δεν βλέπω όμως παπούτσια στα πόδια σου,» είπε ο πλούσιος. 

«Όχι δεν έχω, γιατί ο Θεός τα έδωσε σε ανθρώπους σαν και σένα για να τα δίνουν σε παιδιά σαν και μένα. Αλλά άνθρωποι σαν και σένα δεν μας τα δίνουν.»

Από τη μια μεριά άνθρωποι συσσωρεύουν πλούτη, ενώ από την άλλοι άνθρωποι ζουν σε τρώγλες. Καθώς το χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς μεγαλώνει, αυξάνονται και οι μεταξύ τους συγκρούσεις. Στο μέλλον, οι πόλεμοι μπορεί να γίνονται για φυσικούς πόρους όπως το νερό. 

Κάθε εμπόδιο μας δίνει μια ευκαιρία να αφυπνίσουμε τον αληθινό μας Εαυτό. Είναι σαν ένα νέο σπίτι να χτίζεται εκεί που ήταν τα ερείπια ενός παλιού σπιτιού. Μετά τις πλημμύρες στην Κεράλα, όταν χτίζονταν νέα σπίτια, οι άνθρωποι ήταν πολύ προσεκτικοί. Φρόντιζαν τα σπίτια να είναι υπερυψωμένα, έτσι ώστε αν γίνουν ξανά πλημμύρες το νερό να μην μπαίνει μέσα.

Παρομοίως, είναι σημαντικό να λαμβάνουμε τα μέτρα μας τώρα για την ασφάλειά μας στο μέλλον. Κάθε καταστροφή είναι σαν ένα κάλεσμα αφύπνισης για να έχουμε περισσότερη επίγνωση και εγρήγορση και να είμαστε έτοιμοι να αντιδρούμε με το σωστό τρόπο ανάλογα με τις συνθήκες. Η εποχή μας είναι μια εποχή αφύπνισης. Οι άνθρωποι έχουν τη δύναμη, το κουράγιο, την καλοσύνη και την αγάπη μέσα τους για να υπερβαίνουν κάθε καταστροφή. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αφυπνιστούμε. Δεν πρέπει να υποκύπτουμε στο φόβο και την απογοήτευση. Αντίθετα, οφείλουμε να αφυπνίζουμε μέσα μας τις ικανότητες της διάκρισης και της επίγνωσης. 

Είθε να ανοίξουμε τις καρδιές μας, να αγαπούμε και να υπηρετούμε ο ένας τον άλλον, και να κάνουμε το καθήκον μας απέναντι στη Φύση. Είθε ο Θεός να μας ευλογεί ώστε να υπερβούμε σύντομα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Ήρθε η ώρα να σκεφτούμε ποιο μονοπάτι ακολούθησε μέχρι σήμερα η ανθρωπότητα καθώς και το μονοπάτι που θέλουμε να ακολουθήσει στο μέλλον. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε μια ειλικρινή αυτοκριτική. 

Οφείλουμε να διορθώσουμε τα λάθη μας –στις σκέψεις και τις πράξεις μας. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο τώρα, εδώ, στην παρούσα στιγμή. Η Άμμα προσεύχεται στο Παραμάτμαν ώστε όλοι να καταφέρουμε να το κάνουμε.

Ομ Λοκά Σαμαστά Σουκινό Μπαβαντού
Είθε όλα τα όντα, σε όλους τους κόσμους, να είναι ευτυχισμένα και μακάρια

Απόσπασμα από το μήνυμα της Άμμα για την πρωτοχρονιά του 2019

«Βρισκόμαστε ξανά στο κατώφλι μιας νέας χρονιάς, και αυτό γεννά μέσα μας δονήσεις, ελπίδας, ευτυχίας και ενθουσιασμού. Είθε τα λουλούδια της ειρήνης και της χαράς να ανθίζουν στις καρδιές των παιδιών μου! Είθε η ευωδία των λουλουδιών αυτών να σκορπίζεται σε όλο τον κόσμο μέσα από πράξεις καλοσύνης!

Στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε, ο κόσμος βίωσε πολλές συγκρούσεις και φυσικές καταστροφές. Οι πρόσφατες πλημμύρες στην Κεράλα σημάδεψαν πολλούς ανθρώπους με αναμνήσεις απόγνωσης και δυστυχίας. Εντούτοις, υπάρχει κάτι που πρέπει να θυμόμαστε: Κάθε δύσκολη κατάσταση στη ζωή, μας προσφέρει την ευκαιρία να διορθώσουμε κάποιο σφάλμα. Οι πλημμύρες ήταν μια προειδοποίηση, ένα μήνυμα. Για πολλά χρόνια εκμεταλλευόμαστε τη Φύση για εγωιστικούς σκοπούς και εφήμερα οφέλη. Οι καταστροφές που βλέπουμε είναι το αποτέλεσμα αυτής της στάσης. Επομένως, στη νέα χρονιά, ας προχωρήσουμε μπροστά και ας εργαστούμε συνειδητά για να αποκαταστήσουμε την ισορροπία στη Φύση. Μπορούμε να κάνουμε το μέλλον μας λαμπρότερο αν γίνουμε δεκτικοί στη σοφία της Φύσης. Επιπλέον, ας εργαστούμε σκληρά και ας προσευχηθούμε από τα βάθη της καρδιάς μας, για να καλλιεργήσουμε την αγάπη και την αλληλεγγύη ανάμεσα στους ανθρώπους και στα έθνη. Από την πλευρά μας, χρειάζονται και τα δύο, προσπάθεια και προσευχή.

Χωρίς να μας καταβάλει η απελπισία, θα πρέπει να κρατάμε αναμμένη τη φλόγα της ελπίδας στις καρδιές μας. Η νέα χρονιά μας υπενθυμίζει ότι ο χρόνος περνά γρήγορα. Ο θάνατος, σαν μια σκιά, στέκεται πίσω από τον καθένα μας. Το σώμα μας είναι σαν ένα νοικιασμένο σπίτι, που μπορεί να χρειαστεί να εγκαταλείψουμε ανά πάσα στιγμή. Προτού έρθει ο θάνατος, έχουμε πολλά καθήκοντα να εκτελέσουμε. Αυτή τη βραδιά του νέου χρόνου, κοιτώντας πίσω το παρελθόν μας, πρέπει να κάνουμε έναν προσωπικό απολογισμό. Από την άλλη πλευρά, με τη ματιά μας στο μέλλον, πρέπει να πάρουμε την απόφαση να αφιερωθούμε σε πράξεις καλοσύνης. Αυτή είναι η κατάλληλη ώρα να θέσουμε στόχους και να πάρουμε αποφάσεις.

Όταν φθάνει ο νέος χρόνος, οι άνθρωποι εύχονται ο ένας στον άλλον: «Καλή κι ευτυχισμένη Χρονιά!» Η αλήθεια είναι ότι η ευτυχία δεν έρχεται έτσι απλά επειδή αλλάζουν οι μέρες στο ημερολόγιο μας. Μόνο όταν επιφέρουμε θετικές αλλαγές στη ζωή μας και κάνουμε καλές πράξεις, θα βιώνουμε ευτυχία.

Φέτος, σε αυτή τη νέα χρονιά, πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας τα παρακάτω ερωτήματα:

Πρώτον, αναρωτηθείτε: «Κάνω σταθερή πρόοδο στο πνευματικό μονοπάτι; Είμαι σταθερός στην πνευματική μου πειθαρχία και πρακτική; Μήπως έχω παρεκκλίνει από το δρόμο μου;»

Δεύτερον: «Μήπως ζω μόνο για τον εαυτό μου; Είμαι σε θέση, καθημερινά, να κάνω κάτι με ανιδιοτέλεια για τους άλλους;»

Τρίτον: «Είμαι σε θέση να διατηρώ τον αυτοέλεγχο και να συμπεριφέρομαι με ωριμότητα σε όλες τις καταστάσεις;» Ή, αντίθετα, αντιδρώ με θυμό, ζήλεια και άλλα κατώτερα συναισθήματα πληγώνοντας τους άλλους;»

Και τέλος: «Μπορώ να συμβάλλω κι εγώ με τον τρόπο μου στην προστασία του περιβάλλοντος και την αποκατάσταση της αρμονίας στη Φύση;»

Ανάλογα με τις απαντήσεις που δίνουμε στα ερωτήματα αυτά, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να διορθώσουμε τον εαυτό μας και να δράσουμε ανάλογα. Αυτή είναι η ώρα να λάβουμε σθεναρές αποφάσεις και να αρχίσουμε να καταβάλλουμε την απαιτούμενη προσπάθεια για να τις υλοποιήσουμε. Συνήθως, παίρνουμε κάποιες αποφάσεις για τη νέα χρονιά και μετά από λίγες μέρες τις ξεχνάμε. Πάντα βρίσκουμε κάποια δικαιολογία γι’ αυτή την έλλειψη επιμονής και αποφασιστικότητας.

Όλες οι πράξεις μας πρέπει να γίνονται με τη στάση ότι μόνο η παρούσα στιγμή είναι δική μας, η επόμενη δεν βρίσκεται στα χέρια. Κάθε πράξη θα πρέπει να εκτελείται με διάκριση, επίγνωση, ενθουσιασμό κι ένα χαμόγελο στα χείλη. Ο σκοπός της ανθρώπινης ζωής είναι η Αυτοπραγμάτωση, η συνειδητοποίηση της αλήθειας ότι δεν είμαστε χωρισμένοι από το Θεό. Μια σπίθα αυτής της συνειδητοποίησης βρίσκεται ήδη μέσα μας. Αυτό που χρειάζεται είναι να την ανακαλύψουμε και να την δυναμώσουμε. Δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε αυτό το στόχο, αλλά να χρησιμοποιούμε τη ζωή μας σε αυτόν τον κόσμο, με το σώμα που διαθέτουμε, για να προχωρούμε προς αυτόν.

Η αγάπη κάνει τα πάντα καινούργια και τους χαρίζει φρεσκάδα και ζωντάνια. Αυτό μπορούμε πάντα να το βιώνουμε μόνο στο βαθμό που υπάρχει αγάπη μέσα μας. Αν δεν κρατάμε αναμμένη τη φλόγα της αγάπης μέσα μας, τότε ακόμα και μπροστά σε ό,τι είναι καινούργιο θα βιώνουμε μόνο σκοτάδι. Γι’ αυτό, θα πρέπει να προχωράμε μπροστά ανάβοντας τη φλόγα της πίστης στο δικό μας κερί, το οποίο είναι το σώμα μας σε αυτή τη ζωή.

Μπορεί να αναρωτιέστε πως μπορούμε να υπερβούμε αυτό το απέραντο σκοτάδι με το φως ενός μόνο κεριού. Απλά να θυμάστε ότι κάνοντας το κάθε μας βήμα με τη φλόγα αναμμένη, αυτό το φως κινείται μαζί μας και μας δείχνει το δρόμο. Με αυτό το φως, κι άλλοι άνθρωποι μπορούν να προχωρούν και να βρίσκουν επίσης το δρόμο τους. Θα πρέπει να καταβάλλουμε τη σωστή προσπάθεια με αυτοπεποίθηση, πίστη στον αληθινό μας Εαυτό. Προχωρώντας έτσι μπροστά, στο τέλος θα μπορέσουμε να φτάσουμε στο στόχο μας. Αν ο νους μας είναι γεμάτος με το φως της αγάπης του Θεού, όλες οι εμπειρίες –καλές και κακές– θα μας φέρνουν ευτυχία. Θα είμαστε σε θέση να γιορτάζουμε όχι μόνο τις επιτυχίες μας, αλλά και τις αποτυχίες μας επίσης.

Γενικά, υπάρχουν δύο τρόποι για να γιορτάζουμε: Μπορούμε να κάνουμε ό,τι κάνει ο περισσότερος κόσμος στις καθιερωμένες γιορτές, ανάβοντας πυροτεχνήματα, χορεύοντας, τραγουδώντας και ικανοποιώντας ορισμένες επιθυμίες. Ή να γιορτάζουμε αναγνωρίζοντας το μεγαλείο του Θεού και την ομορφιά κάθε στιγμής της ζωής μας. Ο πρώτος τρόπος είναι καθαρά εξωτερικός. Δεν είναι παρά μια μικρή ανάπαυλα χαράς μέσα στη θλίψη και τη δυστυχία μας. Όπως μια αστραπή στο σκοτεινό ουρανό, τέτοιες αναλαμπές ευτυχίας είναι παροδικές και μετά από μερικές στιγμές χαράς εξαφανίζονται. Ο δεύτερος τρόπος εορτασμού, όμως, είναι μια διαρκής νοητική κατάσταση. Η αληθινή γιορτή δεν είναι κάτι που δημιουργείται ικανοποιώντας μια συνηθισμένη επιθυμία. Είναι το τελικό στάδιο μιας συνεχούς προετοιμασίας. Βλέποντας ένα λουλούδι ν’ ανθίζει και τον άνεμο να μεταφέρει το άρωμα του, δεν συνειδητοποιούμε ότι αυτό αντιπροσωπεύει το τελικό στάδιο της μετάβασης του μπουμπουκιού από το σκοτάδι στο φως. Μέσα στο μπουμπούκι, υπήρχε αρχικά σκοτάδι. Από αυτό το σκοτάδι, το άνθος σιγά σιγά αποκαλύφθηκε στο φως. Παρομοίως, στο ταξίδι της ζωής μας ανθίζουμε σταδιακά από το σκοτάδι των κατώτερων συναισθημάτων στο φως της αγνής αγάπης. Μόνο όταν φτάσουμε στον τελικό προορισμό μας θα γιορτάζουμε αληθινά και θα βιώνουμε διαρκή ευτυχία.

Παιδιά μου, μην αφήνετε τις λύπες και τις δυσκολίες του 2018 να σας ταράζουν. Μην τις αφήνετε να γίνονται εμπόδια στο δρόμο σας. Δείτε τις δυσκολίες του 2018 σαν το προηγούμενο κεφάλαιο στο βιβλίο της ζωής. Είθε τα παιδιά μου να γυρίσουν αυτές τις σελίδες και να ξεκινήσουν το 2019 σαν ένα νέο κεφάλαιο. Είθε να μπορέσουν να αφομοιώσουν τα μαθήματα του 2018 με διάκριση, να διορθώσουν τα σφάλματά τους και να προχωρήσουν μπροστά, ώστε να κάνουν το 2019 πιο όμορφο και γεμάτο αγάπη. Είθε τα παιδιά μου, να μεταφέρουν το μήνυμα της αγάπης και της ειρήνης στον κόσμο. Είθε το Παραμάτμαν (ο Θεός) να ευλογεί τα παιδιά μου και να γεμίζει τις ζωές τους με ειρήνη, υγεία, νοητική δύναμη και ευτυχία.»

Αμριταπούρι, 1η Ιανουαρίου 2019

Απόσπασμα από το μήνυμα της Άμμα στη γιορτή της Γκούρου Πούρνιμα (γιορτή προς τιμήν των πνευματικών Δασκάλων)

Η γιορτή της Γκούρου Πούρνιμα μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να αναζητήσουμε τη δική μας εσωτερική πληρότητα. Βλέποντας τον κόσμο μέσα από το μικρό παράθυρο του νου μας, καταλήγουμε σε λάθος συμπεράσματα για τον εαυτό μας και τον κόσμο. Ο Γκούρου (πνευματικός Δάσκαλος) είναι ο πιο αξιόπιστος και έμπιστος φίλος, που αφυπνίζει μέσα μας τη συνειδητοποίηση ότι «δεν είμαι αυτή η μικρή οντότητα –σώμα και νους– είμαι το άπειρο, απέραντος σαν τον ουρανό, είμαι η ίδια η πληρότητα.»

Κανείς δεν γνωρίζει πόσος χρόνος μας έχει απομείνει σε αυτή την ανθρώπινη γέννηση που έχουμε λάβει. Ο θάνατος είναι απλά ένα βήμα πίσω από τον καθένα μας. Δεν πρέπει να σπαταλάμε αυτή την πολύτιμη γέννηση σε εφήμερες απολαύσεις. Μπροστά μας βρίσκεται μια χρυσή ευκαιρία να πετύχουμε τον αληθινό στόχο της ανθρώπινης γέννησης. Θα πρέπει να κάνουμε σωστή χρήση αυτής της γέννησης για να στοχαστούμε βαθιά και να αναζητήσουμε την αληθινή μας ουσία και να κατανοήσουμε την αληθινή πηγή της ειρήνης και της ευτυχίας.

Ο Θεός είναι σαν το άπειρο φως του ήλιου. Εντούτοις, εμείς οι άνθρωποι δεν μπορούμε να ανάψουμε το λυχνάρι μας με αυτό. Η συντροφιά του Γκούρου είναι το σπίρτο που χρειάζεται για να ανάψει η εσωτερική φλόγα του μαθητή. Η παρουσία του Γκούρου θα μας επιτρέψει να εξελιχθούμε και να ωριμάσουμε.

Προς το παρόν, οι αρέσκειες και οι αποστροφές μας είναι οι αλυσίδες που μας κρατούν δέσμιους. Δεν αρκεί να λέμε ότι θα προσπαθήσουμε να απαλλαγούμε από αυτές αργότερα. Αν πέσουμε στη θάλασσα κρατώντας τη βαλίτσα μας, ακόμα κι αν προσπαθήσουμε να την αφήσουμε δεν θα τα καταφέρουμε, αν τα δάχτυλά μας είναι παγωμένα. Το ίδιο συμβαίνει με τις αρέσκειες και τις αποστροφές μας. Όλοι έχουμε τη θεϊκότητα μέσα μας. Ο Γκούρου το μόνο που κάνει είναι να απομακρύνει τις ανεπιθύμητες πτυχές του εαυτού μας. Εμείς, όμως, είναι σε αυτές τις ανεπιθύμητες πτυχές που έχουμε μεγάλη προσκόλληση. Γι’ αυτό, είναι δύσκολο να εκδηλωθεί το όμορφο γλυπτό που κρύβεται μέσα στον ακατέργαστο νου μας.

Στα σανσκριτικά «σίσυα» σημαίνει μαθητής. Η έννοια του όρου αυτού είναι «εκείνος που είναι δεκτικός στη μάθηση και στην πειθαρχία». Ο μαθητής πρέπει να προσφέρει τον εαυτό του στο Δάσκαλο, να έχει συνειδητοποιήσει ότι οτιδήποτε πράττει ο Γκούρου είναι για το δικό του καλό, για την πνευματική του πρόοδο. Μερικοί μπορεί να αναρωτιόνται αν μια τέτοιου είδους τυφλή υπακοή στον Γκούρου είμαι κάποιου είδους σκλαβιά. Η αλήθεια όμως είναι ότι ο μαθητής είναι ήδη σκλάβος των δικών υποσυνείδητων τάσεων και του εγώ του. Αυτό που κάνει ο Γκούρου είναι να τον ελευθερώνει από τις αλυσίδες αυτής της σκλαβιάς.

Η παρουσία του Γκούρου είναι σαν πύραυλος που μας απελευθερώνει από τη βαρύτητα. Εξαιτίας των προσκολλήσεων μας, μοιάζουμε με δορυφόρους που κάνουμε συνεχώς κύκλους γύρω από τη γη, εγκλωβισμένοι από την δύναμη της βαρύτητας. Ο Γκούρου είναι εκείνος που μας απελευθερώνει από τα δεσμά.

Αμριταπούρι, 27 Ιουλίου 2018

Συμβουλές της Άμμα για ζευγάρια

Απόσπασμα από άρθρο της Άμμα στην ιστοσελίδα Thrive Global της Arianne Huffington (http://bit.ly/2EM7Yds)

Πολλά ζευγάρια έρχονται να με δουν. Προέρχονται από διαφορετικές χώρες και κοινωνικές τάξεις, μιλούν διαφορετικές γλώσσες, έχουν διαφορετικές ηλικίες και προσωπικότητες, ανήκουν επίσης σε διαφορετικές κουλτούρες και θρησκείες. Παρά τις διαφορές αυτές, ένα πράγμα είναι κοινό: τα περισσότερα ζευγάρια αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα στις σχέσεις τους.

Στην πραγματικότητα, πολλά από αυτά τα προβλήματα ξεκινούν από ασήμαντες αφορμές. Συνήθως, αν ο ένας από τους δύο έδειχνε λίγη υπομονή και συγχώρεση, το πρόβλημα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Τα ζευγάρια πρέπει να διαθέτουν επίγνωση. Χωρίς αυτήν, οι καυγάδες ξεπηδούν σαν απρόσμενοι επισκέπτες και δημιουργούν ανεπανόρθωτα ρήγματα στη σχέση τους.

Τα ζευγάρια πρέπει να μάθουν να σέβονται ο ένας τα συναισθήματα του άλλου και να τον ακούν με αγάπη και ενδιαφέρον. Ο σύντροφός ή η σύντροφός σας πρέπει να νιώθει την αγάπη, το σεβασμό και το θαυμασμό σας, μια αποδοχή χωρίς επιφυλάξεις από μέρους σας.

Παρόλα αυτά, διαμάχες και προστριβές μπορεί να εμφανιστούν, όπως επίσης παρεξηγήσεις και διαφωνίες. Μετά όμως θα πρέπει να είστε σε θέση να πείτε: «Συγγνώμη, σε παρακαλώ συγχώρησέ με. Δεν το εννοούσα». Ή «Σ’ αγαπώ και ενδιαφέρομαι πραγματικά για σένα. Ποτέ μην το ξεχνάς. Δεν θα έπρεπε να το πω αυτό. Έχασα την ψυχραιμία μου.» Τέτοιες καταπραϋντικές κουβέντες μπορούν να θεραπεύσουν τα συναισθηματικά τραύματα και να δυναμώσουν την αγάπη του ζευγαριού, ακόμα και μετά από ένα μεγάλο καυγά.

Προκειμένου να μην αφήνετε τις διαφωνίες να γίνονται καυγάδες, θα πρέπει να προσπαθείτε να κατανοείτε τη θέση του συντρόφου σας, αντί να προσπαθείτε να ενισχύσετε τη δική σας άποψη. Όταν ο σύντροφός σας μιλά, είναι καλό να ακούτε με προσοχή και συγκέντρωση.

Οι σύντροφοι πρέπει ν’ ακούν ο ένας τον άλλον με τα μάτια και την καρδιά. Διαφορετικά, ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε μια πρόσωπο με πρόσωπο συνομιλία και σε μια συνομιλία στο τηλέφωνο ή απλά μια ηχογραφημένη συνομιλία; Οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής στις σύγχρονες κοινωνίες μας κάνουν συχνά να ξεχνάμε τέτοια μικρά, απλά πράγματα. Αυτό δημιουργεί πολύ πόνο για τα κοντινά και αγαπημένα μας πρόσωπα. Μια απλή ματιά αγάπης είναι ένα τόσο μικρό πράγμα, αλλά μπορεί να κάνει μια μεγάλη διαφορά.

Η επίγνωση είναι απαραίτητη όχι μόνο όταν ακούμε αλλά και όταν μιλάμε επίσης. Οι λέξεις, όταν χρησιμοποιούνται σωστά, είναι σαν ένα χρυσό κλειδί που μπορεί ν’ ανοίξει κάθε καρδιά. Από την άλλη, αν χρησιμοποιούνται χωρίς διάκριση, μπορούν να κλειδώσουν για πάντα την καρδιά ενός ανθρώπου. Όταν οι καρδιές βρίσκονται μακριά η μία από την άλλη, οι φωνές γίνονται κραυγές. Όταν όμως οι καρδιές πλησιάζουν, τα λόγια γίνονται μάντρα (ιερές συλλαβές). Και όταν πια οι καρδιές ενωθούν, τα λόγια παύουν εντελώς.

Όταν ένα άτομο αγαπά κάποιο άλλο με προσδοκίες, συνήθως θεωρούμε αυτό το συναίσθημα αγάπη. Όταν δύο άνθρωποι αγαπιούνται με την ίδια ένταση, αυτό είναι μια υψηλότερη μορφή αγάπης. Εντούτοις, η ύψιστη μορφή της αγάπης είναι η αγάπη προς όλους και τα πάντα χωρίς προσδοκίες. Η αγάπη αυτή εμφανίζεται όταν είμαστε ικανοί να βλέπουμε τους πάντες σαν τον ίδιο τον Αληθινό μας Εαυτό.

Η Άμμα καλωσόρισε στο Αμριταπούρι το 2018 με το καθιερωμένο μήνυμά της και με προσευχές για την ειρήνη στον κόσμο. Διαβάστε ένα απόσπασμα από το μήνυμά της:

«Ήρθε τώρα η ευοίωνη στιγμή που ο κόσμος καλωσορίζει μια νέα χρονιά. Όλοι ονειρεύονται ένα ευτυχισμένο και καλότυχο μέλλον. Είθε το 2018 να είναι γεμάτο με περισσότερη ειρήνη και ευτυχία και λιγότερους πολέμους και συγκρούσεις. Δεν είναι όμως αρκετό να προσευχόμαστε και να ελπίζουμε για ένα ευοίωνο μέλλον. Θα πρέπει επίσης να είμαστε διατεθειμένοι να εργαστούμε γι’ αυτό το στόχο με επίγνωση, αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση. Συνειδητοποιώντας τα λάθη του παρελθόντος και μαθαίνοντας απ’ αυτά, θα πρέπει να προχωράμε μπροστά με ενθουσιασμό. Αν προσπαθήσουμε πραγματικά, τότε σίγουρα θα λάβουμε τη χάρη του Θεού. Είθε με αυτό τον τρόπο να δημιουργήσουμε έναν κόσμο γεμάτο καλοσύνη, ειρήνη και αγάπη. Είθε αυτή η νέα χρονιά να μας δώσει την ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά στο Θεό, στη φύση και στους συνανθρώπους μας.

Σε όλους μας αρέσει ό,τι είναι νέο και πρωτότυπο, αλλά έχουν ποτέ τα παιδιά μου αναλογιστεί τι είναι αυτό που προσδίδει σε κάτι αυτή την αίσθηση της φρεσκάδας; Όταν είμαστε ανοιχτόκαρδοι και γεμάτοι αγάπη τότε είμαστε ικανοί να βλέπουμε την καλοσύνη και την ομορφιά παντού. Καθένας μας έχει έναν ανθόκηπο που μεγαλώνει στην καρδιά του, αλλά προς το παρόν τα άνθη του είναι καλυμμένα από τα νεκρά φύλλα του εγωισμού, του θυμού και της ζήλιας. Αυτό δεν μας αφήνει να αφυπνίσουμε την εσωτερική μας καλοσύνη. Ας καθαρίσουμε λοιπόν τις νοητικές ακαθαρσίες του μίσους και της ζήλιας και ας αφυπνίσουμε τη θετική σκέψη στο νου μας. Ας καλλιεργήσουμε ένα νου που να μην τρέφει μνησικακίες από το παρελθόν, για να μπορούμε να καλωσορίζουμε τα πάντα σαν να είναι καινούργια. Αν τα καταφέρουμε, θα βλέπουμε παντού τη φρεσκάδα και την ομορφιά και θα αντλούμε πάντα χαρά και ικανοποίηση.

Εδώ, σε αυτό το χωριό, οι χωρικοί στήνουν κάθε μέρα μικρούς πάγκους όπου πωλούν λεμονάδα. Με ένα αρχικό «κεφάλαιο» 100 λεμονιών, θα στήσουν την επιχείρησή τους. Στο τέλος κάθε μέρας, φροντίζουν να υπολογίζουν ακριβώς πόσα λεμόνια χρησιμοποίησαν, πόσα ποτήρια λεμονάδα πούλησαν, πόσα λεμόνια πέταξαν, κλπ. Αν οι πωλήσεις τους δεν ήταν καλές, θα σκεφτούν τι δεν έκαναν καλά για να τις βελτιώσουν. Προσπαθούν έτσι συνεχώς να αυξήσουν τα κέρδη τους. Με τον ίδιο τρόπο, κάθε μέρα, προτού πάμε για ύπνο, θα πρέπει κι εμείς να αναλογιζόμαστε: «Εξαιτίας του εγωισμού μου, θύμωσα με τόσους ανθρώπους σήμερα. Πλήγωσα τόσους ανθρώπους. Θεέ μου! βοήθησέ με να μην επαναλάβω τα ίδια λάθη αύριο!»

Παιδιά μου, η ζωή είναι σαν ένα βιβλίο από το οποίο μπορούμε να μαθαίνουμε κάτι καινούργιο καθημερινά. Δεν υπάρχει άλλο βιβλίο που να μας διδάσκει περισσότερα απ’ ότι αυτό το εσωτερικό ημερολόγιο. Θα πρέπει λοιπόν να στοχαζόμαστε πάνω στις διδαχές του. Αυτή η πρακτική είναι περισσότερο σημαντική ακόμα κι από τον διαλογισμό ή την προσευχή. Μέσα απ’ αυτήν θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε το μεγαλύτερο «κέρδος» που υπάρχει: τον Αληθινό μας Εαυτό.
Έτσι προσεύχεται ένας αληθινός πιστός: «Θεέ μου, είθε να έχω τη δύναμη να βλέπω το καλό παντού, να κάνω θετικές σκέψεις και καλές πράξεις. Χάρισέ μου σε παρακαλώ ένα νου που να μην μπορεί ποτέ να βλάπτει κανέναν μέσα από σκέψεις, λόγια και πράξεις.» Ο λόγος για τον οποίο προσευχόμαστε και μελετάμε τις γραφές είναι για να φτάσουμε σε μια τέτοια κατάσταση.

Αυτή τη χρονιά ας καλλιεργήσουμε λοιπόν ένα νου που δεν θα υπερηφανεύεται με τα επιτεύγματά μας, ένα νου που δεν θα κλονίζεται μπροστά στις αντιξοότητες, ένα νου που θα αντλεί χαρά από την προσφορά, ένα νου που θα απαντά στην κριτική με αγάπη. Έναν τέτοιο νου θα πρέπει να προσπαθούμε να αποκτήσουμε. Οι άνθρωποι που το έχουν καταφέρει αυτό είναι αδύνατον να αποτύχουν. Η Άμμα προσεύχεται ώστε τα χαμόγελα της ανιδιοτέλειας και του εσωτερικού σθένους να μην σβήσουν ποτέ από τα πρόσωπα των παιδιών της.»

Επανορθώνοντας ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της ανθρωπότητας
(Άρθρο της Άμμα που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Thrive Global – bit.ly/2hVz6IU)

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της ανθρωπότητας είναι ο διαχωρισμός της επιστήμης από την πνευματικότητα, ο οποίος δημιούργησε δύο κατηγορίες ανθρώπων: τους αποκαλούμενους «ορθολογιστές» και τους αποκαλούμενους «θρήσκους». Η θρησκεία και η πνευματικότητα θεωρείται ότι βασίζονται στην τυφλή πίστη, ενώ η επιστήμη σε αξιώματα που αποδεικνύονται με πειράματα. Η ερώτηση λοιπόν ήταν η εξής: «Εσύ, με ποια πλευρά είσαι, με την πίστη ή με τις αποδείξεις;»

Ο διαχωρισμός επιστήμης και πνευματικότητας έγινε πηγή τεράστιων συγκρούσεων τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Ακόμα και η εξάντληση των φυσικών πόρων και η διατάραξη της ισορροπίας ανάμεσα στον άνθρωπο και τη φύση μπορούν να αποδοθούν σε αυτό το αρχικό λάθος. Αν θέλουμε όμως ο κόσμος μας να γίνει βιώσιμος και αρμονικός, η επιστήμη και η πνευματικότητα πρέπει να ενωθούν. Οι ανάγκες της εποχής μας και η κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο επιβάλλουν αυτή την αλλαγή.

Ο διαχωρισμός αυτός οφείλεται σε μια παρεξήγηση. Είναι ανακριβές να λέμε ότι η πνευματικότητα βασίζεται στην τυφλή πίστη. Όπως οι σύγχρονοι επιστήμονες ερευνούν τον εξωτερικό κόσμο, έτσι και οι σοφοί της αρχαιότητας πραγματοποίησαν έρευνες στα εσωτερικά εργαστήρια του νου τους. Με αυτή την έννοια, ήταν και εκείνοι επιστήμονες. Στην πραγματικότητα, το θεμέλιο της πνευματικότητας δεν είναι η τυφλή πίστη, αλλά η έρευνα –μια βαθιά αναζήτηση της αληθινής φύσης του ανθρώπου. Οι πνευματικές γραφές διηγούνται τις εμπειρίες εκείνων που επιδόθηκαν σε βαθιές εσωτερικές αναζητήσεις. Ακόμα κι ένας επιστήμονας πρώτα διατυπώνει μια υπόθεση και μετά προσπαθεί να την αποδείξει με πειράματα. Με αυτό τον τρόπο, ο επιστήμονας προχωρά από θεωρία σε θεωρία μέχρι να φτάσει στην αλήθεια. Το πνευματικό μονοπάτι είναι παρόμοιο.

Η πνευματικότητα της Ινδίας ποτέ δεν θεώρησε ότι η επιστήμη έρχεται σε αντίθεση με την πνευματικότητα, αλλά πάντα τις θεωρούσε σαν τα δύο φτερά ενός πουλιού. Η επιστήμη ασχολείται με τον αντικειμενικό κόσμο, ενώ η πνευματικότητα ασχολείται με το υποκείμενο –την έσχατη ουσία της ύπαρξης. Η πρώτη μελετά τα αντικείμενα και η δεύτερη τον παρατηρητή, την αγνή συνειδητότητα που αποτελεί τον εσωτερικό εαυτό. Υπάρχουν λοιπόν τομείς στους οποίους η επιστήμη δεν μπορεί να εισχωρήσει. Αν θέλουμε απαντήσεις σε αυτούς, τότε θα πρέπει να μελετήσουμε πνευματικά και θρησκευτικά κείμενα. Το αντίθετο επίσης ισχύει.

Η επιστήμη έχει κάνει τεράστιες προόδους στους τομείς της τεχνολογίας και της ιατρικής και μας έχει βοηθήσει να αυξήσουμε τις ανέσεις μας και την κατανόησή μας για τον υλικό κόσμο. Εντούτοις, αν θέλουμε να ανακαλύψουμε την εσωτερική ειρήνη και ικανοποίηση, τη συμπόνια και την αγάπη, τότε πρέπει να στραφούμε στην πνευματικότητα. Διαφορετικά, δεν θα υπάρχει ισορροπία στη ζωή και τις πράξεις μας και δεν θα νιώσουμε ποτέ ολοκλήρωση.

Κάποτε, υπήρχε ένας υπέρ-υπολογιστής για τον οποίον λεγόταν ότι μπορούσε να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με επιστήμες, μαθηματικά, ιστορία, γεωγραφία κλπ. Οι άνθρωποι τον ρωτούσαν τα πάντα και ακαριαία η σωστή απάντηση εμφανιζόταν στην οθόνη του. Μια μέρα, ένα έξυπνο μικρό αγόρι τον πλησίασε και είπε: «Γεια σου υπερ-υπολογιστή. Πως αισθάνεσαι;» Η οθόνη αναβόσβησε ξανά και ξανά και μετά έμεινε κενή. Δεν υπήρχε απάντηση. Ο υπολογιστής μπορούσε να απαντήσει οποιαδήποτε ερώτηση για τον εξωτερικό κόσμο, αλλά δεν μπορούσε να πει λέξη για τον εαυτό του. Το ίδιο πρόβλημα εμφανίζεται όταν δίνουμε σημασία μόνο στην επιστήμη. Όπως όταν περπατάμε χρειαζόμαστε και το δεξί και το αριστερό μας πόδι, έτσι και για να προχωρήσουμε μπροστά στη ζωή χρειαζόμαστε την πνευματική και την υλική γνώση.

Μολονότι σε τελική ανάλυση η επιστήμη ερευνά τον εξωτερικό κόσμο και η πνευματικότητα τον εσωτερικό, δεν είναι σωστό να πούμε ότι η πνευματικότητα δεν έχει καμία επίδραση στην υλική ζωή. Η πνευματικότητα και η ζωή δεν είναι δύο, είναι ένα. Επομένως, η πνευματική κατανόηση δεν επηρεάζει μόνο τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε, αλλά και το πως μιλάμε και πράττουμε. Γι’ αυτό, οι αρχαίοι πρόγονοί μας έδιναν τόσο μεγάλη σημασία στο μοίρασμα, τη φροντίδα, την καλοσύνη και τη συμπόνια. Κι’ αυτό γιατί δεν εξέταζαν μόνο την υλική ύπαρξη, αλλά πίστευαν ότι υπάρχει μια θεμελιώδης δύναμη, η οποία διαπερνά όλα όσα υπάρχουν, έμβια όντα και αντικείμενα, όπως το νήμα που ενώνει τις χάντρες σε ένα περιδέραιο. Στις μέρες μας, πολλοί χαρακτηρίζουν τις απόψεις τους ως «πρωτόγονες». Ρίξτε όμως μια ματιά στη σύγχρονη ζωή: στις εντάσεις, τη συναισθηματική ανωριμότητα, τις διαλυμένες οικογένειες, τη βάναυση συμπεριφορά, τον εγωισμό, την απληστία και την εκμετάλλευση της φύσης… Όλα αυτά πρέπει να μας διδάξουν ότι έχουμε ανάγκη έναν πιο πνευματικό τρόπο σκέψης. Πράγματι, πολλοί σύγχρονοι επιστήμονες διατυπώνουν θεωρίες που είναι πολύ κοντά σε αυτή την προσέγγιση.

Η ανθρώπινη ύπαρξη δεν έχει νόημα χωρίς πνευματικές αξίες. Αυτές οι αξίες είναι που επεκτείνουν την εμβέλεια της πνευματικότητας σε όλους τους τομείς της ζωής και σε όλες τις δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης και της επιστήμης. Η συμπόρευση της επιστήμης και της πνευματικότητας, της τεχνολογίας και της συμπόνιας, είναι η ανάγκη της εποχής μας: Η επιστήμη και η τεχνολογία πρέπει να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη των φτωχών και των δυστυχισμένων. Πρέπει να προοδεύουν με σεβασμό για τον πλανήτη και όλα τα όντα που ζουν σε αυτόν. Στο Πανεπιστήμιο Αμρίτα, όλοι οι φοιτητές μας –ανεξάρτητα από το αν σπουδάζουν για να γίνουν μηχανικοί, στελέχη επιχειρήσεων ή κοινωνικοί λειτουργοί– ενθαρρύνονται να μείνουν σε φτωχές αγροτικές περιοχές ή σε φτωχογειτονιές μεγάλων πόλεων για τουλάχιστον ένα με δύο μήνες, κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Με αυτό τον τρόπο, μπορούν να δουν με τα ίδια τους τα μάτια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φτωχοί. Μετά, σχεδιάζουν και υλοποιούν λύσεις για την ανακούφιση αυτών των προβλημάτων και γράφουν εργασίες γι’ αυτές. Αυτό όχι μόνο βοηθά τους απόκληρους της κοινωνίας, αλλά αφυπνίζει τη συμπόνια και την αίσθηση του καθήκοντος και της υπηρεσίας στους φοιτητές. Η επιθυμία μου είναι να ενσωματωθούν παρόμοια προγράμματα σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου.

Στις μέρες μας, τα πανεπιστήμια αξιολογούνται κυρίως σε σχέση με τη χρηματοδότηση που λαμβάνουν, τον αριθμό των δημοσιεύσεων των καθηγητών τους και του ακαδημαϊκού τους κύρους. Οι διδάσκοντες προάγονται με παρόμοια κριτήρια επίσης. Εντούτοις, θα πρέπει να λαμβάνουμε επίσης υπόψη το βαθμό στον οποίο μπόρεσαν να χρησιμοποιήσουν τις έρευνές τους για να υπηρετήσουν τα κατώτερα και πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας.

Το ερώτημα αν υπάρχει Θεός ή όχι μπορεί να γίνεται αντικείμενο αντιπαράθεσης, αλλά κανένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η ανθρωπότητα υποφέρει. Μπορούμε να δούμε αυτόν τον πόνο με τα μάτια μας. Η υπηρεσία στους ανθρώπους που υποφέρουν είναι λατρεία προς το Θεό. Είθε η ανθρωπότητα να διευρύνει τους ορίζοντές της και ν’ αγκαλιάσει και την επιστημονική γνώση και την πνευματική κατανόηση, καθώς και να χρησιμοποιήσει την επιστήμη και την τεχνολογία για να βοηθήσει τους φτωχούς και τους δυστυχισμένους. Δεν μπορούμε πια ν’ αφήνουμε αυτά τα δύο ρεύματα της γνώσης να ρέουν σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Στην πραγματικότητα, είναι συμπληρωματικά το ένα προς το άλλο. Αν τα συγχωνεύσουμε, τότε θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα ορμητικό ποτάμι –ένα ποτάμι τα νερά του οποίου θα παρασύρουν τη δυστυχία και θα χαρίσουν ζωή σε όλη την ανθρωπότητα.

Άρθρο της Άμμα που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα Thrive Global (bit.ly/2m2LdHU)

«Ο σύγχρονος κόσμος συνταράσσεται από τη βία, το θυμό και τη διχόνοια. Όπου κι αν κοιτάξουμε βλέπουμε φόβο, ένταση και άγχος. Η μια ομάδα εχθρεύεται την άλλη μέσα σ’ ένα γενικευμένο κλίμα ανταγωνισμού και καχυποψίας.

Στην καρδιά αυτού του προβλήματος βρίσκεται η αντίληψη που έχουμε για τον «άλλον» και τη «διαφορετικότητα». Η λανθασμένη θεώρησή μας για τον κόσμο έχει επεκταθεί σε τέτοιο βαθμό, που διαπερνά τα εθνικά σύνορα καταστρέφοντας τις σχέσεις με τους συμπολίτες μας, ακόμα και με τα μέλη της ίδιας μας της οικογένειας.

Δεν έχει νόημα να αρνούμαστε την ποικιλομορφία του κόσμου, αυτή άλλωστε είναι η φύση του. Κάθε έθνος, θρησκεία και κοινωνική ομάδα έχει τη δική της κουλτούρα, νοοτροπία και συνήθειες. Ενώ μερικές φορές αυτή η ποικιλομορφία φαίνεται να δημιουργεί εμπόδια στην ειρήνη και την αρμονία, αν πάμε βαθύτερα και εφαρμόσουμε τις ευγενέστερες ανθρώπινες αξίες στη ζωή μας, θα δούμε ότι η ομορφιά του κόσμου βασίζεται σ’ αυτή την ποικιλομορφία. Αυτή είναι που εμπλουτίζει και δίνει χάρη στη ζωή. Μήπως ένα μπουκέτο που αποτελείται από ποικιλία λουλουδιών δεν είναι πιο όμορφο από ένα άλλο που έχει μόνο λουλούδια ενός είδους;

Ταξιδεύω σε όλο τον κόσμο εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια, συναντώντας ανθρώπους απ’ όλες τις θρησκείες, τις εθνικότητες και τις κοινωνικές τάξεις. Αρκετές φορές, διάφοροι άνθρωποι μου λένε ότι έχασαν μέλη της οικογένειας τους σε θρησκευτικές ταραχές. Σε τέτοιες περιπτώσεις θλίβομαι βαθιά. Οι συγκρούσεις αυτές προκύπτουν γιατί οι άνθρωποι δεν φτάνουν στην αληθινή καρδιά της θρησκείας τους.

Οι πνευματικοί ηγέτες, που με τη ζωή και τις διδασκαλίες τους θεμελίωσαν τις διάφορες θρησκείες, εφάρμοσαν στην πράξη τα υψηλότερα ιδανικά. Δυστυχώς, οι οπαδοί τους συχνά δεν ακολουθούν το παράδειγμά τους. Η ουσία όλων των θρησκειών είναι η αγάπη, η συμπόνια και η αναγνώριση της Θεϊκότητας –με όποιο όνομα κι αν θέλουμε να την αποκαλέσουμε– που αποτελεί το θεμέλιο αυτού του κόσμου και της ανθρώπινης ζωής. Στην εποχή μας, όμως, οι άνθρωποι εστιάζονται υπερβολικά στις εξωτερικές παραδόσεις, που διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό από θρησκεία σε θρησκεία, ξεχνώντας έτσι την ουσία. Για το λόγο αυτό, οι θρησκείες, που αρχικός τους σκοπός ήταν η εγκαθίδρυση της ειρήνης και της ενότητας, έγιναν όργανα του πολέμου και των συγκρούσεων. Αν, αντίθετα, οι άνθρωποι εφάρμοζαν τις ουσιαστικές αρχές της θρησκείας τους, χωρίς να προσκολλούνται υπερβολικά στις εξωτερικές τους όψεις, τότε η θρησκεία θα μπορούσε να γίνει ένας δρόμος προς την παγκόσμια ειρήνη. Αυτό δεν μειώνει τη σημασία των διαφόρων θρησκευτικών παραδόσεων. Όλες έχουν τη δική τους αξία και είναι απαραίτητες για την πνευματική ανάπτυξη του ανθρώπου. Είναι τα διαφορετικά είδη λουλουδιών που χαρίζουν ομορφιά στο μπουκέτο. Πρέπει όμως να θυμόμαστε ότι τα διάφορα θρησκευτικά τελετουργικά είναι μέσα για την επίτευξη του σκοπού της θρησκείας και όχι αυτοσκοποί.

Αν κάποιος δείξει με το δάχτυλό του ένα φρούτο πάνω σ’ ένα δέντρο, κοιτάμε πρώτα την άκρη του δαχτύλου του και μετά πέρα απ’ αυτό προς την κατεύθυνση που δείχνει. Αν δεν κοιτάξουμε πέρα από το δάχτυλο δεν θα γευτούμε ποτέ το φρούτο. Στις μέρες μας, οι άνθρωποι σε όλες τις θρησκείες δεν μπορούν να δουν και να γευτούν τον καρπό της θρησκείας. Προσκολλούνται υπερβολικά στην άκρη του δαχτύλου, σε σημείο να αποκτήσουν ακόμα και εμμονή με αυτήν.

Όλοι οι θρησκευτικοί ηγέτες οφείλουν να τονίζουν την εσωτερική ουσία της θρησκείας τους και να παρακινούν τους ανθρώπους να εφαρμόζουν τα ιδανικά που υπάρχουν εκεί. Αυτό θα βοηθήσει να σταματήσουν οι συγκρούσεις. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η θρησκεία υπηρετεί την ανθρωπότητα και όχι το αντίθετο. Επιπλέον, ορισμένες όψεις της θρησκείας ήταν κατάλληλες για τις ανάγκες των καιρών στους οποίους εμφανίστηκαν. Θα πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι να επανεξετάσουμε τις όψεις αυτές σύμφωνα με τις επιταγές των καιρών μας, όταν αυτό είναι απαραίτητο. Κανείς άγιος, ιδρυτής κάποιας θρησκείας, δεν είπε ποτέ ότι η αγάπη και η ανοχή προορίζονται μόνο για τους ανθρώπους της θρησκείας τους. Κάτι τέτοιο θα ήταν σαν λέγαμε σε κάποιον: «Να αναπνέεις μόνο όταν βρίσκεσαι κοντά στην οικογένεια και τους φίλους σου, όχι μπροστά στους εχθρούς σου.»

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τρέφουμε ιδιαίτερη αγάπη για τη θρησκεία, το έθνος ή την οικογένειά μας, αλλά ότι οφείλουμε να μην ξεχνάμε την έμφυτη ενότητα που βρίσκεται στην καρδιά κάθε διαφορετικότητας. Κι αυτό γιατί όταν χάνουμε από την οπτική μας γωνία αυτή την ενότητα, τότε είναι που ξεκινούν όλα τα προβλήματα. Όταν αρχίζουμε να λέμε: «Η θρησκεία μου είναι σωστή, η δική σου είναι λάθος» είναι αναμενόμενο να προκύψει διχόνοια, γιατί είναι σαν να λέμε στον άλλον: «Η μητέρα μου είναι αγία, η δική σου είναι πρόστυχη».

Πρέπει να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε ότι η δημιουργία και ο Δημιουργός δεν είναι δύο, αλλά ένα. Όπως ο χρυσός υπάρχει σε όλα τα χρυσά κοσμήματα, έτσι και ο Δημιουργός είναι παρών σε ολόκληρη τη δημιουργία. Αν καταφέρουμε να καλλιεργήσουμε αυτή την κατανόηση, δεν θα χάσουμε ποτέ από τα μάτια μας την έμφυτη ενότητα που διέπει το σύμπαν. Έτσι όπως γνωρίζουμε ότι τα χέρια, τα πόδια, τα μάτια και η μύτη μας είναι διαφορετικά μέρη του σώματός μας, έτσι θα αναγνωρίζουμε ότι όλα τα έθνη, οι θρησκείες και οι κουλτούρες είναι διαφορετικές εκφράσεις της μίας Θεϊκότητας που είναι πανταχού παρούσα.

Ο νους μοιάζει με ψαλίδι. Η δουλειά του είναι να κόβει και να διαχωρίζει. Η καρδιά, αντίθετα, μοιάζει με βελόνα που ενώνει τα πάντα, που κάνει τα φαινομενικά διαφορετικά πράγματα ένα. Ακριβώς όπως κόβουμε ένα ύφασμα σε διάφορα σχήματα και μετά τα ενώνουμε για να φτιάξουμε ένα ρούχο, έτσι χρειάζονται και ο νους και η καρδιά. Στην σύγχρονη εποχή, όμως, πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο να βρούμε το νήμα της αγάπης που υφαίνει ολόκληρο το σύμπαν.

Η ανοχή και η αποδοχή του διαφορετικού είναι το μέτρο για να κρίνουμε αν ένας πολιτισμός έχει ευγενή ιδανικά. Κάτω από αυτή την οπτική γωνία πρέπει να προσεγγίζουμε τα προβλήματα της σύγχρονης εποχής. Ας αφήσουμε πίσω μας τα λάθη του παρελθόντος και ας ξεκινήσουμε μια εποχή ενότητας, βασισμένη στην αγάπη, την κατανόηση και το σεβασμό για τη θρησκευτική πίστη των άλλων. Όλες οι θρησκευτικές ομάδες θα πρέπει να είναι διατεθειμένες να ανταποκριθούν σε αυτή την ανάγκη –την πιο επιτακτική των καιρών μας.»

Αμριταπούρι, 1η Ιανουαρίου 2017

Έχοντας στο νου μας τις εμπειρίες ολόκληρης της χρονιάς, αφήσαμε πίσω μας το 2016. Μια νέα χρονιά ανοίγεται μπροστά μας, εδώ και τώρα, γεμάτη με νέες ελπίδες και προσδοκίες. Κάθε νέα χρονιά είναι σαν μια λευκή σελίδα στο βιβλίο της ζωή μας. Το τι θα επιλέξουμε να γράψουμε σε αυτήν εξαρτάται από εμάς. Αν θέλουμε, μπορούμε να τη γεμίσουμε με λέξεις αγάπης, συμπόνιας, ειρήνης και γνώσης. Από την άλλη πλευρά, μπορούμε επίσης να τη γεμίσουμε με λέξεις μίσους, θυμού και αρνητικότητας. Είθε να βουτήξουμε την πένα της διάκρισης στο μελάνι της ατομικής προσπάθειας και ν’ αρχίσουμε να γράφουμε σ’ αυτή τη νέα σελίδα κάτι καινούργιο.

Αυτή τη νέα χρονιά, είθε το πρόσωπό μας να λάμψει με το χαμόγελο της αγάπης. Είθε ο νους μας να γίνει γαλήνιος, ελεύθερος από το φόβο και το θυμό. Είθε οι καρδιές μας να γεμίσουν συμπόνια και ο ήλιος της διάκρισης να φωτίζει το δρόμο μας. Ας γίνει η δημιουργία ενός κόσμου ειρήνης και αρμονίας ο στόχος μας.

Ακούμε πολύ κόσμο να λέει ότι το 2016 δεν ήταν μια καλή χρονιά. Πρέπει, όμως, να στοχαστούμε και να αναρωτηθούμε ποιος φταίει γι’ αυτό. Η χρονιά που πέρασε ή εμείς; Χρησιμοποιήσαμε το χρόνο που πέρασε για να μαθαίνουμε, να εξελισσόμαστε και να προχωράμε μπροστά; Ή τον σπαταλήσαμε σε ανούσιες επιδιώξεις;

Όπως ακριβώς, κάθε βράδυ, ένας επιχειρηματίας κάνει απολογισμό για τα κέρδη και τις ζημιές του, έτσι και για εμάς,  η πρωτοχρονιά είναι μια καλή ευκαιρία να κοιτάξουμε πίσω και να κάνουμε τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε. Εξετάζοντας τις πράξεις μας, θα πρέπει να αναρωτηθούμε: «Σε ποιους τομείς κερδίζω; Σε ποιους χάνω;» Έτσι, θα πρέπει να πάρουμε μια ειλικρινή απόφαση να διαφυλάξουμε την πνευματική μας πρόοδο και να εξαλείψουμε την αρνητικότητά μας.

Κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς είδαμε πολλές τραγωδίες και συγκρούσεις να εκτυλίσσονται στον κόσμο. Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πολέμους και ταραχές. Πολλοί έγιναν θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων, άλλοι πέθαναν σε φυσικές καταστροφές και πολλοί περισσότεροι έχασαν τις περιουσίες τους. Η προσφυγική κρίση έφτασε στο αποκορύφωμά της. Ο φόβος και η απελπισία κυρίευσαν το νου αναρίθμητων ανθρώπων. Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να χάνουμε το κουράγιο μας και ν’ αφήνουμε το φόβο να μας καταβάλει. Η δύναμη να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις βρίσκεται μέσα μας. Αν ενώσουμε όλοι τα χέρια, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ακόμα και τα μεγαλύτερα προβλήματα με γαλήνη και αισιοδοξία.

Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούμε για το μέλλον. Τα σκαμπανεβάσματα είναι η ίδια η φύση της ζωής. Η πνευματικότητα είναι η επιστήμη που μας διδάσκει να δεχόμαστε τα πάντα με χαρά. Αν αλλάξουμε τη νοητική μας στάση, μπορούμε να διαχειριζόμαστε επίσης και τις αλλαγές που συμβαίνουν στις εξωτερικές καταστάσεις. Αν κάποιος ξέρει κολύμπι, τότε το παιχνίδι με τα κύματα του ωκεανού γίνεται συναρπαστικό. Αντίθετα, κάποιος που δεν ξέρει κολύμπι κινδυνεύει να πνιγεί. Η κατανόηση της πνευματικότητας μας βοηθά να αντιμετωπίζουμε τα πάντα με νοητική δύναμη. Όταν τα προβλήματα εμφανίζονται στη ζωή, κάποιοι άνθρωποι καταρρέουν, ανίκανοι να τα αντιμετωπίσουν. Ο πνευματικός άνθρωπος, όμως, είναι ικανός να αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις με αταραξία.

«Ατίτι ντέβο μπάβα», η Ινδική κουλτούρα μας διδάσκει να δεχόμαστε κάθε «ατίτι» (επισκέπτη) σαν τον ίδιο το Θεό. Σαν «επισκέπτη» δεν θεωρούμε όμως μόνο τους ανθρώπους, αλλά και κάθε κατάσταση που εμφανίζεται απρόσμενα. Πρέπει λοιπόν να είμαστε ικανοί να δεχόμαστε τα πάντα με θετικό τρόπο. Όταν έχουμε αυτή τη στάση, κάθε κατάσταση γίνεται ένα σκαλοπάτι στο δρόμο μας που μας βοηθά να ωριμάσουμε πνευματικά.

Όταν αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις μπορεί να αισθανόμαστε φόβο. Εντούτοις, πρέπει να προχωράμε μπροστά με επίγνωση, χωρίς να χάνουμε τη νοητική μας δύναμη. Ακόμα και την αποτυχία πρέπει να τη θεωρούμε σαν ένα βήμα προς την επιτυχία και να μην την αφήνουμε να μας αποθαρρύνει.

Δεν έχει σημασία αν δεν καταφέρνουμε να πετύχουμε «μεγάλα» επιτεύγματα. Αν μπορούμε να προφέρουμε λόγια αγάπης, να χαρίζουμε ένα χαμόγελο συμπόνιας και να ακούμε με προθυμία και υπομονή τα προβλήματα των άλλων, αυτό είναι παραπάνω από αρκετό.

Το γεγονός ότι ξεκινά μια νέα χρονιά δεν σημαίνει ότι ο ήλιος θ’ αρχίσει ν’ ανατέλλει από τη δύση. Δύο και δύο θα εξακολουθήσουν να κάνουν τέσσερα και όχι πέντε. Γυρνώντας απλά τις σελίδες στο ημερολόγιο τίποτα δεν πρόκειται να συμβεί. Στα χέρια μας έχουμε μόνο την παρούσα στιγμή. Ας προσπαθήσουμε να τη χρησιμοποιήσουμε συνειδητά, κάνοντας πράξεις που θα φέρουν μια θετική αλλαγή. Ας πάρουμε την απόφαση να μην σπαταλάμε χρήματα σε υπερβολικές πολυτέλειες. Αν τα χρήματα που θα εξοικονομήσουμε έτσι τα χρησιμοποιήσουμε για να βοηθήσουμε φτωχά παιδιά, αυτό θα είναι κάτι πολύ σημαντικό. Φυσικά, σε τελική ανάλυση ο θάνατος είναι αναπόφευκτος, Μπορεί να μην καταφέρουμε να σώσουμε τους πάντες. Σκεφτείτε, όμως, αν καταφέρουμε να σώσουμε έστω και τη ζωή ενός τέτοιου παιδιού, τι θα σημαίνει αυτό για τους γονείς του.

Κάνοντας τέτοιες πράξεις συμπόνιας εφαρμόζουμε στη ζωή μας τις αλήθειες που περιέχονται στις γραφές και διακηρύσσουν την ενότητά μας με το Θεό: «Τάτ τβάμ ασί» και «Αχάμ Μπραχμασμί», δηλαδή «Είσαι Εκείνο» και «Είμαι το Μπράχμαν» (είμαι ένα με το Θεό). Για παράδειγμα, αν πληγώσουμε κατά λάθος το μάτι μας με το δάχτυλό μας, ποτέ δεν τιμωρούμε το δάχτυλο. Αντίθετα, χρησιμοποιούμε το ίδιο δάχτυλο για να τρίψουμε και να ανακουφίσουμε το μάτι. Αυτό συμβαίνει γιατί γνωρίζουμε ότι και το μάτι και το δάχτυλο είναι μέρη του δικού μας σώματος. Παρομοίως, όταν βλέπουμε τους άλλους σαν τον Αληθινό μας Εαυτό, τότε η συμπόνια αναδύεται αυθόρμητα. Όπως συγχωρούμε τα δικά μας λάθη, ας είμαστε ικανοί να συγχωρούμε και να ξεχνάμε και τα λάθη των άλλων. Ας προσπαθούμε να ξεπερνάμε το θυμό που αισθανόμαστε για εκείνους που μας έβλαψαν. Ας προσπαθούμε να λέμε λόγια καλοσύνης σ’ εκείνους που είναι θυμωμένοι μαζί μας. Αυτό μπορεί να τους δώσει χαρά και να τους βοηθήσει να ξεπεράσουν το θυμό τους. Ας μην ξεχνάμε να εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στους κοντινούς και αγαπημένους μας ανθρώπους. Αυτά είναι τα πράγματα που θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε τη νέα χρονιά. Τέτοιες πράξεις θα προκαλέσουν μια αληθινή επαναγέννηση, μια νέα δημιουργία.

Ας μάθουμε από τα λάθη των προηγούμενων ετών και ας καλωσορίσουμε τη νέα χρονιά με μεγαλύτερη επίγνωση, ενθουσιασμό και αισιοδοξία. Ταυτόχρονα, ας προσπαθούμε να διευρύνουμε τους ορίζοντες της γνώσης μας. Ας κάνουμε τη νέα χρονιά ευλογημένη μέσα από πράξεις που μεταδίδουν το άρωμα της αγάπης και της συμπόνιας.

Η Άμμα προσεύχεται στο Παραμάτμα (το Θεό) ώστε τα παιδιά της να επιτύχουν το στόχο αυτό. Η Άμμα εύχεται σε όλα τα παιδιά της ένα πολύ ευτυχισμένο 2017!

Αμριταπούρι, 25 Δεκεμβρίου 2016

Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν μιλούν για τα Χριστούγεννα αναφέρονται στις στιγμές που πέρασαν με την οικογένεια τους, στα υπέροχα γεύματα και τα γλυκά που ετοίμασαν και στα δώρα που πήραν. Σχεδόν κανείς δεν μιλά για την προσευχή που έκανε, την πνευματική του άσκηση ή τις προσπάθειες που κατέβαλλε για να εφαρμόσει στην πράξη τις διδασκαλίες του Ιησού. Στην πραγματικότητα, όμως, αυτά περιλαμβάνει ο πραγματικός εορτασμός των Χριστουγέννων. Η Άμμα δεν ισχυρίζεται ότι οι άλλοι τρόποι εορτασμού δεν χρειάζονται, αλλά εννοεί ότι τα Χριστούγεννα αποκτούν το πραγματικό τους νόημα όταν τα χρησιμοποιούμε για να στοχαζόμαστε πάνω στη ζωή και τις διδασκαλίες του Χριστού και να αξιολογούμε την πνευματική μας πρόοδο. Αληθινή αγάπη για τον Κύριο έχουμε όταν αφομοιώνουμε τα ιδανικά που δίδαξε, γιατί αυτά μας βοηθούν να συνειδητοποιήσουμε τη Βασιλεία των Ουρανών μέσα μας και να μεταμορφώσουμε τη ζωή μας σε μια προσφορά υπηρεσίας προς την ανθρωπότητα.

Ο Κρίσνα, ο Ράμα και ο Ιησούς Χριστός αντιμετώπισαν πολλές προκλήσεις στη ζωή τους. Τις αντιμετώπισαν όμως όλες με θάρρος χωρίς να κλονιστούν ποτέ. Επιπλέον, μετέτρεπαν το κάθε εμπόδιο που συναντούσαν σε σκαλοπάτι για να προχωρούν μπροστά. Τέτοιο ήταν το μεγαλείο τους. Μας έδειξαν με τη ζωή τους ότι αν καταβάλλουμε ειλικρινή προσπάθεια για να πετύχουμε έναν υψηλό στόχο, καμιά δύναμη σ’ αυτό τον κόσμο δεν μπορεί να μας σταματήσει. Ακόμα και μετά από χιλιάδες χρόνια, οι ζωές τους μας εμπνέουν και μας γεμίζουν δύναμη. Γιορτές όπως τα Χριστούγεννα μας δίνουν την ευκαιρία να εφαρμόζουμε τα ιδανικά του μοιράσματος και της φροντίδας για τους άλλους. Οι ευλογίες που έχουμε λάβει στη ζωή μας δεν οφείλονται μόνο στις δικές μας δυνάμεις. Η επιτυχία μας οφείλεται επίσης στη βοήθεια, τις προσευχές και τις ευλογίες που μας χαρίζουν όλοι εκείνοι που μας αγαπούν. Ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε το χρέος μας απέναντί τους. Τα Χριστούγεννα είναι μια καλή ευκαιρία για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας απέναντι σ’ αυτούς τους ανθρώπους. Καθώς προχωράμε στο πνευματικό μονοπάτι, θα πρέπει τακτικά να θυμόμαστε με ευγνωμοσύνη όλους εκείνους που μας βοήθησαν στο ταξίδι μας. Αν υπάρχουν άνθρωποι που μας στεναχώρησαν, θα πρέπει να αναπτύσσουμε την ικανότητα να συγχωρούμε και να ξεχνάμε. Μια τέτοια στάση είναι σαν το καύσιμο που μας επιτρέπει να προχωράμε μπροστά.

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο συμβολίζει το δέντρο της ζωής. Όπως το χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι γεμάτο στολίδια, έτσι και η ανθρώπινη ζωή είναι ευλογημένη με πολλά δώρα, όπως η ικανότητα της διάκρισης, η αγάπη, η συμπόνια και η συγχώρεση. Είναι δική μας ευθύνη να αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα δώρα αυτά. Το αστέρι συμβολίζει τον σκοπό της ανθρώπινης ζωής, ο οποίος είναι η συνειδητοποίηση της ενότητάς μας με το Θεό. Χρησιμοποιώντας τις ικανότητες με τις οποίες μας προίκισε ο Θεός, οφείλουμε να προσπαθούμε να πετύχουμε το στόχο αυτό. Οι σπόροι της πνευματικότητας που βρίσκονται μέσα μας, αρχίζουν να βλασταίνουν όταν τους ποτίζουμε με το νερό της συμπόνιας. Παιδιά μου, θα πρέπει πάντα να κάνουμε χώρο στην καρδιά μας για τους άλλους. Είθε όλοι να αποκτήσουμε την ικανότητα αυτή. Η Άμμα εύχεται σε όλα τα παιδιά της πολύ ευτυχισμένα Χριστούγεννα!

Ομ λοκά σαμαστά σουκινό μπαβαντού

(Είθε όλα τα όντα σε όλους τους κόσμους να είναι ευτυχισμένα)

Παρότι ο Θεός είναι πανταχού παρών, η παρουσία του πνευματικού Δασκάλου είναι αναγκαία. Ο αέρας βρίσκεται παντού, αλλά κάτω από τη σκιά ενός δέντρου απολαμβάνουμε τη δροσιά του. Το αεράκι που διαπερνά τη φυλλωσιά του δέντρου δροσίζει εκείνους που ταξιδεύουν κάτω από τον καυτό ήλιο. Έτσι δεν είναι; Παρομοίως, ο πνευματικός Δάσκαλος είναι απαραίτητος για εκείνους που ζουν κάτω από τον καυτό ήλιο της εγκόσμιας ζωής. Η παρουσία του Δασκάλου μας πλημμυρίζει με εσωτερική ειρήνη και αρμονία.

Ο Θεός και ο πνευματικός Δάσκαλος βρίσκονται μέσα σε όλους. Εντούτοις, στα αρχικά στάδια της πνευματικής άσκησης, ένας εξωτερικός Δάσκαλος είναι απαραίτητος. Από ένα σημείο και πέρα, η παρουσία του Δασκάλου δεν είναι πια αναγκαία· ο πνευματικός αναζητητής μπορεί να αντιληφθεί τις πνευματικές αρχές και να προχωρήσει μόνος του. Ένα παιδί μελετά τα μαθήματα του σχολείου επειδή φοβάται την επίπληξη των γονιών και των δασκάλων του. Όταν, όμως, συνειδητοποιήσει τον στόχο του, μελετά με την θέλησή του και φτάνει στο σημείο να ξενυχτά, να μην πηγαίνει στον κινηματογράφο και να στερείται τα πράγματα που του αρέσουν, προκειμένου να πετύχει το στόχο αυτό. Ο φόβος και ο σεβασμός που έδειχνε μέχρι τότε προς τους γονείς, δεν ήταν σημάδι αδυναμίας. Παιδιά μου, όταν η επίγνωση του στόχου ανατείλει μέσα σας, τότε θα αφυπνιστεί αυθόρμητα και ο εσωτερικός Δάσκαλος.

Κατά τη διάρκεια ενός κυκλώνα, τεράστια δέντρα ξεριζώνονται και κτίρια καταρρέουν. Η ορμή του κυκλώνα, όμως, δεν μπορεί να καταστρέψει το απλό γρασίδι. Αυτό είναι το μεγαλείο της ταπεινότητας, παιδιά μου.

Η ταπεινότητα δεν είναι ένδειξη αδυναμίας. Πρέπει να έχουμε την μεγαλοψυχία να υποκλινόμαστε ακόμη και στο γρασίδι. Όταν πηγαίνεις στο ποτάμι και είσαι απρόθυμος να υποκλιθείς στο νερό (δηλαδή να βουτήξεις μέσα στο νερό) και να πλυθείς, το σώμα σου θα παραμείνει βρώμικο. Ο πνευματικός αναζητητής που αρνείται να δείχνει ταπεινότητα απέναντι στους συνανθρώπους του, εμποδίζει την εξάλειψη της άγνοιας του.

Οι άνθρωποι ισχυρίζονται με υπεροψία, ότι με το πάτημα ενός κουμπιού μπορούν να καταστρέψουν τον κόσμο. Όμως, πριν το πάτημα του κουμπιού, είναι απαραίτητη η κίνηση του χεριού. Ποτέ δεν αναλογιζόμαστε ποια είναι η Δύναμη που κρύβεται πίσω από αυτή την κίνηση.

Η ανθρωπότητα ισχυρίζεται ότι έχει κατακτήσει όλο τον κόσμο. Δεν έχουμε την ικανότητα να μετρήσουμε ούτε τους κόκκους της άμμου που βρίσκονται κάτω από τα πόδια μας, και όμως συνεχίζουμε να νομίζουμε ότι έχουμε κατακτήσει τον κόσμο!

Ας υποθέσουμε ότι κάποιος θυμώνει μαζί σας χωρίς λόγο. Ως πνευματικός αναζητητής, πρέπει να αντιδράσετε με ταπεινότητα απέναντι σε αυτό το άτομο, κατανοώντας ότι αυτό που συμβαίνει είναι ένα παιχνίδι του Θεού, που σκοπό έχει να σας δοκιμάσει. Μόνο όταν το πετύχετε αυτό, θα έχετε πραγματικά ωφεληθεί από τον διαλογισμό.

Ακόμα κι όταν ο άνθρωπος κόβει ένα δέντρο, εκείνο συνεχίζει να του χαρίζει τη σκιά του. Ο πνευματικός άνθρωπος πρέπει να είναι σαν το δέντρο. Μόνο εκείνος που προσεύχεται για την ευημερία των άλλων, ακόμα και εκείνων που τον έβλαψαν, μπορεί πραγματικά να αποκαλείται πνευματικός αναζητητής.

Απόσπασμα από την ομιλία της Μάτα Αμριτάνανταμαΐ για την Εμπορία Ανθρώπων και τη Σύγχρονη Δουλεία που δόθηκε στην Παπική Ακαδημία Επιστημών, Βατικανό, 2 Δεκεμβρίου 2014.

Παναγιότατε και αξιότιμοι καλεσμένοι,
Η εμπορία ανθρώπων είναι μία από τις χειρότερες μάστιγες της ανθρώπινης κοινωνίας, όχι μόνο τον τελευταίο αιώνα, αλλά από τις απαρχές της ανθρώπινης ιστορίας. Όσο περισσότερο προσπαθούμε για την εξάλειψη της δουλείας και της καταναγκαστικής εργασίας, εκείνη φαίνεται να ανακάμπτει με διπλάσια δύναμη. Είναι σαν ένα κακό φάντασμα που συνεχίζει να μας στοιχειώνει.

Είναι καθήκον κάθε χώρας να εφαρμόσει νόμους που να συμβάλουν στην καταπολέμηση αυτού του εξαιρετικά βάναυσου και ανήθικου εγκλήματος, καθώς και νόμους που να απελευθερώνουν και προστατεύουν τα θύματα από μια τέτοια μοίρα. Είναι, επίσης, προσωπική, ηθική ευθύνη του κάθε πολίτη που έχει στρατευθεί στη μάχη υπέρ της δικαιοσύνης και της κοινωνικής πρόνοιας. Ωστόσο, όλοι γνωρίζουμε την πικρή αλήθεια ότι αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί τόσο εύκολα, αφού πρόκειται για μία μάστιγα αιώνων, με πολύ βαθιές ρίζες.

Η εμπορία ανθρώπων καταστρέφει τις ζωές αθώων και απροστάτευτων  παιδιών που ενώ αγκάλιαζαν τη ζωή με μια καρδιά γεμάτη γλυκά όνειρα για το μέλλον, βρέθηκαν καταδικασμένα σε μια ατέλειωτη δυστυχία.

Η συμπόνια του Θεού μας χάρισε την ευλογία της ζωής. Κι αυτή η ζωή είναι φτιαγμένη για να αφιερωθεί στην εκτέλεση πράξεων ως προσφορά προς τον ίδιο Θεό. Η καταστροφή της ζωής ενός άλλου ατόμου είναι μια κακή χρήση του δώρου που μας έκανε ο Θεός. Όλα τα όντα είναι εργαλεία στα χέρια της Θεϊκότητας.

Ο νόμος του Θεϊκού δικαστηρίου είναι η δικαιοσύνη, ή το Ντάρμα. Ας προσπαθήσουμε όλοι να σεβαστούμε και να ακολουθήσουμε αυτόν τον νόμο: Η εμπορία ανθρώπων είναι άνομη.

Το ανθρώπινο μυαλό έχει δημιουργήσει πολλούς διαχωρισμούς στο όνομα της θρησκείας, της κοινωνικής τάξης, της γλώσσας και των εθνικών συνόρων. Ας προσπαθήσουμε να τους γεφυρώσουμε όλους, χρησιμοποιώντας την αγνή αγάπη για να κατεδαφίσουμε τα τείχη που εμείς οι ίδιοι δημιουργήσαμε.

Σε πολλές χώρες, η κυβέρνηση και πολλές ΜΚΟ (μη κυβερνητικές οργανώσεις) μάχονται κατά της εμπορίας ανθρώπων, αλλά δύσκολα θα δούμε κάποια μείωση στην εξουσία και το οικονομικό όφελος εκείνων που εκμεταλλεύονται ανθρώπινα όντα σαν αντικείμενα που μπορούν απλά να χρησιμοποιήσουν κι έπειτα να πετάξουν. Ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Όπως οι ρίζες ενός τεράστιου δέντρου, έτσι και οι ρίζες αυτής της τραγωδίας εισχωρούν όλο και βαθύτερα στην κοινωνία. Αν δεν καταφέρουμε να κάνουμε κάτι αποτελεσματικό εναντίον της αδικίας που συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας, αυτή θα συνεχίσει να αποτελεί απειλή και για τις επόμενες γενεές.

Προσωπικά, έχω δει και ακούσει αμέτρητα παραδείγματα της εμπορίας ανθρώπων. Κάποιες γυναίκες διηγήθηκαν τις τρομακτικές ιστορίες τους σε μένα: «Ένας άντρας συνήθιζε να μας επισκέπτεται τακτικά. Μας βοηθούσε σε ό, τι χρειαζόμασταν, και έτσι αποκτήσαμε οικειότητα μαζί του. Κάποια στιγμή, ο ίδιος προσφέρθηκε να βοηθήσει τα παιδιά μας να φύγουν στο εξωτερικό και να εργαστούν στην εταιρεία ενός φίλου του. Υποσχέθηκε να στέλνει πίσω μεγάλα χρηματικά ποσά κάθε μήνα. Έδωσε μάλιστα στον καθένα από εμάς μια «προκαταβολή» των 1000 ρουπίων. Πήρε τα παιδιά μας μαζί του. Δεν έχουμε δει ούτε εκείνον ούτε τα παιδιά μας από τότε. Δεν ήμασταν σίγουροι πού βρίσκονταν τα παιδιά μας, αλλά ακούσαμε ότι τα πήγαν σε ένα πορνείο. Όταν εστάλησαν όμως άνθρωποι να αναζητήσουν το συγκεκριμένο πορνείο, τους είπαν ότι τα παιδιά είχαν ήδη μεταφερθεί αλλού.» Και λέγοντας αυτά, ξέσπασαν σε κλάματα.

Σήμερα, η αξία όλων των αγαθών έχει αυξηθεί. Οι άνδρες πωλούν το σπέρμα τους και οι γυναίκες τα ωάριά τους σε πολύ υψηλές τιμές. Παραδόξως όμως, σε πολλές χώρες, ένα παιδί μπορεί να πουληθεί σε πορνεία ή προς καταναγκαστική εργασία για ένα αξιολύπητο ποσό των 10 έως 20 δολαρίων.

Καλούμαστε να παρέχουμε στη νέα γενιά, καθώς και στα θύματα της εμπορίας ανθρώπων μια πρακτική εκπαίδευση που θα συντελέσει στην αύξηση της εσωτερικής τους επίγνωσης. Είναι ανάγκη να αφυπνιστεί το χαμένο θάρρος και η αυτοπεποίθησή τους, να τους βοηθήσουμε  να ανακάμψουν. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι αβοήθητα και ευάλωτα γατάκια, αλλά δυνατά και θαρραλέα λιοντάρια. Πρέπει να τους βοηθήσουμε να ανυψώσουν το νου τους.

Η πνευματικότητα ξεκινά και κορυφώνεται στη συμπόνια. Αν μπορούσαμε να μετατρέψουμε  τη συμπόνια από μια απλή λέξη σε ένα σχέδιο δράσης, θα ήμασταν σε θέση να λύσουμε το 90 τοις εκατό των ανθρώπινων προβλημάτων αυτού του κόσμου.

Σύμφωνα με το Σανάτανα Ντάρμα (Αιώνια Θρησκεία), ο Δημιουργός και η Δημιουργία είναι ένα, όπως ακριβώς τα κύματα κι ο ωκεανός είναι ένα και το αυτό. Σε χίλια δοχεία νερού μπορούμε να δούμε χίλιους ήλιους, όμως γνωρίζουμε ότι ο Ήλιος είναι ένας. Ομοίως, η συνείδηση μέσα στον καθένα από εμάς είναι η ίδια. Ακριβώς όπως το ένα χέρι κινείται αυθόρμητα να καταπραΰνει το άλλο όταν εκέινο πονάει, έτσι θα μπορούσαμε όλοι μας να υποστηρίξουμε και να φροντίσουμε το συνάνθρωπό μας όπως θα κάναμε για τον εαυτό μας.

Άνθρωποι από όλα τα έθνη και τις θρησκείες γίνονται θύματα των τρομακτικών επιπτώσεων της ανθρώπινης υποδούλωσης και βιώνουν ακραία εκμετάλλευση και δυστυχία. Ο σωματικός και ψυχικός τους πόνος δε διαφέρει εξαιτίας της γλώσσας, της φυλής ή του χρώματος του δέρματός τους. Αυτά τα θύματα είναι μόνο άνθρωποι, που αγωνίζονται να ξεφύγουν από τα νύχια της ατέλειωτης θλίψης και της συναισθηματικής καταπίεσης.

Μπορούμε να δούμε τον πόνο των άλλων σαν τον δικό μας πόνο και την ευτυχία τους σαν δική μας ευτυχία. Ας ξεχάσουμε όλο τον πόνο και τα βάσανα του παρελθόντος, και ας συγχωρέσουμε κάθε κακό που έχουμε ως τώρα βιώσει. Ας υποκλιθούμε με ευλάβεια σε ό,τι είναι καλό σε αυτόν τον κόσμο, και ας βρούμε έτσι την αιώνια ευτυχία.

[Το παραπάνω είναι απόσπασμα από το διάγγελμα που εκφώνησε η Μάτα Αμριτάνανταμαΐ στην Παπική Ακαδημία Επιστημών, στην Πόλη του Βατικανού, την 2η Δεκεμβρίου του 2014, ως μέρος της συμφωνίας των θρησκευτικών ηγετών του κόσμου για την εξάλειψη της σύγχρονης δουλείας έως το 2020. Η Μάτα Αμριτάνανταμαΐ μίλησε παρουσία του Πάπα Φραγκίσκου, προκαθήμενου της Καθολικής Εκκλησίας, καθώς και ηγετών της Αγγλικανικής Εκκλησίας, της Ορθόδοξης και εκπροσώπων της Βουδιστικής, Εβραϊκής και Μουσουλμανικής θρησκείας.]

Αργότερα, η Άμμα, ο Πάπας Φραγκίσκος και 10 ακόμη θρησκευτικοί ηγέτες υπέγραψαν το σύμφωνο κατά της εμπορίας ανθρώπων και της δουλείας.

Ερώτηση: Άμμα, είναι δυνατό να βιώσουμε την πνευματική ευδαιμονία ενόσω ζούμε σ’ αυτόν τον κόσμο;

Άμμα: Βεβαίως. Η ευδαιμονία αυτή μπορεί να γίνει βίωμα, όσο βρισκόμαστε σ’ αυτόν τον κόσμο με το φυσικό μας σώμα. Δεν είναι κάτι στο οποίο φθάνουμε μετά το θάνατο.

Όπως ο νους και το σώμα, έτσι και η υλική και η πνευματική διάσταση του ανθρώπου είναι αναπόσπαστα στοιχεία της ζωής του. Δεν μπορούν να υπάρξουν πλήρως απομονωμένα το ένα από το άλλο. Η πνευματικότητα είναι η επιστήμη που μας διδάσκει πώς να ζούμε ευτυχισμένοι στον κόσμο.

Υπάρχουν δύο τύποι εκπαίδευσης. Ο ένας μας βοηθά να βρούμε το κατάλληλο επάγγελμα. Ο άλλος μας δείχνει πώς να ζούμε με ειρήνη και ευτυχία. Ο δεύτερος τύπος εκπαίδευσης είναι η πνευματικότητα. Είναι η γνώση του νου.

Όταν ταξιδεύετε σε ένα νέο μέρος, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας αν έχετε μαζί σας έναν καλό χάρτη. Παρομοίως, αν χρησιμοποιείτε τις αρχές της πνευματικότητες ως οδηγό και ζείτε σύμφωνα με αυτές, καμία κρίση της ζωής δεν θα σας καταβάλλει ποτέ. Θα ξέρετε πώς να προβλέψετε, αλλά και πώς να αντιμετωπίσετε κάθε κατάσταση. Η πνευματικότητα είναι η πρακτική επιστήμη της ζωής. Μας διδάσκει τη φύση του κόσμου, πώς να κατανοούμε τη ζωή και να ζούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Κάνουμε μπάνιο στο νερό για να βγούμε ανανεωμένοι και καθαροί. Δεν σκοπεύουμε να μείνουμε πάντα μέσα σ’ αυτό. Παρομοίως, ένας οικογενειάρχης πρέπει να εκτελεί τα καθήκοντά του με τέτοιο τρόπο, ώστε να απομακρύνει σταδιακά τα εμπόδια από το δρόμο που οδηγεί στο Θεό. Όποιος επιλέξει το δρόμο του οικογενειάρχη, θα πρέπει να γνωρίζει τον αληθινό σκοπό της ζωής και να προχωρά μπροστά. Η ζωή μας δεν πρέπει να τελειώνει εκεί απ’ όπου άρχισε. Ο προορισμός μας είναι να ελευθερωθούμε απ’ όλα τα εμπόδια και να συνειδητοποιήσουμε το Θεό.

Η νοοτροπία του «εγώ» και «δικό μου» είναι η αιτία όλων των δεσμών που μας περιορίζουν. Η οικογενειακή ζωή πρέπει να θεωρείται ως ευκαιρία να απαλλαγούμε απ’ αυτή τη νοοτροπία. Όταν λέτε «η γυναίκα μου, ο άντρας μου, τα παιδιά μου, οι γονείς μου» και τα λοιπά, έχετε αναρωτηθεί αν πράγματι σας ανήκουν;  Αν ήταν όντως δικοί σας, δεν θα έπρεπε να παραμείνουν για πάντα κοντά σας; Μόνο αν ζούμε σύμφωνα με αυτή τη συνειδητοποίηση μπορούμε να αφυπνιστούμε πνευματικά. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραμελούμε τα καθήκοντά μας. Αντίθετα, θα πρέπει να κάνουμε με χαρά ό, τι χρειάζεται να γίνει στη ζωή, θεωρώντας το ως καθήκον μας και προσέχοντας ταυτόχρονα να μην προσκολλούμαστε σε αυτό.

Υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στη στάση ενός ατόμου που ψάχνει για εργασία και παρουσιάζεται σε μια συνέντευξη και ενός άλλου που έχει εξασφαλίσει ήδη τη θέση και ετοιμάζεται να πιάσει δουλειά. Το πρώτο άτομο, που πηγαίνει στη συνέντευξη, θα ανησυχεί για τις ερωτήσεις που θα του κάνουν, για τις απαντήσεις που θα δώσει και για την τελική έκβαση της συνέντευξης. Ο νους του θα είναι πολύ ανήσυχος. Το άλλο άτομο όμως, που έχει ήδη επιλεγεί, θα είναι χαλαρό και θα πηγαίνει στη δουλειά με χαρά. Έτσι κι εμείς θα βιώνουμε χαρά στη ζωή μας αν έχουμε κατανοήσει τις αρχές της πνευματικότητας, διότι, όπως το άτομο που εξασφάλισε τη δουλειά, δεν θα έχουμε πια κανένα λόγο ανησυχίας.

Ας υποθέσουμε ότι χρειάζεστε χρήματα και σκοπεύετε να ζητήσετε δανεικά από ένα φίλο. Ξέρετε ότι μπορεί να σας δώσει τα χρήματα, αλλά δεν είναι και σίγουρο. Αν φανεί γενναιόδωρος μπορεί να σας δώσει και παραπάνω απ’ αυτά που περιμένετε, μπορεί όμως να αρνηθεί, ή ακόμα χειρότερα, να κάνει ότι δεν σας ξέρει. Αν γνωρίζετε εκ των προτέρων όλες αυτές τις πιθανότητες, τότε δεν θα απογοητευτείτε, ή δεν θα ενθουσιαστείτε υπέρμετρα, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα.

Ένας έμπειρος κολυμβητής απολαμβάνει το παιχνίδι με τα κύματα της θάλασσας, ενώ κάποιος άλλος που δεν γνωρίζει κολύμπι, κινδυνεύει να πνιγεί στα ίδια κύματα. Παρομοίως, όσοι κατανοούν τις αρχές της πνευματικότητας απολαμβάνουν κάθε στιγμή της ζωής. Αντιμετωπίζουν κάθε κατάσταση με χαμόγελο, τίποτα δεν μπορεί να τους ταράξει.

Η ζωή πρέπει να μοιάζει με ταξίδι αναψυχής. Όταν βλέπουμε ένα όμορφο τοπίο, ένα γραφικό σπίτι ή ένα λουλούδι στο δρόμο μας, το παρατηρούμε και το απολαμβάνουμε. Τα αξιοθέατα μας δίνουν ευχαρίστηση, αλλά δεν παραμένουμε σ΄ αυτά, απλά προχωράμε μπροστά. Όταν έρθει η ώρα να επιστρέψουμε, όσο όμορφα κι αν ήταν αυτά, τα αφήνουμε πίσω και πηγαίνουμε στο σπίτι μας, γιατί δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό για εμάς από την επιστροφή στο σπίτι. Κατά τον ίδιο τρόπο, όπως και να ζούμε σ’ αυτόν τον κόσμο, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το αληθινό σπίτι μας, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τον στόχο μας. Όσα όμορφα πράγματα κι αν έχουμε δει στο ταξίδι της ζωής μας, υπάρχει μόνο ένα μέρος που μπορούμε να αποκαλέσουμε δικό μας, στο οποίο μπορούμε να αναπαυθούμε πραγματικά. Το μέρος αυτό είναι και ο τόπος καταγωγής μας, το μέρος αυτό είναι ο Εαυτός.

Ένας πατέρας είχε τέσσερα παιδιά. Τα χρόνια περνούσαν και κάποια στιγμή τα παιδιά, που είχαν όλα ενηλικιωθεί, πίεσαν τον πατέρα τους να τους μοιράσει την περιουσία του. Το κάθε παιδί ήθελε πια να χτίσει το δικό του σπίτι. «Εμείς θα σε φροντίζουμε» του είπαν. «Είμαστε τέσσερις, οπότε θα μένεις από τρεις μήνες το χρόνο στο κάθε σπίτι. Έτσι θα είσαι ευτυχισμένος». Ο πατέρας χάρηκε όταν άκουσε αυτά τα λόγια από τα τέσσερα παιδιά του. Μοίρασε λοιπόν την περιουσία του. Ο μεγάλος γιος πήρε το οικογενειακό σπίτι και τη γη γύρω απ’ αυτό, ενώ τα άλλα τρία παιδιά πήραν το μερίδιο γης που τους αναλογούσε και έχτισαν τα σπίτια τους σε αυτό. Μετά τη μοιρασιά, ο πατέρας πήγε να μείνει με τον μεγάλο του γιο και τη νύφη του. Τις πρώτες λίγες μέρες του φέρονταν με μεγάλη ζεστασιά και σεβασμό. Ο ενθουσιασμός της οικογένειας όμως για τη φροντίδα του ηλικιωμένου πατέρα σύντομα άρχισε να μειώνεται. Καθώς περνούσαν οι μέρες, τα πρόσωπα του γιου και της νύφης του σκοτείνιαζαν. Ο πατέρας ένιωθε άβολα, αλλά πιέστηκε να μείνει για ένα μήνα, μέχρι να καταλάβει πια ότι ήταν έτοιμοι να τον πετάξουν έξω. Έφυγε λοιπόν και πήγε να μείνει με τη δευτερότοκη κόρη του και το σύζυγό της. Και αυτοί έδειξαν στην αρχή κάποιον ενθουσιασμό, σύντομα όμως η συμπεριφορά τους άλλαξε και ο πατέρας μετά από δεκαπέντε μέρες αναγκάστηκε να φύγει ξανά. Πήγε λοιπόν στο σπίτι του τρίτου παιδιού του, αλλά κι εκεί έμεινε μόνο δέκα μέρες, γιατί ήταν ξεκάθαρο ότι η παρουσία του ήταν ανεπιθύμητη. Στο τέλος, πήγε και στο τέταρτο παιδί του, αλλά μόλις πέντε μέρες μετά κατάλαβε ότι ήταν έτοιμοι να τον πετάξουν στο δρόμο. Έφυγε λοιπόν και μέχρι το τέλος της ζωής του περιφερόταν μόνος από μέρος σε μέρος.

Όταν ο πατέρας μοίρασε την περιουσία του στα τέσσερα παιδιά του, έλπιζε ότι εκείνα θα τον φρόντιζαν στα γεράματά του. Η ελπίδα του όμως διαψεύστηκε. Μόλις δύο μήνες μετά, όλη η οικογένεια τον είχε εγκαταλείψει.

Πρέπει να καταλάβουμε ότι έτσι μοιάζει συχνά η αγάπη των ανθρώπων. Αν έχουμε την προσδοκία ότι κάποιοι άνθρωποι θα μας φροντίσουν, όταν τους χρειαστούμε, θα απογοητευθούμε και θα είμαστε δυστυχισμένοι. Γι’ αυτό λοιπόν, πρέπει να εκτελούμε με χαρά τα καθήκοντά μας, χωρίς προσδοκίες, και όταν έρθει η κατάλληλη ώρα, να στραφούμε στον αληθινό μας δρόμο, στον πνευματικό δρόμο.

Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι θα αμελούμε τις υποχρεώσεις μας. Αντιθέτως, πρέπει να ακολουθούμε το ντάρμα μας. Είναι, παραδείγματος χάριν, καθήκον των γονιών να φροντίζουν τα παιδιά τους, αλλά όταν αυτά μεγαλώσουν και αποκτήσουν αυτάρκεια, οι γονείς δεν θα πρέπει να παραμένουν προσκολλημένοι σε αυτά και να έχουν την προσδοκία ότι εκείνα θα τους φροντίζουν. Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε τον αληθινό στόχο της ζωής και να συνεχίζουμε το ταξίδι μας προς αυτόν. Δεν θα πρέπει να περιορίζουμε τον εαυτό μας δίνοντας όλη την προσοχή μας μόνο στα παιδιά και στα εγγόνια μας.

Το πουλί που κάθεται πάνω σ’ ένα ξερό κλαρί, βρίσκεται πάντα σε εγρήγορση, έτοιμο να πετάξει, γιατί ξέρει ότι το κλαρί μπορεί να σπάσει ανά πάσα στιγμή. Παρομοίως, καθώς ζούμε σ’ αυτόν τον κόσμο, εκτελώντας διάφορες πράξεις, θα πρέπει πάντα να βρισκόμαστε σε εγρήγορση, έτοιμοι να πετάξουμε στο βασίλειο του Εαυτού, γνωρίζοντας ότι τίποτα σ’ αυτόν τον κόσμο δεν είναι αιώνιο. Αν ζούμε έτσι, τίποτα δεν θα μπορεί να μας δεσμεύσει και να μας κάνει δυστυχισμένους.

Newsletter

Εγγραφείτε και ενημερωθείτε για τα νέα και τους διαλογισμούς